Kali ini RASA ingin kongsikan resipi daripada Ruzanna Abd Rahman. Wanita ini membuat kuih Puteri Ayu yang cantik kejadiannya.

Kuih ini sesuai untuk dinikmati pada waktu pagi sebagai sarapan. Boleh juga dihidangkan sebagai juadah minum petang.

Ads

Kuih orang lama, namun tetap diminati hingga kini. Jom kita cuba!

KUIH PUTERI AYU

Resipi Kuih Puteri Ayu, Kuih Orang Lama Yang Tetap Diminati

BAHAN-BAHAN
3 biji telur ayam
1 cawan gula
1 sudu kecil ovellete
100 ml santan
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil emulco pandan
Sedikit pewarna hijau

Ads

Resipi Kuih Puteri Ayu, Kuih Orang Lama Yang Tetap Diminati

CARA MEMBUAT
1. Satukan telur ayam, gula dan ovellete. Gunakan mixer dan kisar sehingga gebu serta ringan.
2. Masukkan santan. Kisar lagi sehingga ringan.
3. Masukkan tepung gandum dan baking powder. Kisar lagi.
4. Masukkan emulco pandan dan pewarna hijau. Kacau lagi.
5. Masukkan dalam acuan dan kukus selama 10 minit.

Ads
Resipi Kuih Puteri Ayu, Kuih Orang Lama Yang Tetap Diminati
Cantik kejadian kuih ini.
Resipi Kuih Puteri Ayu, Kuih Orang Lama Yang Tetap Diminati
Sentiasa menjadi kegemaran ramai.

Sumber: Ruzanna Abd Rahman

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI