Tapai adalah beras pulut yang sudah mengalami proses penapaian. Cuba resepi tapai pulut yang mudah dan ringkas ini.
TAPAI PULUT
BAHAN-BAHAN:
1 kg beras pulut
Ragi
Daun pisang (boleh gantikan dengan daun getah)
Plastic Wrap
Lidi
CARA MEMASAK:
1. Cuci beras pulut hingga bersih. Rendam sebentar.
2. Masukkan pulut dalam kukusan (bekas pengukus).
Ads
3. Selepas dikukus masukkan dalam bekas/besen tuk diuli.
4. Lepas tu masukkan dalam kukusan sekali lagi.
5. Kukus untuk kedua kali.
6. Sepas tu angkat dan letakkan di dalam bekas/talam biarkan pulut sejuk.
7. Selepas setengah atau 1 jam (pastikan pulut betul-betul sejuk) masukkan ragi. Ragi kena tapis atau dan tabur di semua permukaan pulut.
8. Selepas itu terbalikkan pulut untuk tabur ragi di bahagian yang belum ditabur lagi.
Ads
9. Daun pisang mestilah dilap terlebih dahulu dengan kain bersih.
10. Ambik sudu dan letak atas daun terpulang letak berapa banyak.
11. Selepas itu bungkus tapai tu dan ketipkan dengan lidi.
Ads
12. Gunting bahagian hujung tapai untuk lebih rapi.
13. Daun getah jugak boleh dipakai.
14. Akhir sekali masukkan tapai ke dalam bekas/besen besar dan tutupkan dengan lebihan2 daun pisang sebelum diikat dengan kain sarung/selimut/pelikat/selendang. Biarkan sehari semalam tanpa diganggu dan lihat hsilnya.
Kek buah memang paling legend dalam koleksi kek raya. Memang evergreen lah, langsung tak tergugat kedudukannya walaupun di tengah kemeriahan pelbagai kek moden kini.
Kek buah versi bakar berwana kuning kek mentega ini istimewa, dengan aroma pati oren dan rasa oren vanilla yang super sedap. Resepi dari Hadiyana Che Halim ini memang terjamin lazat untuk dicuba.
KEK BUAH DENGAN PATI OREN
BAHAN-BAHAN :
400gm mentega/majerin
1 ¹/² cawan gula halus
4 biji telur gred A
1 sudu teh ovelet
3 ¹/² cawan tepung naik sendiri | diayak
2 cawan campuran buah
1 sudu esen vanila
3 sudu besar oren sunquik
*campuran buah rendam sekejap dengan air suam dan toskan , kemudian gaulkan dengan tepung. Kalau tak nak pun takpe, gaul aje dengan tepung supaya tak melekat buah-buah tu.
CARA MEMASAK :
Satukan mentega, gula dan ovelet dan pukul sampai kembang.
Masukkan telur, esen vanilla dan oren sunquick
Kemudian masukkan tepung, kacau guna spatula, masukkan buah dan tinggalkan sedikit untuk tabur di atas adunan.
4. Masukkan dalam loyang saiz 9 x 9. Taburkan baki buahan campuran .
5. Panaskan oven dalam 10 minit, dan bakar dalam suhu 170 darjah Celsius dalam 45-50 minit. Ikut jenis oven masing-masing.
Kredit : Hadiyana Che Halim ,FB : Sheila Rusly Fans
Jika sebelum ini kita sering makan popia basah, popia sira dan keju. Kali ini Puan Solehah Yusoff di laman facebooknya berkongsi resipi baru iaitu popia pisang coklat yang rangup dan sedap. Masuk dalam mulut, krup krap krup krap bunyi dia. Cubalah!
POPIA PISANG COKLAT
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus kulit popia (saiz kecik)
Pisang (tak kesah janji dah masak dan manis)
Coklat Susu (tak kesah jenis ape, nutella pun boleh)
Minyak masak
CARA MEMASAK:
Potong pisang dan coklat untuk bahagian kecil.
Kulit popia pulak dipotong ke empat bahagian.
Basahkan kulit popia yang pertama dengan air. Tujuan untuk lekatkan kulit popia yang kedua.
Letakkan pisang dan coklat.
Basahkan kulit popia yang kedua dengan air dan lekatkan dengan kulit popia pertama. Pastikan lekat yer.
Panaskan kuali dan goreng popia pisang coklat rangup kuning keemasan.
Dah boleh makan!
*ikut kreativiti kamu sama ada nak gulung macam popia goreng biasa atau kapitkan seperti gambar diatas.
Ada bermacam-macam jenis kuih lapis dan cara memasaknya, semua sedap, cuma rasa yang berlainan sesuai dengan cita rasa semasa. Berikut dikongsikan resipi Kuih Lapis Pandan Koko yang mudah untuk anda yang baru nak cuba buat kuih lapis. Bahan tidak banyak dan sukat pun mengguna cawan sahaja. Sangat simple dan anda boleh mencubanya:-
KUIH LAPIS PANDAN KOKO (GUNA LOYANG 7X7) BAHAN-BAHAN: BAHAN A: 2 cawan tepung beras 1 cawan tepung gandum 1/2 cawan tepung ubi@jagung 3 1/2 cwn santan | dari sebiji kelapa 1 sudu teh garam BAHAN B: 1 1/4 cawan gula | kalau nak manis tambah sedikit lagi 1 cawan air 3 helai daun pandan(disimpul) BAHAN C: 4 sudu besar serbuk koko 3 sudu besar air suam untuk bancuh koko ATAU boleh juga guna 1 sudu besar coklat emulco 1/2 cawan air pandan | 5 helai daun pandan+1/2 cawan air diblnder Sedikit pewarna hijau
CARA MEMBUAT:
Masak bahan B hingga larut.Sejukkan.
Satukan bahan A dan gaul rata.
Masukkn bahan B ke dalam bahan A.Gaul rata kemudian tapis.
Bahagikan adunan pada 2 bahagian. Satu bahagian dilebihkn sedikit.( saya lebihkan bahagian warna hijau)Satu bahagian letak pewarna hijau dan satu bahaian lagi warna coklat.
Panaskan pengukus dan balut penutup deagn kain bersih.
Sapukn loyang dengan sedikit minyak masak dan panaskaan dalam pengukus sebentar.
Kemudian lapis pula lapisan kedua.Saya guna 2 senduk adunan koko.Kukus selama 5 minit juga.
Seterusnya ulangi proses yang sama hingga selesai.Saya buat 7 lapis.Lapisan terakhir kukus selama 25-30 minit.Angkt dan sejukkn dahulu baru dipotong.
INFO: Utk buat dalam kuantiti yang banyak gandakan bahan bahan dan gunakan loyang besar@yang bersesuaian dan proses mengukus dibahagian terakhir lebih kurang 40@45 minit.