Resipi “Rare” Dari Utara, Pulut Ayam. Sedap Dan Mudah Nak Buat!

Share

Pulut ayam ni memang payah nak jumpa di kebanyakan negeri, ianya banyak di belah utara. Cara nak buatnya sanagt senang dan bahannya pun mudah disediakan. Cubalah baru tau!

BAHAN-BAHAN: (8orang)
1 ekor ayam(L) – potong/cuci/tos
*garam + serbuk kunyit
*4 sudu besar rempah kari daging
*6 batang serai – ditumbuk halus
bahan bertanda* di perap bersama ayam 30 minit
6 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan bijan
Bawang merah – hiris nipis/goreng
Sos cili thai maggi/mae pranom thai
Daun pandan – carik2 @ gunting pendek2
1 kg beras pulut – cuci/rendam
Kalau guna beras pulut susu (Thai) – rendam hanya 3-4 jam sahaja

CARA MEMASAK:

1. Kukus pulut brsama daun pandan, cam biasa(bleh letak gak daun pandan dlm air kukusan) – kukus 30 minit @ hingga masak.. 15 minit prtama buka periuk kukus & renjis2 dgn air masak pd prmukaan pulut, tutup smula periuk & kukus smula hingga masak

2. Ayam di perap bersama bahan* 30 minit, kmudian masukkn tepung jagung – gaul mesra d ikuti bijan, gaul lgi
Panaskn minyak + minyak goreng bwg tadi, goreng ayam cam biasa

3. Apabila semua dah ok, bleh lah menikmati pulut kukus bersama ayam goreng, bwg goreng & tak lupa sos cili thai @ mae pranom thai

4. Biarkan lebihan/baki pulut dlm periuk kukus – sentiasa panas apabila perlu, apabila kerap di panaskn pulut semakin lembut

Siap! Dan boleh makan panas2! Sedap!!!

 

Published by
Mastura Abu Kassim