Resipi rojak ayam Terengganu ini ada peminatnya tersendiri. Kalau di Terengganu, ia antara juadah yang sering dicari terutama pada bulan puasa. Di dalamnya ada mee, ayam, cucur dan sayuran yang dimakan bersama kuah rojak. Memang mengenyangkan.
Kalau beli, ada kalanya tak kena selera. Nak puas hati masak sendiri. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini ye.
1/2 ekor ayam ( dipotong 2)
Sedikit serbuk kunyit
Serbuk cili
Garam – boleh beli online di sini
Serbuk perasa – boleh beli online di sini
300 gram kacang tanah ( disangai atau goreng tanpa minyak hingga masak.Asingkan kacang dari selaput kulitnya..Kemudian dikisar tpi jangan terlalu hancur)
2 senduk cili kering kisar – boleh beli online di sini
1 batang serai –ketuk
Air asam jawa – anggaran semangkuk
1 keping nisang / gula Melaka
Garam – boleh beli online di sini
Gula secukup rasa – boleh beli online di sini
Serbuk perasa – boleh beli online di sini
1 batang serai ketuk
Air
Minyak masak – boleh beli online di sini
2 labu bawang besar – boleh beli online di sini
6 biji bawang merah – boleh beli online di sini
4 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
2 inci halia – boleh beli online di sini
½ inci lengkuas – boleh beli online di sini
2 sudu besar udang kering
1 biji buah keras – boleh beli online di sini
1 batang serai
Taugeh – dicelur
Timun – dipotong panjang
Sengkuang – dipotong panjang
Salad – hiris
Cili besar merah dan hijau – hiris
1 bungkus mee kuning (dicelur sebelum dihidang)
5 biji telur 5 biji direbus. Kalau suka boleh digoreng telur selepas direbus.
Tauhu. Disapu garam kunyit kemudian digoreng dan dipotong ketika dihidangkan
2 biji kentang (direbus dan dipotong ketika hndak dihidangkan.
2 cawan gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 biji telur
Daun kucai
Daun bawang dan daun sup
Taugeh
Garam
1 sudu kecil serbuk kunyit
Untuk memasak kuah rojak;Panaskan minyak. Masukkan serai ketuk dan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan bahan kisar halus tadi dan tumis lagi sampai pecah.
Bila kuah sudah cantik warna merah, masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Kacau rata. Setelah itu masukkan nisang, air asam jawa dan kemudian tambahkan dua cawan air.
Renehkan dengan menggunakan api kecil hingga kuah nampak pekat. Setelah itu bolehlah masukkan garam dan gula serta bahan perasa. Kacau seketika. Tutup api. Siap.
Untuk memasak ayam goreng kunyit; bersihkan ayam, kemudian disapukan dengan kunyit, serbuk cili, garam dan serbuk perasa. Kemudian goreng garing. Bila ayam siap digoreng boleh dipotong kecil-kecil. Ketepikan.
Untuk menyediakan cucur rojak, kesemua bahan disatukan dalam satu bekas. Masukkan air dan gaul rata menjadi satu adunan. ketepikan untuk 30 minit.
Kemudian boleh digoreng garing dan ranggup. Bila cucur siap digoreng bolehlah digunting kecil-kecil. Siap.
Ketika menghidngkan, bolehlah masukkan mee dan semua bahan lain. Kemudian tuangkan kuah rojak. Siap!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official