Resipi Rojak Ayam Terengganu Sering Dicari Untuk Berbuka

Share

Resipi rojak ayam Terengganu ini ada peminatnya tersendiri. Kalau di Terengganu, ia antara juadah yang sering dicari terutama pada bulan puasa. Di dalamnya ada mee, ayam, cucur dan sayuran yang dimakan bersama kuah rojak. Memang mengenyangkan.

Kalau beli, ada kalanya tak kena selera. Nak puas hati masak sendiri. Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Encik Muliadi Ramli ini ye.

Resipi Rojak Ayam Terengganu

Bahan Untuk Ayam Goreng Kunyit:

1/2 ekor ayam ( dipotong 2)

Sedikit serbuk kunyit

Serbuk cili

Garam – boleh beli online di sini

Serbuk perasa – boleh beli online di sini

Bahan Kuah Rojak:

300 gram kacang tanah ( disangai atau goreng tanpa minyak hingga masak.Asingkan kacang dari selaput kulitnya..Kemudian dikisar tpi jangan terlalu hancur)

2 senduk cili kering kisar – boleh beli online di sini

1 batang serai –ketuk

Air asam jawa – anggaran semangkuk

1 keping nisang / gula Melaka

Garam – boleh beli online di sini

Gula secukup rasa – boleh beli online di sini

Serbuk perasa – boleh beli online di sini

1 batang serai ketuk

Air

Minyak masak – boleh beli online di sini

Bahan Kisar Halus:

2 labu bawang besar – boleh beli online di sini

6 biji bawang merah – boleh beli online di sini

4 ulas bawang putih – boleh beli online di sini

2 inci halia – boleh beli online di sini

½ inci lengkuas – boleh beli online di sini

2 sudu besar udang kering

1 biji buah keras – boleh beli online di sini

1 batang serai

Bahan Sayur Rojak;

Taugeh –  dicelur

Timun – dipotong panjang

Sengkuang – dipotong panjang

Salad – hiris

Cili besar merah dan hijau – hiris

Bahan Lain:

1 bungkus mee kuning (dicelur sebelum dihidang)

5 biji telur 5 biji direbus. Kalau suka boleh digoreng telur selepas direbus.

Tauhu. Disapu garam kunyit kemudian digoreng dan dipotong ketika dihidangkan

2 biji kentang (direbus dan dipotong ketika hndak dihidangkan.

Resipi Cucur Rojak:

2 cawan gandum

1 sudu kecil soda bikarbonat

1 biji telur

Daun kucai

Daun bawang dan daun sup

Taugeh

Garam

1 sudu kecil serbuk kunyit

Cara Masak Resipi Rojak Ayam Terengganu:

Untuk memasak kuah rojak;Panaskan minyak. Masukkan serai ketuk dan tumis hingga naik bau. Kemudian masukkan cili kisar, tumis hingga pecah minyak. Kemudian masukkan bahan kisar halus tadi dan tumis lagi sampai pecah.

Bila kuah sudah cantik warna merah, masukkan kacang tanah yang dikisar tadi. Kacau rata. Setelah itu masukkan nisang, air asam jawa dan kemudian tambahkan dua cawan air.

Renehkan dengan menggunakan api kecil hingga kuah nampak pekat. Setelah itu bolehlah masukkan garam dan gula serta bahan perasa. Kacau seketika. Tutup api. Siap.

Untuk memasak ayam goreng kunyit; bersihkan ayam, kemudian disapukan dengan kunyit, serbuk cili, garam dan serbuk perasa. Kemudian goreng garing. Bila ayam siap digoreng boleh dipotong kecil-kecil. Ketepikan.

Untuk menyediakan cucur rojak, kesemua bahan disatukan dalam satu bekas. Masukkan air dan gaul rata menjadi satu adunan. ketepikan untuk 30 minit.

Kemudian boleh digoreng garing dan ranggup. Bila cucur siap digoreng bolehlah digunting kecil-kecil. Siap.

Ketika menghidngkan, bolehlah masukkan mee dan semua bahan lain. Kemudian tuangkan kuah rojak. Siap!

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

Published by
Nurul Azwa