Roti yang biasa kita beli dan makan waktu kecil-kecil dulu. Kini, anda boleh hasilkan sendiri secara homemade. Alangkah bangga jika dapat membuat sendiri roti benggali pada keluarga tercinta. Rasa puas kerana roti dibuat segar, rasa dan kualiti terjamin. Memang sedap!
BAHAN-BAHAN:
- 1000gm tepung high protein
- 80gm gula
- 50gm susu tepung
- 12gm yis
- 10gm bread improver
- 2 biji kuning telur
- 550gm air
- 18gm marjerin
- 10gm garam
CARA MEMASAK:
- Satukan kesemua bahan ke dalam penguli dan uli selama 20 minit. Adun sehingga menjadi doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
- Bahagikan kepada empat doh kecil. Gulung doh seperti membuat kek gulung.
- Susun keempat-empat doh tadi di dalam loyang. Guna loyang bertutup.
- Sapu marjerin pada keseluruhan loyang termasuk penutup.
- Bakar di dalam oven pada suhu 170C selama 45 minit.
- Keluarkan dan sedia dinikmati.
Info chef: Enak dimakan bersama mentega dan kaya atau dimakan begitu sahaja.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Resipi Taco Berkeju Daging Dendeng & Cheesy Mini Prata Sambal Udang Yang Wajib Dicuba
Jika anda suka makan Daging Dendeng dan Sambal Udang, anda wajib cuba resipi ini. Mungkin nampak pelik tetapi rasanya memang sedap. Resipi dari Mexico dan Itali ini memang tidak mengecewakan apabila dioleh mengikut tekak orang Malaysia. Masak pula menggunakan Keju Perfect Italiano Mexican Style dan Keju Perfect Italiano Perfect Bakes, memang terliur dibuatnya.
TACO BERKEJU DAGING DENDENG
Bahan-bahan A:
- Kepingan taco secukupnya
- 150gm Perfect Italiano Mexican Style
- Cincangan daun bawang dan cili merah – untuk hiasan
Bahan-bahan B (Daging Dendeng):
- 800gram daging
- 5 batang serai – hiris
- 8 helai daun limau purut
- 1 cawan stok/air rebusan daging
- 1 cawan bawang goreng
- 4 sudu makan kicap manis
- 4 sudu makan kicap masin
- 3 sudu makan air asam jawa (cair sedikit)
- 2 sudu makan gula
Bahan-bahan C (Untuk dikisar):
- 1 cawan minyak
- 20 tangkai cili kering
- 10 biji bawang merah
- 6 ulas bawang putih
- 4 batang serai
Cara-cara:
- Rebus daging hingga empuk (jangan buang air rebusan). Hiris daging nipis (ikut size yang disukai) lalu gaul dengan separuh kicap manis.
- Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Goreng daging tadi hingga agak perang. Angkat dan tumbuk daging hingga agak nipis. Ketepikan.
- Menggunakan kuali yang sama, tambah sedikit lagi minyak lalu goreng hirisan serai hingga layu dan wangi. Ketepikan.
- Kisar bahan C hingga lumat lalu tuang di dalam kuali besar. Tumis hingga bahan masak dan wangi.
- Masukkan daun limau purut, serai yang digoreng lalu renehkan hingga semua bahan kisar masak sempurna.
- Masukkan gula, air asam jawa, air rebusan daging, garam masin dan lebihan kicap manis. Jika perlu boleh tambah garam. Masak hingga kuah pekat dan hampir kering.
[Jangan Terlepas Resipi Menarik Di Channel Rasa]
CHEESY MINI PIZZA PRATA SAMBAL UDANG
Bahan-bahan:
- 4 keping prata segera
- 250gm Keju Perfect Italiano Perfect Pizza
- Daun basil – cincang kasar
- Mentega Anchor (Unsalted)
Bahan-bahan B (Sambal Udang):
- 10-15 ekor udang sederhana – bersihkan
- 1 biji bawang holland – potong bulat
- 6 biji tomato ceri – belah dua
- 10 tangkai cili kering – rebus dan toskan
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 sudu makan air asam jawa
- 1 sudu makan gula perang
- Garam secukupnya
Cara-cara:
- Kisar cili kering bersama bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
- Panaskan 2 sudu makan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar hingga naik bau dan pecah minyak.
- Masukkan air asam jawa, gula perang, udang dan garam secukupnya. Gaul sebati dan sejukkan sebentar.
- Sapu sedikit mentega Anchor (Unsalted) di dalam dulang pembakar, letak sekeping prata.
- Sendukkan sambal udang secukupnya lalu ratakan diatas prata. Susun hirisan bawang holland dan tomato ceri. Renjiskan sambal sedikit lagi.
- Tabur keju Perfect Italiano Perfect Pizza secukupnya.
- Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 15-20 minit atau hingga masak.
- Tabur cincangan daun basil dan hidangkan segera.
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap dan cepat dimasak di laman web Rasa:
Dada Ayam Tak Laku? Jom Buat PopCorn Ayam Paling Mudah, Sekejap Habis Sepinggan
Resipi Apam Lenggang, Berbaloi Lama Proses Nak Buat Sebab Memang Sedap
Tonton lebih banyak video masakan mudah dan sedap Dailymotion @Rasa dan YouTube @Majalah Rasa Official:
5 Bakeri & Pastri Makanan Laut dari Sg Academy, Memang Padulah Rasanya
Menepati tema makanan laut yang diberi barisan tenaga pengajar dari SG Academy, Kuala Lumpur terdiri daripada Chef Fariburz , Chef Nadzirah dan Chef Wan Noraini berjaya mengolah lima bakeri dan pasteri yang lazat. Bun, tart dan croissant gebu dan enak daripada udang, ketam dan kerang menghasilkan keunikan rasa yang hebat. Makan panas-panas segar daripada oven memang padulah.
Jom semak resipi ini.
1. BUN SERUNDING KERANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk bun :
- 1kg tepung gandum | diayak
- 4 sudu makan marjerin
- 4 sudu makan gula halus
- 1 sudu teh garam
- 1 1/2 paket yis mauripan
- 2 1/4 cawan air suam
Bahan serunding kerang :
Bahan A :
- 1kg kerang
- 3 sudu makan air asam jawa
- 10gm kelapa parut
- Garam secukup rasa
- Gula secukup rasa
- Minyak masak untuk menumis
Bahan B (dikisar ):
- 3 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
2 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan halus
1 sudu teh jintan kasar
2.5sm halia
10gm cili kering | direbus dahulu
CARA MEMASAK :
Cara masak bun:
1. Campurkan air suam, yis, gula, susu tepung, marjerin dan garam dalam bekas besar dan kacau rata.
2. Masukkan tepung sedikit demi sedikit (sekiranya masih lembik), uli sehingga doh tidak melekat pada tangan.
3. Uli agak lama untuk mendapatkan doh yang lembut dan gebu.
4. Bentukkan bulat dan rehatkan pada bekas dan tutup dengan tuala ataupun kain basah selama beberapa 1/2 jam agar doh naik .
5. Tumbuk doh untuk membuang angin pada doh.
6. Bentukkan adunan doh kepada beberapa bahagian , bulatkan dan masukkan serunding kerana mengikut citarasa sendiri dan susun ke dalam loyang.
7. Bakar roti selama 20 minit.pastikan suhu oven pada 180c .
Cara masak serunding kerang :
1. Rebus kerang & buang kulitnya
2. Kisar bahan B
3. Panaskan minyak dalam kuali dan masukkan bahan kisar B. Tumis hingga naik bau dan masukkan kerang.
4. Masukkan gula,garam dan air asam sehingga kering.
5. Masukkan kelapa goreng dan goreng sehingga rendang kerang betul-betul kering supaya tahan lebih lama .
6. Bila serunding dah siap masak, masukkan dalam adunan doh
Saiz hidangan : 1-2 orang
Waktu memasak : 1 jam 10 minit
Cara memasak : Tumis (saute) dan bakar
Keistimewaan : Bun serunding kerang pilihan lazat untuk penggemar makanan laut
Jenis masakan : Roti bun
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Pilih kerang yang betul-betul segar yang kulitnya tertutup rapat.
2. CROISSANT SANDWICH ISI KETAM
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
- 227gm (8 oz) isi ketam | dicincang
- ½ cawan mayonis
- ½ cawan yogurt
- ¼ cawan daun saderi | dicincang
- 2 sudu teh keju cheddar | diparut halus
- 1 sudu teh bawang besar | dicincang halus
- Garam secukup rasa
- 1/8 sudu teh lada hitam
- 4 helai daun salad
Bahan croissant (pastry lapis):
- 250gm tepung protein tinggi
- 13gm telur
- Garam secukup rasa
- 25gm gula kastor
- 10gm susu tepung
- 5gm yis
- 20gm mentega
- 112gm air ais
- 113gm pastri majerin *ada dijual di kedai bakeri
- ½ sudu teh bread softener
CARA MEMASAK :
Cara membuat croissant (pastri lapis)
1. Masukkan tepung, telur, garam, gula kastor, susu tepung, yis, bread softener dan mentega, gaul hingga sebati.Kemudian masukkan air ais dan uli hingga sebati dan menjadi doh, tutup doh dengan kain lembap dan biarkan doh selama 10-15 minit
2. Canaikan doh setebal 10mm dan letakan pastri majerin di tengah-tengah. Buat lipatan sebanyak tiga kali.
3. Canai lagi hingga nipis dan buat lipatan
4. Canai lagi dan buat lipatan 3 dan lipat buku, rehatkan doh 10 minit
5. Canaikan doh setebal 5 mm, Potong melintang menjadi segitiga.
6. Letakkan di atas dulang yang telah di gris dan biar ia naik 2 kali ganda
7. Sapu dengan telur dan bakar pada suhu 190C selama 15 minit.
8. Siap untuk dihidang
Cara masak inti :
1. Masukkan dalam mangkuk, selepas itu,masukkan isi ketam, saderi, bawang dan keju.
2. Kemudian masukkan mayonis dan yogurt,garam dan lada hitam gaul sehingga sebati
3. Selepas siap kita masukkan inti ke dalam Croissant
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Croissant adalah menu berasal dari Austria dan Perancis
Jenis masakan : Pastri lapis
Anggaran kos : RM10
INFO CHEF : Isi ketam harus segar dan simpan di dalam chiller untuk mengelakkan terbit bau hanyir.
3. BURGER IKAN DORY
BAHAN-BAHAN :
Bahan roti burger :
- 500gm tepung roti
- 2 biji telur
- 11gm yis
- 1 liter air
- 80gm mentega
- Garam secukup rasa
- 10gm baking powder
- 15gm bijan
- Beberapa titik pewarna *jika suka
Bahan isi (patty) ikan :
- 4 keping isi fillet ikan dory | tanpa kulit, tanpa tulang
- 2 sudu makan minyak zaitun
- 1 biji lemon | zest halus parut
- 1 sudu makan daun parsli | dicincang halus
- Garam secukup rasa
- Breadcrumb secukupnya
- 2 biji telur
- Tepung gandum
Bahan sos tartar :
- 1 cawan mayonis
- 1 sudu makan gherkins *sejenis acar timun | dicincang halus
- 1 bawang merah | dicincang halus
- 1 sudu makan jus lemon
*Gaulkan kesemua bahan
CARA MEMASAK:
Cara masak roti burger:
1. Masukkan tepung roti, telur, mentega, gula kastor,garam dan yis dalam 1 adunan .
2. Kemudian uli sehingga menjadi doh sehingga mejadi lembut
3. Selepas itu, rehat doh dalam 45 minit.
4. Selepas doh kembang, bahagikan doh menjadi 40 gm tiap satu.
5. Bentukkan menjadi bebola dan letakkan di atas dulang pembakar yang telah di gris.
6. Rehat kan doh sebentar selama 15 minit dan taburkan bijan
7. Akhir sekali, bakar pada suhu 180c selama 15 minit
Cara masak ikan :
1. Campurkan minyak zaitun,lemon,pasli,garam dan lada dalam bekas.
2. Kemudian celupkan dengan tepung ,telur dan bread crumb.
3. Selepas itu, panaskan pan dan grill sehingga masak dalam
2-3 minit dan terbalik- balikan sehingga warna keperang-perangan.
Cara hidangan :
1. Selepas roti dah siap dibakar ( sejukkan)
2. Kemudian potong roti dari sisi tepi.
3. Selepas itu , sapu sos tartar dan letak patty ikan
4. Kemudian siap untuk dihidang.
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 35minit
Cara memasak : Bakar dan gril
Keistimewaan : Sesuai dihidangkan dalam jamuan petang dan koktail.
Jenis masakan : Burger
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Ikan dory usah dimasak lama supaya patty ikan tidak kering
4. ÉCLAIRS UDANG
BAHAN-BAHAN :
Bahan untuk eclairs:
- 300gm tepung gandum
- 200gm mentega
- 500ml susu segar
- 4 biji telur
- Garam secukup rasa
Bahan inti (sos krim masam) :
- 250ml krim masam
- Satu sudu makan daun ketumbar | dicincang
- 60ml sos cili
- Beberapa udang telah digoreng
CARA MEMASAK :
Cara masak éclair:
1. Ayak bersama tepung dan garam.
2.Kemudian masukkan mentega kedalam periuk
yang sudah mendidih pada api sederhana.
3. Masukkan tepung yang sudah diayak tadi dan kacau dengan cepat selama 3 Minit sehingga bentuk doh. Masukkan susu segar.
4. Masukkan telur satu demi satu dan kacau dengan sebati.
5. Selepas itu,masukkan ke dalam beg piping dan picitkan pada dulang pembakar dengan cara memanjang.
6. Bakar Eclairs di ketuhar suhu 180c dan bakar selama 30 minit atau sehingga keemasan dan dimasak.
7. Kurangkan haba hingga 160°C dan bakar selama 10 minit atau sehingga kering. Sejukkan dan potong memanjang dibelah dua.
Cara masak inti sos krim masam :
1. Masukkan krim masam,ketumbar dan sos cili kacau
sehingga sebati
2. Sudah siap sapu pada eclair atas dan bawah sehingga Rata.
3. Akhir sekali, selepas sapu inti krim masam kita buat
eclair macam sandwiches dan letak udang.
4. Siap untuk dihidang
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Menu savoury sesuai dihidangkan sebagai pembuka selera
Jenis masakan : Pastri choux
Anggaran kos : RM12
INFO CHEF : Untuk membentuk udang, gunakan lidi pencucuk, dah masak jangan lupa buang lidi
5. TART UDANG
BAHAN-BAHAN :
- 450gm tepung gandum
- 250gm mentega
- 100gm gula halus
- 1 biji telur
- 2 sudu teh air sejuk
- 1 sudu teh esen vanilla
Bahan krim keju :
- 500gm krim keju
- 3 sudu teh perahan lemon
- 5gm parsli kering
- 100ml susu segar
CARA MEMASAK :
Cara buat kulit tart :
1. Putar mentega, gula dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan air.
2. Putar lagi sehingga adunan sebati
3. Masukkan tepung gandum dan kacau rata supaya menjadi satu doh.
4. Ambil sedikit doh, tekan ditapak tangan supaya sedikit rata dan masukkan dalam acuan tart dan dipicit-picit pada keseluruhan acuan dan lebihan di atasnya ratakan dengan menggunakan belakang pisau (guna pisau yang kecil aja)
5. Bakar selama 20 minit dengan suhu 180C sehingga masak.
6. Keluarkan kulit tart mengunakan pengcungkil gigi jenis tajam tekan di tepi kulit tart dan ia akan terangkat keluar.
Cara buat krim keju :
1. Pukul krim keju sehingga kembang
2. Kemudian masukkan susu segar dan kacau sehingga rata
3. Bila sudahsebati masukkan jus lemon dan parsli kering dan kacau.
4. Bila siap adunan krim keju masukkankan ke piping bag dan piping ke acuan tart tadi
Saiz hidangan : 3-4 orang
Waktu memasak : 30minit
Cara memasak : Bakar
Keistimewaan : Inti udang goreng dengan sos krim keju memang amat lazat .
Jenis masakan : Pastri rapuh
Anggaran kos : RM13
INFO CHEF : Kalau udang hendak ranggup kita celupkan dengan tepung dan bread crumb dan goreng dalam 5 minit
RESIPI : FARIBURZ ANAK KANDAU, NADZIRAH ABDUL RAZAK & WAN NORAINI SYUHADA MOHAMA
TERIMA KASIH : SG Academy, Putra Majestik , Jalan Kasipillay, Off Jalan Ipoh, Kuala Lumpur, Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur
https://www.sgacademy.edu.my
FOTO : NURUL AKMAR AZIMI
Mini Pizza Budget 10 Keping Cukup Untuk Satu Famili
Mini pizza ringkas dan gebu sesuai selera satu keluarga. Buat sendiri dengan sosej kegemaran anak-anak dan boleh tambah bahan kegemaran anda.
MINI PIZZA BUDGET
BAHAN-BAHAN DOH:
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 3/4 cawan air suam*
- 1 sudu besar yis mauripan*
- 1/2 sudu kecil gula*
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu besar minyak masak
BAHAN-BAHAN TOPING:
- Cili sos/tomato sos
- 7 batang sosej (dihiris)
- Sedikit bawang besar cincang
- Mayonis
CARA MEMASAK:
- Larutkn bahan bertanda * hingga kembang.
- Gaulkan tepung gandum, garam, minyak bersama air yis tadi. Gaulkan dan uli hingga tidak melekat di tangan.
- Kalau doh masih lembik masukkn extra tepung gandum sedikit-sedikit dan uli hingga tidak melekat di tangan.
- Perap doh hingga naik dan kembang. Bila doh sudah naik bahagikan kepada 10 bahagian dan canai nipis.
- Cucuk dengan grafu permukaan doh dan sapu sedikit minyak.
- Letakkan sos dan taburkan sedikit bawang dan susun sosej.
- Perap 20minit hingga kembang.
- Bakar suhu 160°c 25 minot atau hingga masak
- Sudah masak paipkan mayonis.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Raja Zulaida Raja Kamal