Kalau dah suka makan roti canai, bukan hanya sesuai untuk sarapan pagi, petang dan malam juga boleh menikmatinya. Korang yang nak cuba buat sendiri boleh saja ikut resipi yang dikongsikan ini.
Bahan-bahan:
4 cawan tepung
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu kecil garam
1 biji telur
2 sudu besar margerin
Satu cawan air suam( sbb uli pakai tgn)
# kalau guna mesin guna air sejuk
Ads
Cara memasak:
1.Sediakan bekas besar
2.Masukkan tepung,gula,garam,margerin
3.Gaul rata..pecahkan telur
4.Masukkan air..
5.Uli sampai licin..sekata
6.Lebih kurang 30 minit…sado tgn lepas tu
7Kemudian bahagikan doh..bulat2 kan
8.Masuk dlm bekas. Letak minyak hingga doh terendam
9.Perap lebih kurang 2 jam. Biasa kalau nak mkn pagi..buat doh mlm
10. Lepas perap…Masa nak buat roti canai..Saya guna dulang utk tebar..rotinya. Tarik..pelan2..agak2 nipis..penuh permukaan dulang. Kemudian gulung kan kemas…
11.Nak masak atas kuali..ambil doh tadi..leperkan sedikit..Masak seperti biasa..renjis2 kan sedikit minyak
Sehingga roti masak dan garing. Angkat…roti..seperti biasa..kepuk2 kan roti guna tgn..ala2 penebar roti canai..hihihi
Siap dah. Kuah terpulang..nak kuah apa
Sarapan adalah amat penting untuk memberi tenaga pada kita untuk memulakan hari dengan baik. Jadi tiada alasan untuk kita tidak mengambil sarapan dengan resipi yang sangat mudah ini.
ROTI TELUR BEREMPAH ALA ROTI JOHN
BAHAN-BAHAN :
*2 biji telur
*1/2 bj bawang holland
*Daun bawang
*1/2 biji cili merah/capsicum
*1 sudu kecil rempah kari daging
*1/2 sudu kecil serbuk lada hitam/sulah
*Sedikit garam
6 keping roti (terpulang jenis roti yang hendak digunakan)
Mayonis
Sos cili
Sayuran: timun, salad, tomato, coleslaw atau sebagainya.
CARA MEMASAK:
Gaulkan semua bahan yang bertanda * hingga sebati.
Sapukan sedikit minyak pada kuali.
Tuangkan sedikit campuran telur tadi dan letakkan sekeping roti ke atas telur. Goreng seketika dan terus angkat.
Kemudian boleh letakkan mayonis dan sos cili. Serta letakkan sayuran pilhan anda.
Roti kalau dibuat sendiri boleh makan panas-panas, fresh from the oven . Gunakan pulak ramuan berkhasiat memang terbaik lah.
Ni min kongsikan dua resipi roti daripada bahan makanan sunnah iaitu zaitun, madu dan kismis. Adun dan uli elok-elok. Jangan lupa semak resipi bun oreo coklat sekali ya.
OLIVE HERB POTATO FOCCACIA
BAHAN-BAHAN :
800gm tepung roti | diayak
200gm kentang | direbus dan dilecek
40gm yis
20gm garam
20gm gula
6gm oregano
500ml susu segar
150ml minyak zaitun
Buah zaitun secukupnya | dihiris
CARA MEMASAK : 1. Masukkan tepung, kentang lecek, yis, garam, gula dan oregano ke dalam penguli. Campur dan gaulkan sebati. 2. Masukkan susu segar dan uli selama 5 minit lagi dalam kelajuan perlahan. 3. Masukkan minyak zaitun dan ulikan lagi selama 7 minit. 4. Ambil dan doh dan letakkan di dalam tin pembakar. 5. Rehatkan selama 2 jam, sehingga saiz doh naik dua kali ganda dari asal. Letakkan buah zaitun di atasnya 6. Panaskan oven dalam suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 25 minit atau keperangan.
Saiz hidangan : 10 orang Waktu memasak: 30 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : roti Keistimewaan : Sedap dimakan bersama sup dan keenakan minyak dan buah zaitun yang sihat
INFO CHEF :Buah zaitun boleh juga diganti dengan tomato ceri atau bawang putih.
HONEY GOLDEN RAISIN LOAF
BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
20gm gula perang
8gm garam
10gm yis kering
30ml madu
50gm mentega
250ml air
150gm kismis kuning
CARA MEMASAK : 1. Di dalam mangkuk penguli, satukan tepung roti, gula perang , garam dan yis. 2. Masukkan air dan madu, ulikan lebih kurang 5 minit. 3. Masukkan mentega dan teruskan menguli selama 7 minit dan akhir sekali masukkan kismis. 4. Biarkan rehat selama 30 minit ,hingga ia naik kali pertama. 5. Bentukkan doh dan masukkan ke dalam dulang pembakar. 6. Biarkan rehat dan naik sehingga dua kali ganda. 7. Panaskan oven selama 10 minit dalam suhu 200 darjah celcius, dan bakar selama 20 minit
Saiz hidangan :2 buku roti, 4 orang Waktu memasak: 20 minit Cara memasak : Bakar Jenis masakan : Roti Keistimewaan : Roti manis buah dengan rasa kismis, enak dimakan disapu jem atau mentega
INFO CHEF : Boleh tambah kekacang seperti badam, pistachio atau walnut jika suka. Boleh tahan seminggu, jika disimpan dalam peti sejuk.
TERIMA KASIH : THE PEARL HOTEL KL
OREO CHOCOLATE BUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A:
330 gm tepung roti
8 gm yis
16.6gm susu tepung
50 gm gula
30 gm mentega
6 gm garam
45gm telur
167 ml susu segar
BAHAN INTI : Coklat ganache :
125 gm krim putar
125 gm coklat masakan (baking chocolate)
50 gm mentega
Krim kastad :
250 gm tepung kastad
1/2 liter susu segar
1 liter krim putar
50 gm serbuk biskut Oreo
‘Topping’:
100 gm serbuk biskut Oreo
CARA MEMASAK : Cara masak inti (chocolate ganache): 1. Masakkkan krim putar di atas api sederhana hingga mendidih sedikit dan tutupkan api. 2. Masukkan coklat masakan dan kacau hingga sebati. 3. Kemudian masukkan mentega dan sebatikan. Biarkan dalam suhu bilik. Cara masak inti (krim kastad) : 1.Masukkan tepung kastad, susu segar dan krim putar di dalam periuk. 2.Masakkan di atas api sederhana 3.Tutup api dan biarkan seketika dalam suhu bilik.
Cara membuat oreo bun : 1. Masukkan bahan bahan A ke dalam mixer dan bancuh dengan kelajuan rendah selama 1 minit 2. Selepas 1 minit, bancuh dengan kelajuan sederhana selama 10 minit 3. Tutup mixer dan periksa jika doh lembut dan licin 4. Keluarkan doh dari mixer dan timbang 60 gm untuk setiap doh 5. Rehatkan pada suhu bilik selama 10 minit 6. Uli doh memanjang untuk dililit ke acuan 7. Sesudah siap semua celup ke dalam air dan celup ke oreo hancur untuk topping dan letak ke dulang pembakar 8. Rehatkan selama 1 jam sebelum bakar 9. Panaskan oven dengan suhu 190 darjah celcius, kemudian masukkan dulang pembakar berisi bun. 10. Bakar hingga coklat keemasan, keluarkan dan sejukkan selama 30 minit dan isi dengan bahan inti ke dalam bun
Saiz hidangan : 10 biji Waktu memasak : 40 minit Cara memasak : Bakar Keistimewaan : Rasa coklat berkrim dan keenakan biskut Oreo Anggaran kos : RM 25
INFO CHEF : Pastikan coklat masakan tidak dimasak ‘langsung’ atas api. Tutupkan api dan anda boleh tuangkan krim putar atas coklat masakan hingga cair. TERIMA KASIH : HOTEL ROYALE CHULAN BUKIT BINTANG
Banyak cara nak berkreatif, hanya dengan guna roti macam-macam jenis sandwich boleh dihasilkan.. Ini antara resipi roti poket yang paling comel dan sedap dikongsikan. Boleh cuba!
ROTI POKET
Ambil 2 kpg roti
Lenyekkn jd nipis.. tujuannya supaya ia melekat
Tekap ngan acuan bulat. Sy guna penutup balang plastik je.
Lps dh celup ngan telur, salut ngan serbuk roti, kita goreng.. ni le hasilnya, kemain kembung!
Guntingkn jd camni.
Masukkn inti. Resipi inti:
Isi ayam(klau x mkn ayam bleh ganti ngan daging lembu kisar)
Carrot/timun (potong dadu)
Bwg merah(cincang halus)
Bwg putih(cincang halus)
Mayonis
Lada hitam
Daun basil(xde pun ok je)
CARANYA:
Tumis bwg putih dn bwg merah hingga kekuningan.
Lepas tu masuk isi aym yg dipotong kecik2.Masak seketika..
Masuk carrot/timun.Goreng dn kacau smpai betul2 masak.
Masuk garam, lada hitam dn daun basil.(semuanya kita agak2 ikut rasa sendiri ye)
Dah siap.
Atas darat, kita letak mayonis dn lada sulah ikut suka kita.. gaul sebati.