
Bayangkan betapa nikmatnya makan roti canai panas yang baru dimasak. Selain roti kosong biasa, boleh juga di ‘transform’ menjadi roti telur, roti cheese, roti bawang dan sebagainya. Mudah sahaja! Bahan-bahannya juga ringkas. Kalau buntu tak tahu nak masak apa untuk sarapan, boleh cuba buat roti canai resipi dari saudari DMar Ya Nie.
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg tepung gandum
- 3 sudu makan minyak masak
- 2 sudu makan susu pekat
- 1 1/2 sudu teh garam
- Air secukupnya
- Minyak sapi secukupnya
CARA MEMASAK:
- Satukan tepung gandum, minyak masak, susu pekat dan garam. Gaul rata.
- Masukkan air secukupnya dan uli sehingga doh menjadi kental dan lembut.
- Bulatkan doh sebesar bola golf dan lumurkan dengan minyak sapi. Perap 4 jam barulah ditebar.
- Masak diatas kuali dan boleh dinikmati bersama kuah kegemaran.
Kredit Resipi & Gambar Sepenuhnya: DMar Ya Nie via Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Buat Doh Pau Goreng Berganda Gebu Dan Puas Makan

Minum petang hari ni teringin nak pau goreng yang gebu. Nak membuat doh yang gebu boleh ikut cara Cik Yaty ni. Malah doh ini boleh buat donat,bomboloni,beger Malaysia. Untuk pau goreng ni, letaklah inti di dalamnya, goreng dan makan panas-panas memang layan.
PAU GORENG GEBU

Bahan doh:
500g tepung gandum
1 biji telur
2 sudu makan marjerin-beli online di sini
1 sudu kfc garam
2 sudu makan gula
1 pek (11g)yis/mauripan kering-beli online di sini
1 sudu teh bread improver-beli online di sini
1 sudu teh baking powder
2 sudu makan susu pekat
Air suam 260ml
Cara membuat:
1.Air suam,gula,susu,yis/mauripan (kacau sebati biarkan dalam 10-15 minit).
2.Kemudian kacau tepung,garam,baking powder,bread improver dan marjerin hingga sebati.
3.Masukkan sebiji telur dan gaul rata.
4.Masukkan air tadi dalam tepung.Masuk sikit-sikit,gaul biar sebati dan tak lekat dekat tangan.
5.Kalau rasa lembik atau melekat dekat tangan,letak minyak masak sikit dekat tangan dan uli doh.

6.Rehatkan dalam setengah jam.Bekas biar besar kalau tak melimpah doh tu.

7.Keluarkan doh,tumbuk-tumbuk sikit kemudian bolehlah buat bentuk ikut suka hati.

Kredit: Noor Hayaty
Bubur Nasi Resipi Abah Yatie Kitchen Ni, Dapat Semangkuk Gerenti Ketagih Nak Lagi
Roti Kopi Harum Semerbak & Taburan Cip Coklat Versi Seperti Kedai Bakery Popular


Semerbak harum bau bila roti kopi atau dipanggil mexican bun sedang dibakar. Terdapat 3 bahagian iaitu roti lembut, saduran kopi dan inti mentega yang buatkan roti ini begitu enak.
ROTI KOPI
BAHAN-BAHAN:
- 500gm tepung roti
- 50gm gula halus
- 10gm garam halus
- 10gm susu tpg
- 10gm yis kering
- 1biji telur A
- 250gm Air sejuk
- 40gm shortening
CARA MEMBUAT:
- Campur semua bahan kering kedalam mixer. Putar pada kelajuan perlahan mggunakan Dough Arm.
- Masukkan telur, kemudian air perlahan lahan sehingga jadi doh selama 10 minit.
- Akhir masukkan shortening dan putar pada kelajuan tinggi selama 5-10 minit.
- Uji kekenyalan doh. Ambil sedikit doh tadi dan tarik sedikit demi sedikit sehingga dapat 1 lapisan tidak koyak (seperti orang tebar roti canai dapat doh yang nipis itu) guna jari jemari untuk tarik.
- Bahagikan doh 50/60gm setiap 1 .
- Bulatkan cantik-cantik doh dan pastikan permukaan doh yang licin sahaja. (Kalau mahu bole letak mentega yang dipotong dadu dalam doh)
INFO: Susun atas dulang yang disapu shortening dan rehatkan sehingga kembang gebas.

BAHAN SADURAN:
- 100gm mentega
- 100gm gula halus
- 100gm tepung gandum
- 2 biji telur gred A
- 1 sudu besar Coffee emulco/nescafe o kopi
CARA MENYEDIAKANNYA:
- Putar mentega dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur dan putar lagi.
- Masukkan tepung dan coffee emulco dan putar sehingga sebati
- Setelah siap, guna piping bag (tidak perlu gunakan nozel) potong bahagian hujung sikit sahaja.
- Bila doh tadi sudah siap kembang bole paiping saduran atas doh macam dalam gambar
- Bakar 180’c selama 25-30mnt ikut oven masing2.
INFO: Saduran jangan letak berlebihan nanti banjir tray pembakar. Cukup sekadar saduran itu akan meleleh tutup bahagian roti.
KREDIT RESIPI & GAMBAR: Adri Oppa
ANDA MUNGKIN MENYUKAI RESIPI INI:
Roti Sosej Gulung Istimewa Tumbuk-Tumbuk Doh Untuk Hasil Yang Gebu
Kari Ayam Kampung Pekat Kerala Ori Dari India & Langkah Buat Chapati Resipi Nenek .
http://www.rasa.my/lapar-tapi-nak-cepat-kebab-ayam-ringkas-pilihan-terbaik/
Homemade Corned Beef Pie Ala Jamayah

Homemade Corned Beef pie. Sesekali nak layan selera barat pulak apa salahnya kan? Resipi ini telah dikongsikan oleh puan Jamayah Yahod.
Kalau nak makan di restoran makanan barat, harganya faham-faham sendiri lah ye. Jadi, nak jimat bajet, baik buat sendiri di rumah. Boleh makan puas-puas bersama keluarga. Betul tak?
Homemade Corned Beef Pie
Bahan Untuk Kulit Pai:

Ikg tepung gandum – boleh beli online di sini
450gm mentega – boleh beli online di sini
1 sudu teh garam – boleh beli online di sini
300ml air sejuk ais
4 biji telur (dua ambil kuningnya saja. Selebihnya dipukul untuk dituang ke dalam pai nanti)
Sedikit pewarna kuning
Bahan Inti:
2 atau 3 tin corned beef (dihancurkan)
10 biji kentang (potong dadu)
3 batang lobak merah (potong dadu) – boleh beli online di sini
4 labu bawang besar (potong dadu)
5 ulas bawang putih (cincang)- boleh beli online di sini
Daun sup/daun bawang (dihiris)
Ajonomoto (pilihan) – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Cili merah (hiris halus) – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk membuat kulit pai; Gaul tpg gandum, mentega dan garam hingga jadi macam serbuk roti. Masukkan air sejuk dan uli hingga jadi doh lembut. Tutup dengan plastik dan ketepikan.

Untuk membuat inti; Tumis bawang putih dengan sedikit minyak. Masuk bawang besar, kacau hingga wangi.
Kemudian masuk kentang dan lobak merah. Kacau lagi dan biar seketika.
Setelah itu, masukkan corned beef, daun sup/daun bawang, cili merah, garam dan sedikit ajinomoto jika suka. Kacau rata. Kemudian tutup api. Sejukkan.
Bentukkan doh bulat-bulat. Bahagikan kepada lapan bahagian. 4 biji doh besarkan sedikit daripada 4 biji doh lain.

Ambil 1 biji doh besar, canaikan bulat dan letak dalam loyang pai yang telah disapu minyak masak. Ratakan dan cucuk dengan garfu sekelilingnya.

Kemudian masuk inti dan ratakan. Tuangkan sedikit telur yang telah dipukul tadi. Cucuk dengan garfu lagi.

Canai doh yang kecil sedikit dan tutup atas pai tadi. Ratakan dan tekan dengan garfu tepi dan sekelilingnya. Sapu dengan kuning telur.

Masukkan ke dalam oven yang telah dipanaskan dengan suhu 180°C selama 45 minit atau hingga masak. Gunakan api atas bawah.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

