Nak buat hidangan minum petang yang sedap dan mudah disediakan? Resipi Roti Daging Cheese ni merupakan pilihan yang terbaik. Dengan gabungan roti paratha yang rangup, isi daging berempah yang lazat serta keju mozzarella yang meleleh, memang padu! Sekejap je dah siap, jom cuba.
ROTI DAGING CHEESE
Bahan-bahan:
300gm daging cincang
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
1 sudu besar rempah kari
1 biji bawang merah (dipotong dadu)
1 mangkuk daun bawang
Roti paratha (sejuk beku)
Keju mozzarella secukupnya
Bijan hitam (optional, untuk hiasan)
Cara Memasak:
Sediakan inti daging: Panaskan kuali tanpa minyak, masukkan daging cincang dan goreng sehingga masak.
Tambahkan sos tiram, sos cili, rempah kari dan bawang merah. Kacau sehingga sebati dan naik bau.
Masukkan daun bawang dan gaul sekali lagi. Ketepikan.
Penyediaan roti: Ambil sekeping roti paratha, letakkan sedikit inti daging dan taburkan keju mozzarella di atasnya.
Tarik dan balut paratha sehingga menjadi bentuk bulat. Tekan-tekan sedikit supaya meleper.
Masak dalam air fryer selama 15 minit pada suhu 170°C atau hingga keemasan.
Setelah masak, taburkan bijan hitam dan sedikit daun bawang untuk hiasan.
TONTON VIDEO PENUH DI SINI:
Ads
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Shepherd Pie memang sedap dimakan namun ramai beranggapan hidangan ini susah nak disediakan. Khas buat anda, RASA kongsikan resipi Shepherd Pie perkongsian saudari Norashikin Hashim. Istimewanya resipi ini diolah supaya kena dengan cita rasa Malaysia dan sangat mudah disediakan. Selamat mencuba!
CARA MASAK SHEPHERD PIE SEDAP
BAHAN KENTANG LENYEK:
2kg ubi kentang russet – buang kulit dan rebus empuk
CARA MEMASAK: 1. Bagi membuat kentang lenyek, selepas kentang empuk, toskan air dan masukkan semua bahan. Lecek hingga tidak berketul. Ketepikan.
2. Bagi membuat sos daging, panaskan minyak dan tumis bahan kisar hingga pecah minyak. 3. Kemudian masukkan daging kisar dan air. Kacau supaya daging lerai dan tidak berketul. 4. Masukkan lobak merah dan masak hingga empuk. Masukkan juga saderi, cendawan, bawang besar, tomato, ketumbar dan tomato puri. Kacau sebati dan rehatkan campuran sos sebentar. 5. Untuk menyediakan Shepherd Pie, masukkan sos daging ke dalam loyang dan ratakan.
6. Kemudian masukkan lapisan kentang lenyek diatasnya. Ratakan.
7. Sapu permukaan kentang lenyek dengan kuning telur hingga rata. ( guna 1 biji kuning telur sudah memadai).
8. Bakar pada suhu 170C selama 20-30 minit. Angkat, sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Sarapan pagi dengan roti sardin memang layan. Nak jadikan ia rangup,ada rahsianya. Gunakan sedikit limau untuk jadikan roti sardin tu jadi lebih rangup. Nak nampak kuning, letakkan sedikit serbuk kunyit.
Hancurkan, gaul rata dan tumiskan dengan sedikit minyak. Masak hingga bawang layu.
Untuk tepung, gorengan biasa sahaja. Boleh guna pelbagai jenis tepung, perahkan sedikit air limau untuk lebih rangup.
Tepung yang sudah disebatikan, selepas isi sardin di dalam roti, ketepikan roti dan letakkan tepung cair dan lipat dua untuk lekatkan roti agar tidak terbuka.
Roti tak perlu dilenyek atau kukus. Hanya celup tepung goreng dengan minyak yang betul-betul panas.
Kadang-kadang rasa macam nak buat roti sendiri di rumah tapi takut tak menjadi pula dah memabazir bahan tu. Tapi jangan risau dah! Kalau ikut resipi yang dikongsikan oleh Eniza M.Salim ni pasti menjadi. Resipi Roti Bun Sardin ni sangat mudah je untuk disediakan. Bahan yang digunakan juga tidak banyak dan cara pembuatan tidak renyah.
Lepas ni kalau teringin nak buat Roti Bun sendiri cuma tinggal tukar inti je sebab bahan-bahan asas nak buat Roti Bun Sardin ni sama je cuma kalau tak suka inti Sardin boleh ubah inti lain tau. Jom kita cuba!
ROTI BUN SARDIN
BAHAN-BAHAN:
Bahan-Bahan Roti:
1/2 kg tepung
1¼ cawan air suam
1 paket mauripan
2 sudu marjerin
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
2 sudu gula
** tambah 1/2 sudu teh bread improve (jika ada) untuk roti lebih lembut
Bahan-Bahan Inti:
1 tin kecil sardin
1 bawang besar holland- cincang
2 sudu cili blend bersama bawang
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1 sudu minyak
Cara Penyediaannya:
Masak inti dahulu. Panaskan minyak dan tumis bawang holland cincang. Masukan cili kisar hingga garing. Tambah sardin lenyek tanpa sos. Tambah garam/gula & masak hingga kering. Sejukkan
Bancuh yis dengan 1/4 caaan air dan 2 sudu gula. Biar 10 minit hingga berbuih. (Jika tidak berbuih, mungkin yis sudah mati dan sila ganti yis baru
Gaul tepung dengan susu, marjerin, garam dan masukkan bancuhan yis
Tambah air sikit demi sikit sambil diuli hingga lembut. Lebih kurang 1/2 jam
Rehatkan 20 minit
Bulat-bulatkan dough sebesar bola pingpong dan sikan setiap bebola dengan inti sardin
Susun dalam tray dan biar dough naik selama 1/2 jam
Panaskan oven 180° selama 10 minit & masukkan tray roti dan bakar lebih kurang 20 minit
Bila masak angkat dan sapu butter pada permukaan roti.. Biar sejuk
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!