Bau semerbak roti boy memang buat anda tak tahan nak menikmatinya. Biasa membelinya jika ke mall sebaik selesai shopping. Tapi PKP ni pergerakan terbatas dan rasanya eloklah kita membuatnya di rumah. Lebih selamat dan puas makan.

Roti Kopi Boy

Bahan-bahan:
260gm tepung roti
170gm (1 biji telur + susu segar)
1 sudu kecil yis (5gm)
30gm butter
40gm gula halus
Secubit garam
Toping
40gm gula perang
50gm butter
1 biji telur
1 sudu besar nescafe – larutkan dengan 2 sudu besar air panas
60gm tepung gandum
10gm tepung jagung

Toping:
1.Pukul telur + butter hingga sebati.
2.Masukkan telur dan air nescafe.
3.Kacau lagi dan masukkan tepung.
4.Masukkan dalam piping bag.

Cara membuat:
1.Satukan semua bahan roti kecuali butter dalam bm/mixer
2.Bila dah sebati masukkan butter.
3.Uli sampai elastik (yang ni penting supaya roti gebu)
4.Rehatkan doh dalam 1 jam hingga doh kembang.
5.Selepas direhatkan, timbang doh dalam 50gm dan masukkan inti (butter+gula perang).
6.Tutup balik doh dan roundingkan bulat.
7.Masukkan dalam paper cup atau susun dalam baking tray yang dilapik dengan parchment baking paper.
8.Rehatkan doh sehingga naik 3x ganda.
9.Bila doh dah kembang baru pipekan toping roti boy tadi.
10.Panaskan oven suhu 170 dan bakar selama 25 minit atau sehingga roti masak

IKLAN

IKLAN


Selamat mencuba.
Kredit: Hidayati Hana

INGIN MEMBELI BREADMAKER, BOLEH LIHAT DI SINI.

IKLAN

Resipi Biskut Limau Pokkan Mandarin. Comel Macam Limau Betul

Cara Mudah Buat Kerepek Ngaku Sedap & Rangup Sempena Tahun Baru Cina

Cara Mudah Buat Churros & Sos Coklat Yang Sedap Dan ‘Perfect’