Dulu masa kecil, saya paling suka snek Sagon Kelapa Nestum. Tak pernah buat sendiri tapi selepas jumpa resipi Sagon Kelapa Nestum yang dikongsikan oleh Affieyza Isahak di Facebook ni nampak mudah dan memang menarik untuk dicuba. Sedap dangat Sagon Kelapa Nestum ni kalau dimakan sambil tonton tv. Suap dalam mulut je rasa Sagon Kelapa Nestum tu cair dalam mulut memang ketagih. Jom cuba!
Lagi best kalau dapat sangai bahan Sagon Kelapa Nestum ni guna Shogun Twister 40cm Jumbo Wok. Dapatkan dengan harag istimewa menggunakan code RASGSP5 DISINI!
SAGON KELAPA NESTUM
BAHAN-BAHAN:
2 cawan kelapa parut
1 cawan nestum – BELI DISINI
2 cawan tepung beras – BELI DISINI
1 cawan tepung pulut – BELI DISINI
Daun pandan kering
Sedikit garam
Gula ikut kesesuaian – BELI DISINI
CARA PENYEDIAAN:
Sangai kelapa sehingga kering dan ketepikan.
Sangai nestum sehingga betul-betul rangup dan ketepikan.
Sangai tepung bersama daun pandan dalam 10 minit.
Masukkan kelapa parut dan nestum tadi gaul sebati.
Sangai semua sehingga ringan
Tutup api dan masukkan gula, garam ikut citarasa sendiri.
Bila dah suam, kisar separuh hancur.
Bungkus ikut citarasa sendiri.
Dah siap!
SELAMAT MENCUBA!
Kredit: Affieyza Isahak
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Strawberry Cheese Tart Paling Mudah Dan Sesuai Untuk Jualan
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion RASA:
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
5 Biji-bijian Super Sihat Ni , Harus Anda Jadikan Snek Ringan . Usah Makan ‘Jajan’ Lagi…
Biji-bijian yang asalnya adalah dari biji benih mempunyai segala khasiat mencukupi untuk ia tumbuh membesar menjadi tumbuh-tumbuhan. Jadi bila dijadikan makanan dan snek ringan memang penuh nutrisi.
Eloknya dipanggang atau disangai aje, jangan pula ditambah gula. Buat sendiri lagi terbaik, beli biji-bijian mentah buat sendiri, Dah tentu tak ada perasa, gula atau garam berlebihan. Barulah kekal khasiatnya.
Snek ringan ini memang kaya dengan sumber serat. Ia juga mengandungi asid lemak tak tepu iaitu asid lemak sihat monounsaturated dan lemak polyunsaturated serta banyak kandungan vitamin, mineral dan anti oksidan.
Ia boleh menjadi sebahagian amalan diet sihat terbaik yang dipercayai boleh mengurangkan paras gula darah, kolestrol dan tekanan darah.
Jom semak 6 biji-bijian super sihat nih :
*RDI merujuk kepada pengambilan nutrisi mencukupi untuk keperluan tubuh sihat, Amerika Syarikat)
1. FLAXSEEDS ( Biji flaks )
Flaxseeds adalah sumber serat dan asid lemak omega 3 yang baik terutamanya asid alpha linolenic (ALA). Bagaimanapun asid lemak omega 3 ini hadir dalam kulit luar biji yang sukar dihadam oleh manusia. Cara terbaik eloknya dimakan flaxseed yang sudah dikisar (serbuk).
Setiap 28m flaxseeds mengandungi nutrisi :
Kalori : 152
Fiber : 7.8gm
Protein :5.2gm
Lemak Monounsaturated (tak tepu) : 2.1gm
Lemak Omega 3 : 6.5gm
Manganese : 35 % daripada RDI (Reference Daily Intake )
Thiamin (vitamin B1) : 31% daripada RDI
Magnesium : 28 % daripada RDI
Flaxseeds juga mengandungi beberapa polyphenols berbeza terutamanya lignan yang bertindak sebagai anti oksidan di dalam tubuh.
Lignan seperti juga serat dan lemak omega 3 kesemuanya membantu mengurangkan kolestrol dan beberapa faktor risiko penyakit jantung. Kajian mendapati flaxseeds boleh menurunkan paras kolestrol LDL (jahat) dalam badan.
Terdapat kajian yang menunjukkan ia boleh menurunkan tekanan darah jika dimakan setiap hari selama lebih dari 12 minggu. Khasiat lain ia juga dipercyai boleh mengurangkan risiko kanser.
Lignan di dalam flakseeds juga mengandungi phytoestrogens yang mempunyai persamaan dengan hormon estrogen wanita jadi ia boleh mengurangkan pertumbuhan tumor kanser payu dara. Juga ia diyakini dapat mengurangkan paras gula darah dan mengurangkan risiko diabetis.
2. BIJI CHIA
Pernah dengar biji chia. Anda boleh juga memasukkan dalam minuman. Kaya dengan serat dan omega 3 di samping nutrisi lain.
Setiap 28gm biji chia mengandungi nutrisi :
Kalori : 137
Fiber/serat : 10.6gm
Monounsaturated Fat (lemak tak tepu) : 0.6gm
Lemak omega 3 : 4.9gm
Lemak omega 6 : 1.6gm
Thiamine (vitamin B1) : 15% daripada RDI
Magnesium : 30 % daripada RDI
Manganese : 30 % daripada RDI
Seperti flaxseeds ia juga dikatakan mengandungi antioksidan penting polyphenols. Menariknya terdapat kajian yang menyatakan biji chia boleh meningkatkan paras ALA iaitu asid lemak omega 3 yang boleh menurunkan keradangan.
Biji Chia juga dipercayai dapat menurunkan paras gula darah. Biji chia yang sudah dikisar menjadi serbuk boleh dimakan sebaik selepas makan untuk menurunkan gula darah dengan lebih efektif.
Manfaat lain adalah ia boleh mengurangkan selera makan , baik untuk mereka yang berdiet. Dan boleh mengurangkan penyakit jantung.
Lebih mengagumkan biji chia boleh membantu mengurangkan tekanan darah dan keradangan akibat bahan kimia yang diambil oleh tubuh.
3. BIJI BIJAN
Di negara barat dan Timur Tengah bijan dikenali sebagai tahini.
Setiap 28gm bijan mengandungi nutrisi :
Kalori : 160
Fiber/ serat : 3.3 gm
Protein : 5gm
Lemak Monounsaturated (lemak tak tepu) : 5.3gm
Omega 6 : 6gm
‘Copper’ : 57% daripada RDI
Manganese : 34% daripada RDI
Magnesium : 25 % daripada RDI
Seperti flaxseeds ia juga mengandungi banyak lignans, dan salah satunya disebut sesamin. Sebenarnya bijan adalah sumber terbaik lignans.
Sesamin dalam bijan boleh bertukar menjadi sejenis lignan yang lain iaitu enterolactone oleh bakteria baik dalam usus. Ia bertindak seperti hormon seks estrogen yang berkait boleh mengurangkan risiko sakit jantung dan kanser payu dara.
Ada kajian yang menyatakan wanita pos-menopos yang memakan 50gm serbuk bijan setiap hari selama lima minggu dikatakan mengalami kadar penurunan kolestrol dalam darah dan meningkatkan status hormon seks.
Bijan juga dipercayai menurunkan keradangan dan ketegangan oksidatif termasuk arthritis dan kerosakan otot.
4. BIJI LABU
Biji labu rasanya lemak manis memang jadi kegemaran. Tapi bukan yang putih tu ya, yang masin betul tu. Tu dah diproses
Ia sumber yang kaya dengan fosforus, lemak monounsaturated dan Omega 6.
Setiap 28gm biji labu mengandungi nutrisi :
Kalori : 151
Fiber : 1.7gm
Protein : 7gm
Lemak monounsaturated (lemak tak tepu) : 4gm
Lemak Omega 6 : 6gm
Manganese : 42% daripada RDI
Magnesium : 37% daripada RDI
Fosforus : 33% daripada RDI
Biji labu adalah sumber yang baik mengandungi phytosterols yang boleh membantu menurunkan kolestrol darah.
Dikatakan mereka yang mengambil biji labu dan biji bunga matahari menunjukkan pengurangan risiko kanser payu dara. Dan juga mengurangkan risiko batu karang dengan menurunkan jumlah kalsium dalam air kencing.
Kajian menunjukkan minyak biji labu boleh membantu memperbaiki simpton gangguan prostat dan pundi kencing. Di kalangan wanita post menopos pula baju labu juga dikatakan boleh membantu mengurangkan tekanan darah, meningkatkan HDL kolestrol (baik) dan mengatasi masalah simpon menopos.
5. BIJI BUNGA MATAHARI
Biji bunga matahari mengandungi jumlah protein, lemak mounounsaturated, dan Vitamin E.
Setiap 28gm biji bunga matahari mengandungi nutrisi :
Kalori : 164
Fiber/serat : 2.4gm
Protein : 5.8gm
Lemak monounsaturared (lemak tak tepu) : 5.2gm
Lemak Omega 6 : 6.4gm
Vitamin E : 47% daripada RDI
Manganese : 27% daripada RDI
Magnesium : 23% daripada RDI
Biji bunga matahari sering dikaitkan dengan penurunan keradangan di kalangan orang pertengahan usia dan warga emas. Bijian ini dikatakan boleh menurunkan risiko penyakit jantung.
Terdapat kajian yang mendapati memakan biji labu boleh mempengaruhi parass kolestrol darah di kalangan wanita post menopos yang mengalami diabetes tahap 2.
Didapati diet biji bunga matahari mengurangkan triglycerides di dalam darah lebih dari memakan badam. Bagaimana pun, biji bunga matahari juga turun menurunkan paras HDL kolestrol (baik), bermakna ia mengurang kan kedua-dua kolestrol baik dan jahat.
Kesemua biji-bijian ini juga boleh ditambah ke dalam salad, yogurt, sajian oat dan ‘smoothies’ selain dijadikan snek ringan.
Resipi Kuih Puteri Mandi Sedap, Mudah & Tak Liat
Anda penggemar sajian kuih muih tradisional? Salah satu yang mudah, sedap dan boleh cuba buat hari ini adalah Kuih Puteri Mandi ini. Ia merupakan salah satu kuih tradisional popular kegemaran ramai terutamanya penduduk Pantai Timur. Sangat mudah cara pembuatannya. Saudari Aliyaisma Ariffin ada kongsikan resipinya. Selamat mencuba!
RESIPI KUIH PUTERI MANDI SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN DOH:
2 1/2 cawan tepung pulut – beli online disini
1/2 cawan tepung beras – beli online disini
Air dicampur dengan pewarna hijau secukupnya (kalau nak guna air kisaran daun pandan pun boleh)
BAHAN INTI KELAPA:
1 cawan air
2 ketul gula melaka bersaiz besar – beli online disini
2 helai daun pandan
1 cawan parutan kelapa muda
Dapatkan MITSUTOYO RECHARGEABLE PERSONAL BLENDER SET dengan HARGA DISKAUN DISINI! Masukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!
CARA MEMASAK:
1.Untuk membuat doh, satukan semua tepung dan masukkan air dengan secukupnya. Sukatan air hanyalah hingga mendapat bentuk doh yang elok dan tidak melekat di tangan.
2. Cubit doh, bulatkan ikut saiz sebesar ibu jari dan tekan dibahagian tengahnya.
3. Didihkan air dalam periuk kemudian masukkan doh-doh tepung yang telah dileperkan tadi.
4. Masak hingga doh timbul di permukaan air. Angkat dan toskan.
5. Untuk hasilkan inti kelapa, masukkan air ke dalam kuali dan didihkan.
6. Masukkan gula melaka. Kacau sehingga hancur sebati.
7. Masukkan juga daun pandan untuk bau yang lebih harum.
8. Seterusnya masukkan parutan kelapa muda dan kacau sebati dalam cairan gula melaka tadi.
9. Bila inti kelihatan sempurna, masukkan adunan pulut yang telah dimasak dan di toskan tadi. Gaul sebati.
10. Kuih Puteri Mandi sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aliyaisma Ariffin
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Resipi Nasi Kerabu Kuning Sedap. Masak Sendiri Baru Puas Makan.
Resipi Rojak Ayam Sedap. Masak Sendiri Puas Hati & Lebih Jimat
Cara Masak Oden Homemade Ala Family Mart. Sedap & Puas Makan
Jom Cuba! Resipi Kuih Kole Kacang Sedap, Mudah & Kurang Manis
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Buat Sendiri Beef Prosperity Burger Sedap Ni. Comfirm Puas Makan
Bila tibanya musim perayaan Tahun Baru Cina, hidangan Burger Prosperity Daging atau Beef Prosperity Burger ini antara yang ditunggu-tunggu. Keenakan daging serta sos lada hitamnya memang memukau. Tapi, jika keluarga besar, agak tinggi kos yang perlu dibelanjakan untuk sajian satu keluarga. Jadi, bagi anda yang nak cuba buat sendiri burger ni secara homemade, saudari Aida Haron ada kongsi resipinya. Mudah dan lebih jimat. Jom cuba.
CARA MASAK BEEF PROSPERITY BURGER / BURGER PROSPERITY DAGING HOMEMADE
BAHAN PATTY DAGING (untuk 11 keping):
800gm daging kisar
2 sudu makan perencah cukup rasa
Parsli/oregano/mix herbs (apa sahaja herba yang ada di rumah)
CARA MEMASAK:
1.Satukan semua bahan dan gaul hingga sebati.
2. Kemudian timbang setiap ketulan daging seberat 80gm. Jika tiada penimbang, boleh agak-agak sahaja. Bulatkan daging kemudian leperkan seperti daging burger. Pastikan bahagian tengah daging ditekan lebih supaya bila dimasak ia tidak mentah.
3. Bila sudah siap, susun kepingan daging diatas parchment paper supaya tidak melekat.
4. Untuk memasak, goreng daging menggunakan kuali non-stick tanpa menggunakan minyak. Nanti daging akan mengeluarkan minyak sendiri.
5. Bilad aging sudah masak, angkat dan sediakan sos pula.
BAHAN SOS BLACK PEPPER
2 sudu makan mentega – beli online disini
1 biji bawang besar – potong dadu
2 sudu makan tepung gandum – beli online disini
3 sudu makan serbuk lada hitam kasar (coarse black pepper) – beli online disini
Daun bay (optional) – beli online disini
1 cawan air
1 kiub pati daging/ayam – beli online disini
2 sudu makan kicap manis – beli online disini
2 sudu makan sos tiram – beli online disini
CARA MEMASAK:
1.Cairkan mentega kemudian masukkan bawang yang dipotong dadu. MAsak hingga bawang kelihatan lutsinar.
2. Seterusnya masukkan tepung gandum. Kacau hingga menjadi warna coklat kekuningan. Pastikan tidak hangus ya.
3. Kemudian masukkan serbuk lada hitam, air , kiub daging, daun bay, kicap dan sos tiram. Kacau ikut kepekatan yang anda suka.
4. Bila sudah masak, celup daging burger yang digoreng tadi.
5. Letak diatas roti burger dan tabur hirisan bawang holland.
6. Beef Prosperity Burger sedai untuk dinikmati.
Kredit resipi & foto: Aida Haron
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Masak Sendiri Ayam Panggang Blackpepper Sedap Guna Resipi Ni
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official