
Andai menikmati sajian nasi ayam di restoran terkenal, pastinya pernah rasa sambal halia ni. Selain sedap, ia juga bagus untuk buang angin dalam badan. Boleh cuba.
BAHAN-BAHAN:
- 1 ketul halia ( saiz 1/2 tapak tangan )
- 2 ulas bawang putih
- 1 sudu makan daun bawang
- 3 sudu makan minyak masak
- Sedikit garam
- Sedikit air
CARA MEMASAK:
- Kisar halia, bawang putih dengan sedikit air hingga halus.
- Tapis dan buang airnya.
- Masukkan garam dan daun bawang. Kacau rata.
- Panaskan minyak masak hingga betul-betul panas. Tuang ke dalam bekas berisi halia tadi.
- Kacau hingga sebati. Sedia untuk dinikmati.
Kredit resipi & gambar: Mazliza Ahmad via MAHN
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Rempah Ikan Bakar Terengganu, Boleh Buat Stok Masak Dengan Makanan Laut Lain

Ikan Bakar akan jadi lebih enak jika rempah dan sambal yang digunakan lengkap dengan pelbagai ramuan masakan. Sebab itu rempah atau sambal Ikan Bakar menjadi nadi pada keenakan rasa Ikan Bakar. Jika anda masih tercari-cari resipi untuk membuat rempah ikan bakar yang lengkap dengan rasa masam, manisnya, boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh Nur Syamimi ini.
RESIPI REMPAH IKAN BAKAR TERENGGANU

BAHAN-BAHAN:
1 kg cili boh
1 kg bawang merah besar –BELI ONLINE
1 kg bawang putih – BELI ONLINE
15 batang serai
1 kuntum bungan kantan
1 genggam daun kesum
1 kg gula –BELI ONLINE
4 keping gula kabung – BELI ONLINE
3 sudu kecil garam –BELI ONLINE
1 sudu besar serbuk perasa
2 sudu belacan bakar –BELI ONLINE
1/4 cawan air asam jawa –BELI ONLINE
Minyak masak
LANGKAH 1:
1. Kisar bawang besar, serai dan bawang putih sehingga lumat.
2. Hiris bunga kantan (ketepikan)
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak. Selepas itu masukkan bahan-bahan yang sudah dikisar lumat. Tumis sehingga naik bau.
2. Masukkan cili boh dan tumis sehingga garing dan naik bau.
3. Masukkan gula dan gula kabung. Biarkan seketika sehingga cair.
4. Masukkan garam, serbuk perasa dan belacan. Gaul sebati kemudian masukkan air asam jawa.
5. Biarkan mendidih selama 10 minit.
6. Masukkan hirisan bunga kantan dan daun kesum.
7. Masak selama dua jam dengan api yang perlahan. Siap.

NOTA: Kuantiti masakan rempah ikan bakar ini untuk stok simpanan bukan untuk sekali masak. Sesuai dijadikan sambal untuk semua makanan laut seperti kerang dan sebagainya.

Sumber kredit: Nur Syamimi via Masakan Terengganu
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Laicikang Penyejuk Tekak, Buat Sendiri Boleh Letak Macam-macam Ikut Selera
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Buat Stok Sambal Udang Kering, Boleh Dimakan Terus Atau Untuk Menumis

Kalau yang rajin berniaga, boleh buat sambal ni sebagai ibu duit, buat dan jual. Resipi yang dikongsi oleh Chef Sue ini salah satu ‘must have’ sambal dalam fridge di rumahnya. Biasanya dia buat banyak dan frozenkan sebahagiannya. Sambal ni versatile, boleh dimakan terus, boleh juga dibuat pes untuk menumis apa-apa atau sebagai tambahan kepada sayur yang dicelur.
SAMBAL UDANG KERING
Bahan-bahan:
20 tangkai cili kering – rebus & toskan-BELI ONLINE DI SINI
10 ulas bawang merah
8 ulas bawang putih
200grams udang kering – rendam sekejap-BELI ONLINE DI SINI
1 sudu teh serbuk ikan bilis
1 inci belacan
2 sudu makan air asam jawa-BELI ONLINE DI SINI
2 sudu makan gula perang
Garam secukup rasa
Cara memasak:
- Kisar cili kering bersama bawang merah dan bawang putih hingga lumat.
- Udang kering dikisar sederhana lumat (tak terlalu lumat).
- Panaskan empat sudu makan minyak dalam kuali. Goreng udang kering hingga wangi dan agak perang. Angkat.
- Menggunakan minyak yang sama, tumis bahan-bahan kisar serta belacan dan serbuk ikan bilis, tumis hingga semua bahan masak. Kalau perlu tambah sedikit lagi minyak.
- Masukkan udang kering goreng, air asam jawa, gula dan garam secukup rasa. Biarkan masak sebati dalam 2-3 minit. Sejukkan dan boleh disimpan dalam botol.
Kredit: Sue M Arukin
Lazatnya 5 Roti Dan Pastri Berempah Ni, Jom Cuba Masa Cuti Deepavali …
Puan Selvi Kongsi Resipi Muruku Sedap & Mudah Untuk Deepavali.
Resipi Acar Buah Untuk 5kg. Simpan 2 Hingga 3 Hari Baru Lebih Sedap DiMakan

Rasa masam manis acar buah memang memantapkan juadah yang dihidang. Campuran buah-buanhan jeruk dengan bawang, sos cili dan rempah kari padulah rasanya. Yang bestnya acar ni menjadi makin sedap bila dah dua tiga hari. Barulah mesra buah dengan ramuan.
Acar ni memang cukup sesuai dengan jamuan kenduri kendara atau untuk meraikan tetamu yang datang ke rumah. Kalau min, suka sangat makan dengan Nasi Minyak atau Beriani. Jom cuba resipi yang dikongsikan dalam FB Resepi Masakan ini.
RESEPI ACAR BUAH (5KG)*

BAHAN- BAHAN :
- 3 kg buah-buahan jeruk kering berlainan jenis
- 7 biji jeruk limau
- 200gm jeruk mangga
- 1 cawan cili kisar
- 1 cawan rempah kari ikan
- 17 ulas bawang putih( sebiji2)
- 17 ulas bawang kecil( sebiji2)
- 30 biji cili api
- 2 inci halia- mayang nipis panjang2
- 1/2 botol sos cili
- 1 cawan cuka makan
- Gula (ikut rasa masing2)
- Garam secukup rasa
- 3 cawan minyak masak
BAHAN TUMIS
- 1 sudu besar biji sawi
- 1/2 sudu besar jintan manis
- 5 tangkai daun kari – optional
CARA MEMASAK:
1. Tumis bahan-bahan hingga naik bau, masukkan cili kisar tadi dan kacau hingga sehingga pecah minyak
2. Kemudian masukan rempah kari ikan yg dibasahkan dgn sedikit air terlebih dahulu ye dan masak lagi selama lebih kurang 30 minit. Api jgn kuat.. Jgn masuk gula dulu ye.. Masukkan sedikit garam, cuka & sos cili..kacau lagi,lama2 sikit ye.
3. Masukkan gula, kacau seketika lagi.
4. Masukkan halia kemudian kacau sehingga sebati.
5. Masukkan buah2 jeruk yang keras terlebih dahulu dan kacau sehingga empuk.
6. Akhir sekali masukan buah2 yang lembut bersama bawang putih, bawang merah & cili api,kacau sehingga sebati.. Perasakan.. Kalau tak cukup manis boleh tambah gula..Tutup api, kalau rasa minyak banyak bertakung, boleh diasingkan minyaknya.
7. Simpan 2-3 malam dulu sehingga mesra kesemua buah dan barulah lebih sedap kalau di makan.
8. Bolehlah di hidang.
FB : Resepi Masakan

