Isi Kandungan

Suka makan Sate Ayam yang sedap bersama Kuah Kacang yang best? Enak kan?Jika teringin nak buat, boleh cuba resipi perkongsian saudari Siti Norizan ni. Bila buat sendiri ni lebih puas hati. Makan macam tu je tanpa kuah kacang pun dah sedap. Untuk resipi 1 ekor ayam ni, dapat 40 cucuk sate. Berbaloi kan? Ha… Boleh juga guna resipi ni untuk buat Sate Balut @ Popia Sate. Murah, lebih jimat & boleh makan puas-puas.

CARA BUAT SATE AYAM SEDAP & KUAH KACANG MUDAH

Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia

BAHAN-BAHAN:
1 ekor ayam (ambil isi, potong dadu, cuci & tos)
(Kulit ayam jangan dibuang, potong kecil & perapkan sekali isi ayam)

BAHAN KISAR:
2 biji bawang besar
5 ulas bawang merah (tak letak tak apa. Letak lebih sedap)
1 labu bawang putih
2 inci halia
4 batang serai
(satukan semua bahan dan kisar dengan sedikit air)

BAHAN PERAP:
2 keping gula melaka – potong kecil beli online disini
1 ½ cawan gula
2 sudu teh garam
4 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu besar serbuk jintan manis – beli online disini

CARA MEMASAK:
1.Dalam bekas besar, masukkan isi ayam yang telah ditoskan. Masukkan bahan kisar dan bahan perap. Gaul sebati.
2. Boleh tambah bahan perasa seperti gula dan garam jika rasa kurang.

Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia3. Jika nak lebih sedap, perap isi ayam semalaman. Caranya ialah letak dalam bekas bertutup dan simpan di Bahagia bawah sahaja (bukan tempat beku)
4. Cucuk isi ayam menggunakan lidi. Nak lebih sedap, selitkan kulit ayam di bahagian tengah.

Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia5. Ambil lebihan bahan perapan, letak dalam mangkuk kecil dan tambahkan sedikit minyak masak. Ia digunakan sebagai bahan renjisan semasa bakar. Oleh renjis guna seri yang telh diketuk hujungnya.
6. Bakar sate hingga masak. Boleh guna pan atau bakar guna arang.

Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia

KUAH KACANG

BAHAN-BAHAN:
1 ½ cawan kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit & kisar kasar)
Segenggam cili kering – potong, rebus) **
2 biji bawang besar **
2 inci halia **
1 batang serai – ketuk
2 keping gula melaka
1/2 cawan gula
Garam
3 cawan air
1 kotak santan
2 keping asam gelugur

Ads

CARA MEMASAK:
1.Satukan bahan-bahan bertanda (*) dn kisar bersama sedikit air.
2.Panaskan minyak masak dalm kuantiti sederhana dan tumis bahan kisar dan juga serai. Tumis sampai pecah minyak.
3. Masukkan kacang, gaul sebati.
4. Masukkan air, biar mendidih guna api perlahan.
5. Bila Nampak dah kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam dan asam gelugur. Masak sampai kuah jadi pekat.
6. Rasa dan tambah apa yang kurang.
7. Kuah kacang sedia untuk dinikmati.

Resipi Sate Ayam & Kuah Kacang. Sesuai Buat Sate Balut Kulit Popia

NOTA: Jika tidak suka santan, boleh abaikan. Jika suka, letak sahaja.

Kredit resipi & foto: Siti Norizan

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Resipi Mee Kari Chinese Style. Pekat, Berempah Memang Sedap

Koleksi Resipi Lauk Kampung Yang Sedap & Mudah

Ads

Resipi Daging Masak Merah, Ini Rahsia Masak Sedap Macam Dekat Kedai

Cara Buat Jagung Cawan Sedap Macam Dekat Pasar Malam

Resipi Popia Vietnam. Sedap, Mudah & Lebih Jimat

Ads

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI