Kuih koci, antara kuih tradisional yang memang menjadi kegemaran dan sentiasa dihidangkan dalam majlis-majlis keramaian.
Tapi pernah tak makan kuih koci labu? Rasanya lemak manis memang disukai ramai!
Resipi yang dikongsi saudari Nor Al Fatihah ini, memang mudah untuk disediakan. Jom kita cuba!
KUIH KOCI LABU LELEH
BAHAN DOH KOCI:
2 cawan tepung pulut – beli online di sini 1 cawan puri labu (1/2 biji labu direbus/kukus. Kemudian, kisar tanpa air guna pengisar kering) Sedikit air ½ sudu teh garam halus Pewarna kuning (optional)
BAHAN INTI KELAPA
Ads
1 biji kelapa parut putih ½ cawan air 1 ½ keping gula melaka – beli online di sini 3 sudu besar gula pasir Secubit garam 1 sudu besar tepung gandum – beli online di sini 2 helai daun pandan | disimpul
Daun pisang secukupnya Minyak untuk disapu pada daun pisang
Dapatkan Khind Multifunction Electric Skillet dengan HARGA ISTIMEWA DI SINI! Masukkan code RASGSP5sebelum buat pembayaran untuk dapatkanDISKAUN EXTRA RM5!
CARA BUAT:
1. Inti kelapa; Cairkan gula melaka, gula pasir, garam bersama air dan daun pandan. 2. Masukkan kelapa parut. Kacau hingga air kering. Kemudian, campur tepung gandum. Kacau sebati. Inti jangan terlalu kering, biar lembab-lembab sikit baru sedap. Sejukkan inti dan bulat-bulatkan sebesar biji guli. 3. Doh koci; Satukan tepung pulut, puri labu dan garam. Gaul. Tambah air sedikit demi sedikit dan pewarna kuning sambil gaul hingga menjadi doh. Dohnya seperti buat doh buah melaka.
4. Sapu dulang dengan minyak supaya doh tak melekat pada dulang. Ambil sedikit doh, leperkan dan letak inti di tengahnya. Gentel bulat. Saya dapat 33 biji koci. Bergantung pada saiz juga. 5. Didihkan air. Rebus doh koci. Bila ia timbul di permukaan air, bermakna ia sudah masak. Toskan. Letak di dalam dulang dulu yang disapu sedikit minyak. Jarak-jarakkan koci supaya ia tak melekat di antara satu sama lain. 6. Dadih santan; Satukan semua bahan. Kacau sentiasa di atas api kecil hingga pekat dan meletup-letup.
7. Masukkan koci ke dalam dadih dan gaul perlahan-lahan. 8. Sapu daun pisang dengan sedikit minyak. Letak koci dan sedikit dadih santan di atasnya. Lipat kedua-dua belah daun pisang. 9. Kemudian, hujungnya dilipat secara bersilang ke tengah. Kemudian, lipat lebihan hujungnya ke bawah. 10. Didihkan pengukus dulu. Kukus koci selama 5 minit dengan api sederhana.
Anda pernah makan Sambal Kacang Hijau? macam pelik tapi khabarnya sangat sedap. Datin Hajah Nor Azlin dari Melaka telah berkongsi resipi ini dan turut buat live video via FB mahn. Jom kita tengok apa kata Datin Nor tentang sambal ini.
“Ok dengan penuh kasih sayang dan atas permintaan ramai sahabat #mahi sy bg resepi penuh ye,sila tag kwn2 lain dn share resepi ni ye…mudah2an perkongsian ini bermanafaat utk anda sekeluarga dn mengalir kan pahala berganda buat arwah ibu sy hjh kama ishak😢…serta jutaan kasih syg dn terimakasih bt suami tersyg Datuk fazil yg selalu memberi teguran jika sy msk x sdp dia ckp dgn jujur jika sdp juga dia bgtau dgn jujur hehe..
BAHAN-BAHAN:
1 kg kacang hijau | rendam semalam 6 ke 8 jam dan dibuang kulitnya separuh
Bawang putih+ bwg merah +daun pandan utk menumis
600gm Daging
500gm udang hidup
Udang kering segenggam,cili api+cili besar dipotong keping
Serai dihiris nipis
2 tin susu cair
4biji bawang besar
3 bungkus soon
2 Asam keping ,
Gula, garam & serbuk perasa,
CARA MEMASAK:
1. Tumis bawang putih, bawang merah dan daun pandan sehingga garing.
2. Masukkan daging dan sebahagian serai yang dihiris nipis.
3. Kemudian masukkan baki serai tadi bersama cili api,cili besar serta udang kering.
4. Setelah daging separuh masak masukkan kacang hijau, masukkan susu. Setelah kacang agak-agak empuk boleh masukkan soon.
5. Kemudian boleh masukkan udang, asam keping dan bawang besar.
6. Kemudian boleh masukkan gula garam dan serbuk perasa kemudian boleh dihidang kan….
Masakan panas memang menjadi kegemaran ramai terutamanya bila tiba waktu makan malam. Sajiannya tidak terlalu berat namun sangat sedap dan membuka selera. Bagi anda yang tercari-cari idea hidangan makan malam terbaik yang mudah dan sedap, seleksi menu hidangan makan malam gaya gerai masakan panas perkongsian Cikgu Afy Al Habibi ni boleh dicuba.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih, bawang holland, daun limau purut, serai, halia, lengkuas dan cili padi hingga wangi dan keperangan.
Bila sudah naik bau, masukkan hirisan isi ayam. Tambahkan juga pes tomyam.
Masukkan air dan juga perencah mi segera. Kacau rata.
Untuk memekatkan kuah, tuang sos cili dan sos tiram. Perasakan dengan gula dan garam dengan secukupnya.
Kemudian masukkan hirisan bunga kubis. Masak hingga lembut.
Tambahkan juga hirisan cendawan, kalian dan juga tomato.
Masukkan hirisan sotong, udang dan juga mi segera.
Masak sekitar 1-2 minit hingga mi lembut.
Sedia untuk dinikmati.
3. MAGGI GORENG SEAFOOD
BAHAN-BAHAN:
1 bungkus mi segera perisa kari
1 biji bawang merah (saiz syiling 10 sen) – tumbuk
1. Panaskan sedikit minyak. Tumis sehingga wangi bahan tumbuk tadi. 2. Kemudian masukkan isi ayam yang dihiris nipis serta lebar. Gorenmg seketika. 3. Kemudian masukkan kicap pekat, kicap lemak manis, kicap cair, kicap sotong dan sos cili. 4. Masukkan pula hirisan sotong dan tambahkan air. 5. Seterusnya masukkan mi ke dalam kuali. Gaul hingga sebati. 6. Perasakan dengan gula dan garam dengan secukupnya. 7. Setelah urat mi menjadi lembut, masukkan udang. Selepas seminit dua, pecahkan telur. Gaul sebati. (Pastikan ada baki kuah dalam mi. Jika kering, masukkan sedikit air lagi sebelum dipecahkan telur) 8. Masukkan sawi, tauge dan hirisan cili merah. Kacau seminit sebelum ditutup api. 9. Mi Goreng sedia untuk dihidangkan. Nikmati bersama sambal cili, keropok ikan dan sedikit perahan jus limau nipis untuk rasa lebih enak.
Resipi Daging Hitam Berempah perkongsian dari saudari Nurul Aini kali ini cukup istimewa.Sesuai dinikmati pada bila-bila masak. Bagi penggemar hidangan ini, rencahnya bergantung pada jumlah daging yang hendak dimasak. Bolehlah cuba sediakan untuk keluarga. Pasti puas hati.
1.Panaskan minyak masak dan tumis daun pandan, serai, dau kari dan rempah 4 sekawan terlebih dahulu.
2.Kemudian masukkan bahan kisar. Kalau suka pedas,boleh tambah cili kisar sekali.
3.Kacau sebati. Tumis sampai pecah minyak.
4.Sementara tu sangai Ketumbar, Jintan manis dan Jintan putih. Guna api perlahan jangan sampai hangus. Bila warna sedikit gelap, tutup api.
5.Kisar kering bahan sangai tadi. Boleh juga guna rempah serbuk tapi lagi sedap guna rempah biji.
6.Kisar sebiji buah tomato. Bijinya buang terlebih dahulu.
7.Bila bahan tumisan sudah pecah minyak, masukkan bahan sangai dan tomato kisar.
8.Perap hirisan daging dengan kicap manis. Sukatan kicap sampai agak tenggelam separuh daging. Biarkan minimum selama 30 minit. Kemudian masukkan daging dalam bahan tumis tadi.
9.Masukkan 2 sudu besar kicap pekat.
10.Masak sampai daging empuk. Guna api kecil sahaja.
11.Kemudian masukkan gula melaka ni. Agak-agak je dah sbb td dah guna kicap manis perap daging.
12.Bila daging sudah betul-betul empuk, akhir sekali letak sedikit santan pekat untuk memberikan rasa lemak pada kuah. Kacau sebati dan tutup api. Siap.