Resipi Som Som Sagu perkongsian opah Mas Cotek ni memang terbaik. Nampak sangat sedap dan menyelerakan. Bagi anda yang menggemari sajian manisan tradisional, resipi manisan tradisional ni tentunya perlu dicuba. Pasti puas hati.
CARA MASAK SOM SOM SAGU
BAHAN SAGU:
- 1 cawan sagu
- 3 cawan air
- 2 helai daun pandan
- Sedikit pewarna merah @ sirap
CARA MEMASAK:
1. Masak air bersama daun pandan hingga mendidih. Kemudian masukkan pewarna merah. Kacau.
2. Keluarkan daun pandan dan masukkan sagu. Kacau hingga pekat. (masa ni sagu masih bermata ikan). Padam api.
3. Tuang sagu ke dalam bekas kecil. Kukus selama 15 minit sehingga sagu menjadi jernih. Sejukkan.
BAHAN KANJI SOM-SOM:
- 1/2 cawan tepung beras
- 4 cawan santan
- Garam secukup rasa
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan di dalam periuk. Sebatikan dan masak hingga pekat dan meletup-letup dengan api sederhana. Pastikan sentiasa dikacau untuk elak berketul.
2. Tuang adunan kanji ke atas sagu tadi. Sejukkan.
BAHAN AIR GULA:
- 1 1/2 cawan air
- 4 keping gula kerek/melaka (boleh guna gula merah)
- 1/4 cawan gula pasir
- 2 helai pandan – disimpul
CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dan masak guna api sederhana hingga mendidih
2. Tapis dan sejukkan. Tuang ke atas kuih bila hendak dinikmati.
Kredit resipi & foto: Mas Cotek
Tercari-cari ‘AIR FRYER’ yang berkualiti dengan harga yang berpatutan? Boleh dapatkan DISINI.
Nak lebih banyak resipi best? Boleh cuba resipi di bawah ni:
https://rasa.my/resipi-patin-tempoyak-letak-timun-sedap-memang-padu/
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI