Pernah cuba hidangan Somtam Ayam Goreng? Sangat enak ya menu ini. Sesuai bagi anda yang menggemari sajian ala Thailand yang enak dan mudah. Rasanya cukup membuka selera. Pedas, masam dan manis. Sangat sempurna. Bak kata empunya resipi, lauk ini sangat enak dimakan bersama nasi panas dan diratah. Rugi jika tidak mencubanya. Nak rasa? Saudari Rozmaliza Omar ada kongsikan resipi. Jom kita mula!
RESEPI SOMTAM AYAM GORENG SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
2 keping isi dada ayam 1 biji mangga muda/lemak (empunya resipi tambah) 2-3 ulas bawang putih – beli online disini 3 sudu makan thai palm sugar/ gula kabung siam – beli online disini 4 biji buah tomato 6 -8 biji cili padi 4 sudu makan sos ikan/ nampla sauce – beli online disini 1- 2 biji limau nipis – ambil jus 1 biji bawang holland – hiris nipis – beli online disini 1 sudu teh thai cili flake / emping cili thai – jika ada – beli online disini Kacang panjang – dihiris kasar Daun ketumbar Sedikit ajinomoto Tepung goreng ayam serbaguna secukupnya – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Isi dada ayam dipotong kecil dan gaulkan dengan tepung goreng ayam bestari rata-rata. Goreng hingga kekuningan. Ketepikan.
Ads
2. Masukkan gula kabung, bawang putih dan cili padi ke dalam lesung. Tumbuk kasar atau separuh hancur. 2. Masukkan tomato dan tumbuk kasar @ tenyeh-tenyeh biar hingga keluar jusnya. 3. Masukkan sos ikan, jus limau dan ajinomoto. 4. Gaul sebati dan secukup rasa. Pastikan ada rasa pedas, manis dan masam. Masukkan cili flakes jika ada. 5. Masukkan ayam goreng, mangga yang diparut, kacang panjang dan bawang holland. 6. Gaul sebati secukup rasa dan sedia untuk dihidang bersama nasi panas.
Ada orang suka masak sup reneh begitu sahaja, Ada juga yang suka menumiskan bahan-bahan. Kalau nak buat stail mamak yang pekat boleh guna rempah sup. Lagi kaw rasanya, hirup terasa rempah ratusnya.
SUP AYAM PEKAT
Bahan-bahan:
1 mangkuk ayam -bahagian bertulang (kalau banyak ayam kena guna dua paket serbuk rempah sup)
1 paket rempah sup
1 paket 4 sekawan
Sup bunjut
1 biji bawang besar
Bawang putih-tumbuk
Halia -tumbuk
Tomato-dipotong dadu
Ubi kentang
Minyak secukupnya
2 mangkuk air
Garam secukupnya
Serbuk perasa secukupnya
Daun sup
Bawang goreng
Cara memasak:
Saya tak guna blender sebab saya lagi suka potong macam ni. Hiris sebiji bawang besar senipisnya.Panaskan 3 sudu minyak masak langsung tumiskan bawang dan 4 sekawan. Masak sehingga layu.
2.Kemudian untuk bawang putih dan halia, saya suka tumbuk lumat. Kemudian masukkan ke dalam masakan, kacau sehingga naik bau harum.
3.Kemudian masukkan sebiji tomato merah yang dipotong dadu. Kacau sehingga tomato lembik.
4.Masukkan serbuk rempah sup dan sedikit air, kacau sebati.
5.Masukkan ayam.
6.Gaul rata.
7.Masukkan dua mangkuk air.
Campakkan bunjut sup.
9.Masukkan ubi kentang. Tutup periuk. Saya biarkan sup direneh selama 30 minit pada suhu api kecil.Sehingga sup dah mendidih masak, boleh perasakan dengan garam dan sedikit kiub pati ayam.
10.Sedia untuk dihidang, taburkan daun sup dan bawang goreng.
Snek barat memang sungguh mengenyangkan. Boleh pulak dibuat makan tengahari dan juga malam. Makanan segera ni sebenarnya tidaklah sukar sangat dibuat.Jika diperhati kepingan burger dan sosej buatan sendiri lebih berkhasiat dan sedap berbanding jika dibeli yang sudah disejukbeku dan diproses. Gerenti bersih tanpa pengawet.
Jom kita cuba resipi yang dikongsi oleh tenaga pengajar di SG Academy, Kuala Lumpur, hasil idea Chef Muhammad Aizat Sha’rani, Chef Nadzirah Abdul Razak dan Chef Faibus Anak Kandau.
1. HOTDOG U.S VERSION
BAHAN-BAHAN:
Bahan sosej :
1 kg isi ayam
1 sudu teh garam
3 ulas bawang putih
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 sudu teh thyme
1/2 sudu teh oregano
3 tangkai cili kering
1 cawan stok ayam
*Menghasilkan 4 biji sosej yang besar
4 biji roti sosej
30 gm daun salad
1biji tomato
2 biji jeruk timun
1 biji bawang Holland
Kepingan keju
Sos cili secukupnya
Mayonnaise secukupnya
Sos mustard secukupnya
CARA MEMASAK :
Cara masak sosej :
Mula-mula satukan bahan-bahan membuat sosej. Kisarkan dalam mesin pengisar hingga halus dan sebati.
Kemudian masukkan bahan kisar tadi dalam piping beg dan gunting di hujung atas bekas yang sesuai.
Sediakan pembalut plastik (cling film) untuk kita picitkan bahan kisar tadi ke atasnya.
Seterunya gulung kemas , simpulkan hujung pembalut plastik tadi hingga ketat dan padat. Ikat kuat kiri dan kanannya.
Didihkan air dan rebus sosej berbalut tadi dalam 10 minit. Angkat dan rendam dalam air sejuk sebentar .
Biarkan seketika.
Cara penyediaan hot dog:
Panggang sosej tadi hingga masak
Hiris tomato, jeruk timun
Hiris bawang holland
Letakkan dan lapiskan salad, hirisan tomato dan jeruk timun ikut citarasa
Akhir sekali letakkan sos cili, mayonnaise dan sos mustard dan sedia untuk dihidang.
Saiz hidangan: 4 orang
Waktu memasak: 20 minit
Cara memasak: Panggang
Jenis masakan: Street food Amerika Syarikat
Keistimewaan:Mudah disediakan dan sesuai untuk bila-bila masa sahaja.
Info chef : Sosej yang dibuat sendiri lebih berkhasiat dan terpelihara dari bahan pengawet dan perisa
2. ITALIAN PIZZA MAGHERITA
BAHAN -BAHAN:
Bahan doh pizza :
½ cawan air suam
1sudu makan yis
1 sudu teh gula
2 cawan tepung gandum | diayak
½ sudu teh garam
1 sudu kecil pelembut roti
2 sudu besar minyak sayuran atau minyak zaitun
Bahan sos pizza :
1 sudu makan mentega | untuk menumis
50 gm bawang holland | dicincang halus
100 ml puri tomato
1 sudu makan pes tomato
1 sudu teh oregano kering
1 sudu teh thyme kering
¼ sudu teh garam
½ sudu teh gula pasir
1/8 sudu teh serbuk lada sulah
100 g keju mozzarella | diparut halusBahan topping :
50 gram daun basil
Sedikit paperoni | ikut suka
Keju mozarella secukupnya
1/2 sudu kecil minyak zaitun
CARA MEMASAK :
Cara membuat doh :
Bancuh yis dan gula bersama air suam. Biarkan sehingga berbuih(lebih kurang 15 minit)
Di dalam bekas lain, gaul tepung bersama garam dan pelembut roti
Masukkan minyak dan yis tadi. Uli sehingga menjadi doh(boleh tambah atau kurangkan air mengikut kesesuaian)
Sapukan bekas besar dengan minyak. Perap doh lebih kurang 60 minit atau sehingga naik kali ganda.
Bahagikandoh kepada dua bahagian. Canai doh menjadi leper dan masukkan ke dalam bekas pembakar yang sesuai.
Siapkan dulang pembakar pizza, tabur dengan sedikit tepung gandum.. Nipiskan adunan dan rehatkan kembali 15 minit.
Sapu permukaan dengan sos pizza hingga rata.
Letakkan bahan topping, taburkan peperoni , keju mozarella dan daun basil. Renjiskann dengan minyak zaitun.
Bakar di dalam oven panas bersuhu 200 darjah Celcius selama 25 -30 minit.
Keluarkan dan pizza sedia dihidang.
Saiz hidangan: 5 orang
Waktu memasak: 40 minit hingga 1jam
Cara memasak: Bakar
Jenis masakan: Pizza Itali
Keistimewaan: Roti pizza yang lembut dan kerak pizza yang rangup
Info chef :Anda boleh meletakkan topping kesukaan anda, seperti buah zaitun, ayam, nenas, lada benggala, hirisan tomato dan sebagainya.
3.TACOS
BAHAN-BAHAN :
Bahan inti :
2 keping dada ayam (isi ayam) | dipotong dadu
3 sudu makan taco seasoning
1 biji bawang Holland | dicincang
1 lada benggala atau jalapeno (jika ada) | dicincang
1 biji tomato | dipotong dadu
2 sudu teh minyak zaitun @ mentega
1 biji buah avokado | dicincang
Bahan taco seasoning :
1 sudu besar serbuk cili
¼ sudu teh serbuk bawang putih
¼ sudu teh serbuk bawang merah
¼ sudu teh crushed red pepper flakes/ atau cayenne pepper
¼ sudu teh dried oregano
½ sudu teh paprika
1 ½ sudu teh serbuk jintan putih (cumin)
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
*Digaulkan sekali
Bahan roti tortilla :
2 cawan tepung gandum.
3 sudu besar minyak sayur atau shortening.
½ sudu teh garam.
2/3 cawan air suam
CARA MEMASAK :
Cara memasak inti : 1. Masukkan minyak di dalam kuali di atas api sederhana, setelah panas, masukkan bawang. Masak bawang hingga menjadi lembut.
2.Masukkan lada benggala atau jalapeno dan masak lebih kurang 3 minit.
3.Setelah itu, masukkan ayam dan masak hingga cecair di serap oleh ayam (masak sehingga kering).Masukkan taco seasoning. Masak lebih kurang seminit, angkat dan sedia untuk dimasukkan ke dalam kepingan tortilla.. Anda juga boleh beli tortillasiapdi pasaraya
4. STEAK BURGERS
BAHAN-BAHAN:
Bahan buat daging burger :
500 gm daging lembu | sudah dikisar
1/2 biji bawang besar | didadu kecil
Garam secukup rasa
Lada hitam secukup rasa
1 sudu teh mixed herb
30 gm serbuk roti
2 sudu makan susu
4 biji roti burger
Jeruk timun secukupnya
Salad secukupnya
Hirisan tomato secukupnya
Hirisan bawang holland
Beberapa kepingan keju
Sos mustad | ikut suka
Sos cili dan tomato | ikut suka
Mayonnaise secukupnya
CARA MEMASAK :
Tumiskan bawang yang didadu dengan sedikit minyakl sehingga kekuningan. Ketepikan.
Campurkan susu ke dalam serbuk roti. Gaulkan..
Masukkan semua bahan ke dalam bekas besar. Gaul sebati
Bahagikan kepada 4 bahagian.
Ambil satu bahagian dan bulat-bulatkan. Balik-balikan kepingan burget atas tapak tangan untuk keluarkan angin.
Panaskan 2 sudu makan minyak masak di atas kuali. Letakkan kepingan burger.
Goreng hinggabahagian bawah daging masak.Balikkan daging, masukkan sedikit air di dalam kuali dan tutup kuali.
Masak sehingga semua air sudah diserap dan cucuk daging dengan lidi. Bilajus yang keluar daripada daging jernih maksudnya daging burger sudah
Letakkan tomato,salad, jeruk timun , bawang holland ke dalam roti burger dan letak daging burger dan lapiskan keju. Tuangkan sos tomato/cili dan mayonaise akhir sekali letak sos lada hitam.
Siap untuk dihidangkan.
Saiz hidangan:4 orang
Waktu memasak:30 hingga 45minit
Cara memasak: Panggang
Jenis masakan: Snek makanan segera, Amerika Syarikat
Salah satu cara sedap untuk menikmati ayam adalah dengan membuat ayam gaprek. Ayam gaprek ialah ayam goreng namun dibuat dengan cara rangup dan disaluti tepung. Kunci keenakan hidangan ayam gaprek adalah sambal gaprek itu sendiri.
Jom kita lihat resipinya.
AYAM GAPREK
BAHAN-BAHAN
3 cawan tepung gandum
3 sudu besar serbuk kunyit
3 sudu besar rempah kari
3 sudu besar tepung goreng ayam
1 sudu besar serbuk cili (jika suka pedas)
Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng
8 ketul ayam
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, satukan tepung gandum, serbuk kunyit, rempah kari, tepung goreng ayam, serbuk cili dan garam.
2. Bahagikan aduan ini kepada dua bahagian.
3. Satu bahagian dibuat adunan tepung basah. Caranya dibancuh dengan sedikit air. Jangan terlalu cair. Jika adunan pekat, ayam akan lebih rangup.
4. Dalam kuali, panaskan minyak masak.
5. Ambil seketul ayam. Celupkan ayam ke dalam adunan tepung basah. Gaul rata.
6. Kemudian gaulkan pula ayam ke dalam adunan tepung kering sehingga rata.
7. Masukkan ayam ke dalam minyak masak yang panas dan goreng sehingga masak.
8. Ulang langkah 5 dan 6 sehingga ayam habis.
SAMBAL GAPREK
BAHAN-BAHAN
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
13 biji cili padi merah
7 biji lada besar
Garam gula dan perasa secukupnya
3 sudu besar minyak masak panas
CARA MEMBUAT
1. Potong kecil semua bawang dan cili.
2. Dalam lesung batu atau penggiling, ketuk-ketukkan cili dan bawang tadi.
3. Masukkan garam dan gula. Gaul rata.
4. Masukkan minyak masak yang panas. Gaul rata. Sedia dinikmati.
CARA MENGHIDANG
1. Ambil seketul ayam goreng. Letakkan di atas papan pemotong.
2. Ketukkan ayam dengan menggunakan anak lesung batu sehingga penyek sedikit.
3. Ambil sambal gaprek dan letakkan di atas ayam goreng yang teleh diketuk.
4. Hidangkan bersama nasi.
Siap!
TIP:
1) Sambal gaprek tidak diletakkan tomato kerana tomato akan membuatkan sambal jadi berair.
2) Sukatan bahan sambal gaprek boleh dikurang dan dilebihkan ikut cita rasa masing-masing.
3) Sambal gaprek yang asli memang bahan-bahannya tidak perlu digoreng. Bahan iaitu bawang dan cili cuma perlu ditumbuk kasar dan cukup sekadar dituangkan minyak masak panas.