Suka makan sosej? Biasa anda beli je kan sosej sejuk beku di pasaraya. Malah sosej bersaiz jumbo ni boleh tahan mahal harganya. Jadi apa kata anda belajar buat sosej ayam secara homemade menggunakan resipi perkongsian saudari Zaini Talib. Rasanya dijamin lebih sedap malah anda juga boleh kawal kandungan garam serta bebas MSG. Amat mudah! Anda pasti sukakannya. Malah lebih yakin untuk dihidangkan buat anak-anak.
SOSEJ AYAM JUMBO HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
Ads
3 keping isi dada ayam – berat lebih kurang 200gm setiap satu
1 biji bawang besar @ 3-4 biji jika guna bawang kecil
Cili kering – jika mahu rasa pedas
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam – jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano – jika suka
Sedikit daun ketumbar – saya tambah sebab suka
Sayur-sayur seperti lada benggala, lobak merah, cendawan butang ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Potong isi ayam kecil-kecil dan satukan bersama bahan-bahan lain ( kecuali tepung ubi).
2. Masukkan ke dalam food processor. Kisar halus.
3. Letak bahan kisar tadi ke dalam mangkuk. Tambah tepung ubi dan kacau sebati.
4. Ambil piping bag dan isi dengan isi ayam kisar tadi.
Ads
5. Seterusnya paipkan isi ayam ke dalam plastik aiskrim. Boleh juga paip ata cling film dan gulung ketat-ketat. Pintal kedua-dua hujung untuk membentuk sosej.
6. Kukus atau rebus sosej selama 15 minit atau sehingga masak. ( empunya resipi masak guna teknik kukus).
7. Buang plastik dan boleh dipanggang. Jika ada lebihan, boleh juga disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
Ads
INFO RASA:
Jika tiada food processor, boleh tumbuk atau kisar guna blender kering.
Andai tak mahu masak sosej sekali dengan plastik pembungkus ( atas sebab kesihatan), anda boleh bekukan sosej terlebih dahulu. Setelah keras, buang plastik dan boelh direbus atau dikukus.
Enaknya dapat menjamah aneka kuih muih tradisional yang lemak dan manis masa berbuka. Terasa puas tatkala menikmatinya. Bila tiba bulan ramadan, kuih-kuih ini antara yang mendapat sambutan ramai dan paling dicari. Jika anda ada masa dan rasa nak buat sendiri, jom cuba resipi yang RASA sediakan ni. Pasti puas hati.
1. CARA BERLAUK
BAHAN-BAHAN: Adunan tepung: • 1 cawan tepung gandum • 1 biji telur • 1 sudu teh minyak sapi • 1/ 2 sudu teh garam • 2 cawan air • Sedikit pewarna kuning
Inti: • 200gm isi ayam kisar • 2 labu bawang besar | dicincang halus • 3 ulas bawang putih | dihiris • 1 1/2 sudu makan rempah rendang segera • 1 sudu teh serbuk kari • 50ml air • Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya • Sedikit minyak untuk menumis
Hiasan: • 20gm bawang goreng • 20gm daun sup | dihiris • 2 biji cili merah | dihiris halus
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan untuk adunan tepung dan bancuh hingga sebati serta tidak berketul. Ketepikan. 2. Untuk inti, panaskan minyak dan tumis bawang merah serta bawang putih sehingga berbau wangi. 3. Kemudian masukkan rempah rendang segera dan kari. Masak sehingga pecah minyak. 4. Seterusnya masukkan isi ayam kisar, bawang besar dan air secukupnya. Biarkan sehingga masak. Perasakan dengan garam, gula serta serbuk perasa dengan secukupnya. 5. Untuk menghasilkan kuih cara, panaskan acuan dan oleskan sedikit minyak. 6. Tuangkan adunan tepung, sudukan inti diikuti bawang goreng, daun sup dan hirisan cili. 7. Tutup acuan menggunakan tudung periuk dan tunggu sehingga kuih cara masak. 8. Ulang langkah sehingga adunan habis. Sedia untuk dinikmati. ________________________________________ Info Chef: Elakkan dari mengisi adunan terlalu banyak ke dalam acuan bagi mengelakkan inti terkeluar.
2. KUIH KASWI
BAHAN-BAHAN: • 300gm tepung gandum • 375ml air gula melaka • 1/2 sudu teh air kapur • 1/2 biji kelapa parut • Garam secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Bancuh tepung gandum bersama air gula melaka. Kacau sebati hingga adunan tidak berketul. 2. Masukkan air kapur dan kacau sebati. 3. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam loyang kukus. 4. Kukus selama 30 minit. 5. Setelah masak, angkat dan biarkan sejuk. 6. Potong kuih dan golekkan di dalam kelapa parut yang dicampurkan sedikit garam. ________________________________________ Info Chef: Penggunaan kapur memberi rasa lemak dan menstabilkan rasa kaswi. Elakkan meletakkannya pada kuantiti yang banyak.
CARA MEMASAK: 1. Satukan santan bersama air dan gula pasir hingga mendidih dan pekat. 2. Sementara itu, di dalam bekas berasingan, bancuh tepung kacang hijau bersama air hingga menjadi sebati. 3. Kemudian masukkan ke dalam kuali berisi santan dan kacau dengan api sederhana sehingga pekat dan berkilat. 4. Tuangkan adunan ke dalam loyang dan sejukkan. 5. Apabila sejuk, barulah dipotong dan sedia dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan sentiasa dikacau dengan penggunaan api perlahan sehingga betul-betul pekat dan berkilat.
4. LEPAT PISANG
BAHAN-BAHAN • 1 sikat pisang nangka | dilecek • 300gm tepung gandum • 100gm tepung beras • 100gm kelapa parut • 100ml santan1 ketul gula Melaka | dicincang halus • Garam secukup rasa • Air untuk mengukus secukupnya
BAHAN PEMBUNGKUS: • Daun pisang untuk membungkus secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Satukan semua bahan di dalam sebuah bekas dan gaulkan sehingga gula Melaka larut dan semua bahan sebati. 2. Sediakan daun pisang dan sudu bancuhan di atasnya. Padankan dengan saiz daun dan lipat dengan kemas. 3. Ulang langkah sehingga bancuhan habis. Kukus selama 25 minit. 4. Biarkan sejuk dan lepat menjadi pejal. Sedia untuk dihidangkan. ________________________________________ Info Chef: Pastikan adunan tidak terlalu lembik dan boleh gunakan pisang yang lain mengikut kesukaan.
5. KUIH LOMPANG
BAHAN-BAHAN: • 360gm tepung beras • 2 sudu makan tepung ubi • 240gm gula • 240gm gula merah • 1 liter air • 2 sudu teh air kapur • 1 helai daun pandan | disimpul
BAHAN INTI: • Kelapa parut putih secukupnya • Garam secukup rasa • 1 helai daun pandan | disimpul
CARA MEMASAK: 1. Di dalam periuk, satukan gula merah, gula pasir dan 500ml air bersama daun pandan. Didihkan sehingga gula larut dengan api kecil. Sejukkan sebentar. 2. Kemudian satukan tepung beras dan tepung ubi. Tuangkan 500ml air dan air kapur. Gaul rata. 3. Seterusnya tuangkan air gula tadi. Gaul sehingga sebati. Tapis adunan dan tuangkan ke dalam acuan yang telah disapu dengan sedikit minyak. 4. Kukus selama 10 minit atau sehingga masak sempurna. 5. Akhir sekali, taburkan kelapa parut yang telah dikukus tadi. 6. Sedia untuk dimakan. ________________________________________ Info Chef: Kuih Lompang ini mempunyai rasa yang enak dan lemak manis.
6. BENGKANG UBI
BAHAN-BAHAN: • 3 cawan ubi kayu parut | diperah airnya • 100gm tepung kastad • 50gm kelapa parut • 1 biji kelapa |diambil santan • 300gm gula pasir • 2 biji telur | dipukul sedikit • 1 sudu teh esen vanila • 125ml minyak kelapa • Sedikit garam • Sedikit pewarna kuning
CARA MEMASAK: 1. Campurkan kesemua bahan dan masak di atas api sederhana. 2. Kacau adunan sebati hingga kuih bertukar warna dan menjadi pekat. 3. Griskan sedikit minyak masak di dalam acuan berbentuk empat segi dan tuangkan adunan ke dalamnya. 4. Bakar di dalam ketuhar selama 30 minit atau sehingga kuih kelihatan garing. ________________________________________ Info Chef: Gunakan loyang empat segi berukuran 8×8 yang telah digriskan dengan minyak masak di dalamnya.
Lempeng Kelapa antara sajian yang menjadi pilihan untuk sarapan pagi. Sarapan yang mudah dan ringkas ini memang enak dimakan bersama kuah kari dan juga sambal sardin. Jom kita cuba resipi Lempeng Kelapa seperti yang dikongsikan Dapur Kak Chik. In Sha Allah sedap dan lembut sampai ke petang.
1. Campurkan bahan A dan B – bancuh sekata agak-agak kepekatannya -rujuk video
2. Kisar sekali lagi.
3. Masukkan dalam bekas dan campurkan kelapa parut.
4. Masak dengan cara lenggangkan di atas kuali non stick macam buat kuih gulung. Apabila siap bolehlah dihidangkan bersama sambal sardin atau kuah kari.
Sumber kredit: Dapur Kak Chik via Berkongsi Ilmu Kuih Muih & Masakan (BIKMM)
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Ayam Panggang Blackpepper memang antara perisa kegemaran bagi penggemar sajian ayam panggang. Di musim ayam serba mahal ini, jika terasa nak makan, lebih baik masak sendiri. Jika dibeli, seekor kecil sahaja saiznya namun harga boleh tahan. Memang tak cukup jika ahli keluarga ramai. Apa kata masak je sendiri. Lebih jimat & sedap! Anak-anak pun boleh makan dengan puas. Sangat berbaloi-baloi. Ni ada resipi Ayam Panggang homemade yang dikongsi oleh aaudari Ema HidaYah. Jom lihat cara-caranya. Selamat mencuba!
1. Satukan semua bahan rempah kemudian lumurkan pada ayam. Sebaiknya perap seketika supaya bahan rempah meresap ke dalam isi. Boleh juga letak ubi kentang, bawang atau sayuran.
2. Panaskan ketuhar pada suhu 200C. Bakar ayam selama 1 jam 30 minit atau hingga ayam masak sepenuhnya. Waktu memasak mungkin berbeza mengikut saiz ayam.
3. Jika suka, boleh tabur mix herbs selepas ayam masak. Memang harum dan enak. Isi pun empuk. Selamat mencuba!