Comel Roti Jala Tembikai dan Lobak Merah ni. Idea perkongsian saudari Nor Fatihahini memang sangat kreatif. Dari bancuhan roti jala biasa, anda boleh hasilkan roti jala berbentuk comel begini. Memang menarik. Nak makan pun terasa sayang. Sesuai juga dijadikan hantaran atau buah tangan. Nak cuba? Jom lihat cara-caranya.
Kuih tradisional peria ni memang sedap dikunyah, lembut tapi liut sikit sebab ada tepung pulut. Kuih muih Melayu memang tak lekang penggunaan tepung pulut dan santan ni.. Intinya boleh menggunakan kacang merah, kacang hijau atau kelapa.
Jom semak resipi perkongsian Farisha Sofea yang membahasakan dirinya Mama Sofea ni.
KUIH PERIA ALA MAMA SOFEA
BAHAN-BAHAN :
500gm tepung pulut
1 cawan tepung gandum
1 cawan santan segar
sedikit garam
air secukupnya
pewarna pilihan
inti pilihan ( inti kacang merah / kacang hijau / kelapa ) secukupnya
CARA MEMASAK :
1. Satukan bahan tepung di dalam mangkuk, kacau rata. 2. Masukkan santan yang dicampur sedikit garam . 3. Masukkan pula air sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh . 4. Bahagikan kepada beberapa bahagian dan letakkan pewarna pilihan . 5. Ambil sedikit doh dan masukkan inti ( farisha guna inti kacang merah ) 6. Untuk membuat corak , boleh menggunakan lidi / pisau plastik / pembalut buah . 7. Farisha gunakan menggunakan pembalut buah . 8. Letakkan kuih di tengah pembalut dan balut , tekan sedikit di kedua dua bahagian hujung kuih agar kuih terbentuk bujur . 9. Kemudian letakkan di atas baking paper,ulang sehingga habis . 10. Panaskan kukusan dan kukus selama 10 minit . siap
Bagi penggemar hidangan kuih muih tradisional, pastinya menyukai rasa Bengkang Tepung Beras Gula Merah. Sangat sedap! Rasanya yang lemak manis memang buat tak puas makan. Nak cuba buat sendiri? Saudara Shah Shatry ada kongsikan resipinya. Jom lihat cara-caranya.
CARA MEMASAK: 1.Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 180C selama 5-10 minit. 2. Ambil loyang Kuih Bengkang dan sapu minyak masak di permukaannya. Panaskan sekejap di dalam ketuhar tadi. 3. Satukan ke semua bahan di dalam bekas, kemudian kacau sehingga sebati. Boleh kacau menggunakan whisk sahaja. 4. Bila semua bahan sudah sebati dan gula pun sudah larut, masukkan ke dalam kuali @ periuk. 5. Masak di atas api sehingga kental. Pastikan guna api sederhana sahaja. 6. Bila adunan sudah kental, alihkan ke dalam loyang yang telah dipanaskan tadi. 7. Bakar di dalam ketuhar selama 1 jam @ lebih pada suhu 180C menggunakan api atas bawah. Masa membakar mungkin berbeza bergantung pada ketuhar masing-masing.
8. Jika mahukan kuih yang ada efek hangit di permukaannya, bila sampai 5 minit terakhir, masak guna api atas sahaja. 9. Bila sudah masak, sejukkan kuih terlebih dahulu barulah dipotong dan dihidangkan.
Menu apa ye untuk minum petang nanti? Sedapnya kalau dapat apam puteri ayu cheese
leleh ni. Ditambah pula dengan keju di atasnya. Pasti tak cukup satu. Bolehlah buat apam yang enak ini jika ada majlis tertentu seperti potluck. Teringat-ingat mereka yang menikmatinya nanti.
APAM PUTERI AYU CHEESE LELEH
BAHAN A (Satukan semua bahan dan ayak.Ketepikan):
1 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
BAHAN B (Satukan semua bahan dan masak guna api perlahan hingga gula larut):
1 cawan serbuk koko
1 cawan minyak jagung
1 cawan susu cair
3/4 cawan susu pekat manis
BAHAN C ( kisar/pukul):
4 biji telur
BAHAN ADUNAN CHEESE🙁 kisar bahan ini hingga sebati)
250gm cream cheese / krim keju
5 sudu besar susu pekat manis
25 ml susu cair
BAHAN HIASAN:
Parutan keju
CARA MEMASAK:
1. Masukkan Bahan A ke dalam Bahan B. Selang selikan dengan Bahan C.
2. Sebatikan campuran tadi. Ketepikan.
3. Ambil acuan dan sapu sedikit minyak.
4. Panaskan air dalam periuk kukusan hingga mendidih.Tuang adunan tadi.
Isi adunan lebih kurang 3/4 paras acuan.Kukus lagi selama 5 -10 minit.
5. Keluarkan apam yang telah masak. Paipkan adunan cheese ke dalam acuan
(agak-agak nak tebal mana lapisan keju nya).
6. Nak lagi sedap parut keju di atas apam.Sedia untuk dihidangkan.