Musim hujan ini hidangan yang paling enak dimakan adalah sup. Dapat hirup sup panas-panas memang menyelerakan.
Antara idea yang boleh dihidangkan adalah sup cendawan ayam. Sup ini lebih sedap dihirup begitu saja tanpa makan dengan nasi.
4 ulas bawang putih -diparut halus
4 ulas bwg merah -diparut halus
2 inci halia -diparut halus
1 dada ayam atau isi ayam
3 bungkus isi ketam -diracik halus
1 bungkus kecil cendawan hitam kering – rendam dan gunting halus
1 bungkus kecil cendawan shitake kering – rendam dan gunting halus
3 kiub pati ayam
1 botol sos tiram
1 tin jagung
4 biji telur
Tepung jagung (dibancuh dengan air sedikit)
1. Rebus isi ayam. Selepas masak keluarkan ayam kemudian racik halus isi ayam.
2. Tambahkan air dalam air rebusan ayam tadi mengikut kuantiti sup yang ingin dimasak.
3. Selepas air mendidih, masukkan bawang putih, bawang merah dan halia. Kemudian masukkan kiub pati ayam. Gaul rata.
4. Seterusnya masukkan cendawan, isi ayam dan sos tiram. Gaul rata. Perasakan sup, tambah kiub pati ayam atau sos tiram ikut kesesuaian rasa.
5. Kemudian masukkan jagung serta isi ketam.
6. Kacau sup, bila sudah mendidih masukkan sedikit demi sedikit tepung jagung. Pastikan sup sentiasa digaul semasa memasukkan tepung jagung. Masukkan tepung jagung mengikut kepekatan yang dikehendaki.
7. Akhir sekali masukkan telur sedikit demi sedikit. Pastikan sup sentiasa digaul semasa memasukkan telur.
8. Selepas habis masukkan telur biar seketika.Ketika ini boleh rasa sup, boleh tambah apa yang kurang, jika kurang pekat, boleh tambahkan tepung jagung.
Kredit resipi & foto: Norhayati Tahir