Resipi sup daging ini lagi sesap kalau tumis asing bawang. Aromanya lagi semerbak harum. Puas makan rendang, kita masak sup daging pula. Tambah sambal kicap. Peh! Memang sedap.
Hirup macam tu pun sedap. Makan dengan nasi putih pun sedap. Makan dengan bihun dan mi pun ngam. Ikut selera kita lah ye. Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh En. Yayar B. Awang Noh ini.
1kg daging (dipotong kecil) dan direbus menggunakan pc 12mnit…(1kg)
5 ulas bawang putih – boleh beli online di sini
1 sudu besar lada hitam – boleh beli online di sini
2 sudu besar rempah sup – boleh beli online di sini
Seinci halia (ketuk) – boleh beli online di sini
1 sudu besar lada sulah – boleh beli online di sini
2 sudu besar stok ayam
Bawang merah (hiris – untuk goreng) – boleh beli online di sini
Air
Sedikit daun daun sup (hiris)
Daun bawang (hiris)
Garam – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Dalam sebuah periuk, rebud daging hingga empuk, Ketepikan.
Di dalam periuk lain, masukkan air untuk kuah sup. Kemudian masukkan halia yang diketuk, bawang putih, lada hitam dan lada sulah. Kacau sekata.
Tambahkan stok ayam dan rempah sup. Biarkan ia mereneh. Tambahkan daun sup dan daun bawang. Apabila daging siap direbus, masukkan daging dalam kuah sup tadi. Perakaan dengan garam secukup rasa.
Panaskan minyak dan tumis bawang merah untuk dijadikan bawang goreng. Ia perlu digoreng asing.
Akhir sekali, tambahkan ke dalam sup tadi. Siap. Semerbak baunya!
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official