Resipi Sup Tulang Sedap Ala Kedai Tomyam, Begini Cara Masaknya

Share

Suka pesan Sup Tulang kalau makan di kedai tomyam @ kedai makan siam? Sup yang cukup rasa ni memang enak kan? Masam, masin, pedas semua cukup. Kalau makan di kedai, sekejap je dah siap masaknya. Rahsianya kena ada sup asas dan tulang, daging, ekor perlu direbus awal. Barulah cepat kerja memasak tu. Jom lah cuba resipi perkongsian saudara Wan LuQman ni! Makan bersama Sambal Cili Kicap atau Sambal Belacan pun enak ni.

 

RESIPI SUP TULANG SEDAP ALA KEDAI TOMYAM

BAHAN-BAHAN:
500gm tulang – rebus hingga empuk
1/2 paket rempah sup beli online disini
1 ulas bawang merah – tumbuk atau kisar beli online disini


5 ulas bawang putih – tumbuk atau kisar beli online disini
Sedikit halia – tumbuk atau kisar
Air rebusan tulang
500ml air
Batang saleri
Lobak merah
Cili padi

BAHAN PERASA SUP:
1 sudu makan sos tiram beli online disini
1 sudu makan nampla @ sos ikan beli online disini
Gula, aji & serbuk perasa ayam (boleh ganti garam) secukup rasa
1 sudu makan air limau (kalau tiada, ganti dengan hirisan tomato untuk rasa masam)

 

Dapatkan PRIMADA SWEETHEART PINK 4L PRESSURE COOKER dengan HARGA ISTIMEWA DISINIMasukkan code RASGSP5 sebelum buat pembayaran untuk dapatkan DISKAUN EXTRA RM5!

 

CARA MEMASAK:
1.Pertama sekali, adalah proses membuat sup asas atau ‘soup base’. Hiris bawang merah, bawang putih dan halia. Kemudian tumbuk atau kisar hingga halus.


2. Panaskan minyak masak. Tumis bahan tumbuk tadi hingga wangi. Resipi ini tidak menggunakan rempah 4 sekawan kerana menggunakan rempah sup tetapi boleh ditambah jika mahukan rasa lebih berempah.


3. Masukkan rempah sup.


4. Seterusnya masukkan air rebusan tulang. Sebatikan.


5. Masukkan juga air. Kacau lagi hingga larut.


6. Biarkan kuah hingga mendidih. Maka siaplah ‘soup base’. Rasanya tawar sahaja dan berempah. Jika ada lebihan, boleh simpan dan guna kemudian untuk memasak Sup Daging atau Sup Ayam.


7. Empunya resipi tidak kisar halus bahan rencah tadi. Jadi beliau tapi untuk dapatkan sup yang bersih.


8. Untuk memasak sup tulang, didihkan kuah sup tadi terlebih dahulu.
9. Kemudian masukkan tulang yang telah direbus empuk (empunya resipi rebus selama 1jam 15 minit). Tip untuk tulang cepat empuk, masukkan 1 biji buah keras semasa merebus)


10. Seterusnya masukkan hirisan saderi, lobak merah dan cili padi.


11. Tambahkan bahan-bahan perasa sup. Ubah suai rasa mengikut selera masing-masing.

12. Sup Tulang ala kedai tomyam siap untuk dihidang.

Kredit resipi & foto: Wan LuQman

 

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Published by
Nur