Jom buat Biskut Tart Melting Cadbury yang sedap ni. Tak lama lagi Aidilfitri bakal menjelang. Maka pastinya anda tercari-cari resipi biksut yang boleh dibuat sempena raya nanti. Bagi penggemar tat, selain nanas, bluberi dan sebagainya, cuba lah letak inti coklat. Uihh..padu kemain. Anda pasti suka.
3 1/2 cawan tepung gandum (letak tepung sedikit demi sedikit dan uli sebati. Pastikan doh tidak keras sangat nanti tart akan mudah pecah. ) – beli online disini
1 biji kuning telur
BAHAN INTI:
Coklat cadbury bar
Ads
CARA MEMASAK:
1. Pukul mentega, susu pekat, minyak sapi hingga sebati. Kemudian masukkan tepung jagung, tepung kastard dan tepung gandum sedikit demi sedikit. Uli hingga sebati dan pastikan doh tidak terlalu keras.
2. Masukkan doh dalam acuan dan terapkan atas dulang pembakar.
3. Letak kepingan coklat dan terapkan doh sekali lagi diatasnya. Kemaskan bahagian kiri dan kanan supaya bertangkup.
4. Selain itu, anda boleh juga lipat adunan dan kemaskan.
5. Sapu bancuhan kuning telur dan bakar dalam ketuhar pada suhu 170C selama 20 minit menggunakan api atas bawah.
Di musim PKP yang panjang ini luangkan masa untuk mencuba resipi kek yang baru. Kalau buat kek kukus hasilnya lebih lembab, padat dan gebu.
Jadi ceriakan ahli keluarga dengan mencuba 3 sajian kek kukus ini dari Norbaini Rahwi yang juga penulis buku “Kek Mentega Dulu & Kini”, terbitan Alaf 21 dengan tiga lagi resepi kek kukusnya.
1.KEK KUKUS LAPIS MOCHA MOSCOVIC
BAHAN-BAHAN :
Bahan A :
8 biji telur
200 gm gula kastor
1 sudu makan ovalet
Bahan B :
200 gm tepung gandum | diayak
40 gm susu tepung | diayak
½ sudu teh serbuk penaik | diayak
Bahan C :
200 gm mentega
2 ½ sudu makan susu pekat manis
1 sudu kecil pes mocha
200 gm buah-buahan campur (dipotong kecil-kecil)
Serbuk koko untuk di tabur
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan 4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan.Masukkan pes mocha. 5. Campurkan semua bahan semua bahan, gaul rata. 6. Panaskan periuk kukus, ambil satu cawan adunan dan ratakan di dalam loyang. Ayakkan sedikit serbuk koko dan kukus selama 5 minit. 7. Keluarkan loyang dan tuang 1 cawan adunan, ratakan di dalam loyang, ayak sedikit serbuk koko serta taburkan buah-buahan campur. Kukus lagi selama 5 minit. 8. Ulang sehingga abis adunan. Lapisan terakhir kukus selama 10 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1 loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Kek kukus lapis Mocha ini lebih basah, lembut unik rasanya Anggaran kos: RM 25
INFO CHEF :Buah-buahan campur hendaklah dipotong nipis agar rasa buah sekata di dalam kek dan senang di potong.
2.KEK KUKUS PRUN
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
50 gm gula perang
65 gm gula kastor
½ sudu teh ovalet
Bahan B :
100 gm tepung gandum | diayak
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C :
80 gm mentega/marjerin
1 sudu makan susu pekat manis
15 biji buah prun yang telah dilenyekkan
CARA MEMASAK :
1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang bersaiz 18sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul Bahan A hingga kembang 3. Masukkan Bahan B. Gaul hingga sebati. Ketepikan 4. Pukul bahan C hingga putih dan ketepikan. 5. Campurkan semua bahan, gaul rata. 6 .Bahagian adunan kepada 2 bahagian. 7. Panaskan periuk kukusan. Ambil satu bahagian dan ratakan di dalam loyang dan susunkan prun, kemudian tuangkan baki 1 bahagian dan ratakan. 8. Kukuskan selama 25 minit atau sehingga masak. 9 .Setelah masak sejukkan kek. Sedia untuk di makan.
Saiz hidangan: 1loyang pembakar bulat 18 sm Waktu memasak: 30 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Resepi ini tidak terlalu manis, rasa buah prun berkhasiat Anggaran kos: RM 15
INFO CHEF : Bahan-bahan seperti telur, gula dan ovelete hendaklah di pukul hingga kembang sekurang-kurangnya 8 ke 10 minit. Dan kemudian diperlahankan mesin pengadun selama 2 minit. Barulah dicampurkan dengan bahan-bahan lain.
3. KEK KUKUS GULUNG TIRAMISU
BAHAN-BAHAN : Bahan A :
6 biji kuning telur
3 biji putih telur
75 gm gula kastor
1 sudu teh ovalete
Bahan B :
60 gm tepung gandum
20 gm tepung jagung
½ sudu teh serbuk penaik
Bahan C:
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh coffee emulco
Bahan D :
30 ml minyak jagung/masak
1 sudu teh esen vanilla
Bahan ‘topping’:
200gm whipping cream/fresh cream
20gm gula aising
30gm Nutella
Bahan untuk lapisan:
9 keping keju cheddar
CARA MEMASAK : 1. Sediakan periuk kukus. Sediakan loyang pembakar empat segi 25 sm x 25 sm dan dialas dengan kertas. Tidak perlu di sapu mentega. 2. Pukul bahan A hingga kembang 3. Masukkan bahan B dan di selang selikan dengan bahan C. Gaul hingga sebati 4. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. 5. Satu bahagian di campurkan dengan Bahan C kacau rata. 6. Satu lagi bahagian di campurkan dengan Bahan D kacau rata. 7. Panaskan periuk kukus, tuang satu bahagian yang di campur dengan Bahan C di atas loyang dan kukuskan kek selama 10 minit. 8 .Setelah masak keluarkan loyang susun cheddar cheese di atas permukaan lapisan kek. Tuang adunan yang di campur dengan Bahan D di atas adunan kek. Kukus kan selama 15 minit. 9. Setelah masak sejukkan kek.
Topping : 1.Pukul whipping cream dan gula aising hingga kental, masukkan Nutella gaul rata. 2.Sapukan krim di atas permukaan lapisan dan gulungkan kek. 3.Siap untuk di hidang.
Saiz hidangan: 1tin empat segi 25 sm x 25 sm Waktu memasak: 40 minit Cara Memasak : Kukus Jenis masakan : Kek Keistimewaan : Rasa kek kopi dan koko yang enak Anggaran kos: RM 20
INFO CHEF : Pastikan kek sejuk sebelum di gulung untuk mengelakkan ia pecah ketika menggulung.
Peminat kek kukus mesti tahu kek yang satu ni. Kek kukus masam manis yang selalu mak-mak kita buat dulu. Mungkin juga nenek korang suka buat kek ni. Kek ni rasanya lemak manis dan masam-masam kerana diletakkan haw flakes.
RESIPI KEK KUKUS MASAM MANIS
BAHAN-BAHAN
250 gram mentega
1/2 cawan gula halus
5 biji telur ayam
1 sudu kecil baking powder
1/2 tin kecil susu pekat manis
1 3/4 cawan biskut Cream Crackers (kisar halus)
1 sudu teh esen vanila
Pewarna – ikut suka
Haw Flakes secukupnya
CARA MEMBUAT
1. Putarkan mentega dan gula halus kembang.
2. Kemudian masukkan telur ayam dan putar lagi
3. Campurkan baking powder dan putar. Masukkan pula susu pekat dan putar sebati.
4. Setelah itu masukkan cream crackers dan esen vanilla. Putar hingga adunan sebati.
5. Bahagikan adunan kepada 2 atau 3 bahagian.
6. Warnakan setiap bahagian dengan warna yang berbeza.
7. Ambil sedikit adunan hijau dan ratakan di dalam loyang bersaiz 8 inci yang telah dilapis dengan aluminium foil. Kukus sehingga masak.
8. Setelah adunan hijau masak, cucuk beberapa lubang dengan lidi. Tekan secara lembut dengan sudu plastik.
9. Lapis dengan haw flakes dan lapis lagi di atasnya dengan warna kuning atau hijau. Buat begini sehingga adunan habis.
TIP PENTING: Didihkan air kukusan sebelum mengukus kek dan tutup penutup pengukus dengan aluminium foil semasa mengukus kek.
Suka cookies tapi bila buat memanjang tak sempurna hasil kejadiannya walaupun dah ikut resipi. Apa yang tak kena agaknya? Sebelum salahkan resipi atau tak mahu buat langsung, tengok dulu lima teknik yang betul menyediakan adunan cookies. Mana yang salah kita betulkan…
CREAMING METHOD:
Lemak dan gula dikacau atau putar bersama terlebih dulu selama 1-2 minit. Masukkan telur dan bahan kering secara perlahan ke dalam adunan gula dan lemak, kemudian kacau menggunakan spatula atau senduk kayu . Untuk adunan ini, gunakan mentega tawar bersuhu bilik, agar lebih mudah tercampur dengan gula. Ciri: Tekstur cookies lebih ringan dan berpasir. Contoh: Chocolate cookies dan butter cookies.
RUBBING IN METHOD:
Digunakan dalam membuat cookies tradisional, seperti shortbread dan graham crackers. Lemak dimasukkan ke dalam bahan kering (tepung gandum, gula halus dan rempah-rempah). Lemak yang digunakan mestilah sejuk supaya adunan yang terbentuk berpasir.
Ciri-ciri: Tekstur cookies berat dan cenderung agak padat dan keras.
Contoh: Dry fruit pie dan cookies dengan rasa serbuk kayu manis dan corn flakes cookies.
THE MELTED METHOD:
Mentega dicairkan dulu dan dicampur dengan gula atau sirap gula. Lalu, bahan kering dimasukkan ke dalamnya, sambil diuli hingga terbentuk adonan yang kalis. Ciri: Tekstur cookies yang ranggup.
Contoh: Flapjacks, gingernuts, chocolate cookies.
THE ALL IN ONE METHOD: Dengan menggunakan bantuan food processor, semua bahan dicampur menjadi satu. Biasanya digunakan untuk membuat cookies dengan adunan yang ringan dan lembut, dengan perbandingan bahan basah lebih banyak dibandingkan bahan kering.
Ciri: Tekstur cookies yang lembut. Contoh:Lidah kucing dan raisins cookies.
THE WHISKED METHOD:
Bahan kering dimasukkan secara perlahan ke dalam adunan gula dan telur yang sudah pukul hingga putih. Kadang-kadang hanya menggunakan telur utih sahaja.
Ciri: Tekstur cookies ranggup di luar, namun di bagian dalam sangat lembut dan mudah cair di mulut.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.