Anda penggemar Tart Telur? Jomlah cuba buat sendiri guna resipi yang dikongsi oleh saudari Nor Al Fatihah T-hah ini. Sangat mudah dan tidak renyah.
Dipetik melalui Wikipedia, Tart Telur atau Tart Kastard Telur adalah berupa pastri yang terkenal dan boleh didapati di Hong Kong dan juga negara Asia yang lain. Tart ini terdiri daripada satu lapisan pastri yang diisi dengn kstard telur yang kemudiannya dibakar.
Sedap kan? Terdapat dua jenis Tart Telur. Satu yang menggunakan doh tepung biasa dan satu lagi menggunakan Puff Pastri dan ia dikenali sebagai Tart Telur Portugis.
Jomlah cuba buat sendiri manisan enak ni. Mudah sahaja cara-caranya. Pasti ramai yang suka dan tak sabar nak hasilkan sendiri. Bak kata empunya resipi, Tart Telur beliau ini teksturnya gebu dan sedap. Kemanisan yang seimbang dan bila dimakan terasa crunchy diluar dan lembut di dalam. Best tu! Jom kita mula!
1.Shell Tart/Crust: Kacau mentega dan gula dengan senduk kayu/spatula hingga sebati.
2.Campur telur & esen vanila. Kacau lagi hingga sedikit kembang.
Masukkan tepung gandum & tepung jagung. Gaul dengan tangan hingga menjadi doh.
Masukkan doh ke dalam plastik wrap. Rehatkan di dalam peti ais selama 20 minit.
5.Filling Telur : Satukan telur, gula, esen vanila, gula, susu cair & pewarna kuning. Kacau dengan whisk hingga sebati.
Ads
6.Tuang air panas sambil dikacau untuk elakkan inti menjadi scramble egg. Tapis.
7.Keluarkan doh, canai agak nipis. Masukkan ke dalam acuan aluminium mini. Tekan & kemaskan.
8.Tuang filling hingga agak penuh.
9.Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 150°c selama 35-45 minit atau hingga masak. Guna api bawah saja. Masa mungkin berbeza bergantung pada suhu oven masing-masing juga.
Kek ini dinamakan Kek Madeline kerana menggunakan acuan loyang yang berbentuk seperti gelas kecil. Gabungan kek butter, strawberi dan kelapa kering mencentuskan rasa enak yang hebat.
Bila teringin nak makan kuih muih zaman mak kita, maka terbayanglah kuih yang satu ini. Seri muka gula merah, bukan setakat orang tua…orang muda pun suka makan. Nikmatnya terasa bila buat sendiri, puas tak terkata.
SERIMUKA GULA MERAH
Bahan-bahan:
(loyang 9*inci nak rendah guna loyang 10*)
Bahagian bawah
2 cawan beras pulut(rendam 30minit)
2 1/2 cawan santan sederhana pekat
1/2 sudu teh garam
1 helai daun pandan di ikat…
Cara memasak:
1.Panaskan kukusan hingga air mendidih…leser minyak dalam loyang saiz 9* @ 10*inci lapik plastik dlm loyang..
2.Masukkan semua bahan di atas…kukus selama 25mnt guna api besar.. dah masak buang daun pandan dan tekan2kan pulut dalam loyang…
Bahagian atas
3 cawan santan sederhana pekat
2 biji telur gred A(buh sebiji pun ok)
1 sudu besar tepung kastard
Sedikit garam
3/4 cawan gula merah timbang
1/4 cawan gula pasir
1 cawan tepung gandum
1 atau 2 sdb kicap manis
Cara
1.Satukan semua bahan bahagian atas..kacau guna whisk.. Tapiskan dalam periuk..
2.Masak sekejap atas dapur guna api perlahan sambil kacau2 guna whisk.. Sentiasa kacau yer..
Bila sentuh periuk dah rasa panas tutup api..
3.Tuang adunan atas pulut tadi dan kukus selama 25 minit guna api sederhana perlahan..setiap 10 minit buka tudung kukusan dan lap tudung kukusan… Supaya air x menitis atas kuih…ulang hingga siap..
4.Buka tudung kukusan dan kukus lagi 5 minit tanpa tudung kukusan untuk keringkan air pada permukaan kuih..
Ada peminat kuih yang dimasak menggunakan kaedah goreng? Sedap kuih goreng ni sebab rangup je rasanya. Ada yang pedas, ada yang manis.
Paling menarik, kuih goreng sesuai dimakan pada bila-bila masa. Sarapan, makan tengah hari dan petang pun boleh je kalau nak dimasak. Goreng dan makan panas-panas, fuhhh
terangkat.
RASA tampilkan 6 resipi kuih goreng iaitu karipap inti daging, karipap inti kentang, donut, keria, sardin roll dan cheese roll.
Bahan Adunan A
700 gram tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara membuat
Satukan bahan dan uli sehingga lembut ketepikan
Bahan Adunan B
1 cawan mentega
1 cawan minyak masak
300 gram tepung gandum
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
3. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
250 gram daging cencang
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari.
3. Letakkan daging cencang. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil Adunan A, leperkan.
2. Bulatkan Adunan B. Masukkan dalam Adunan A seperti inti kemudian bulatkan.
3. Gelekkan dan gulung tepung menjadi panjang.
4. Potong bulat-bulat dan canai leper.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Bahan Doh
1 kg tepung gandum
3 sudu besar mentega (dicairkan)
250 ml air
Secubit garam
Cara Memasak
1. Cairkan mentega dalam periuk dengan api sederhana.
2. Masukkan mentega dan minyak masak ke dalam tepung gandum.
3. Masukkan air perlahan-lahan.
4. Uli sebati.
Bahan Inti
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 peket kecil serbuk kari
1 kg kentang (dipotong dadu)
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Tumis bawang besar dan bawang putih.
2. Masukkan serbuk kari. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan kentang dan sedikit air. Biarkan kentang masak. Gaul perlahan.
5. Masak sehingga air kering.
Cara Penyediaan
1. Ambil doh dan leperkan.
2. Gelek doh dengan penggelek.
5. Masukkan inti dan kelim tepinya.
6. Goreng karipap dalam minyak masak sehingga kekuningan. Angkat dan toskan.
Bahan-bahan
1 kg tepung gandum biasa
200 gram gula halus
1 camca teh garam halus
1 peket yis mauripan
15 gram bread improver
500 ml air
1 biji telur ayam gred A
100 gram marjerin
Cara Memasak
1. Masukkan tepung, gula dan garam halus dalam mangkuk adunan.
2. Pasang mixer. Masukkan air sikit demi sikit sambil pecahkan telur.
3. Masukkan marjerin dan adun sampai kental.
4. Keluarkan daripada mixer. Biar kembang dan tumbuk-tumbukkan.
5. Timbang atau anggar 40 gram. Buat bulat-bulat seperti buat roti.
6. Susun atas loyang. Tunggu sampai kembang dua kali ganda baru goreng.
7. Semasa hendak goreng, masuk jari telunjuk di tengah-tengah.
8. Apabila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
Cara Penyediaan
1. Salutkan dengan gula dan hidang bersama kopi panas.
Bahan-bahan
600 gram keledek
1 ¼ cawan tepung gandum
1 camca teh garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Bahan Sira
½ cawan gula
1 cawan air
Cara Memasak
1. Potong keledek kepada 2 bahagian kemudian rebus bersama garam.
2. Biarkan keledek empuk.
3. Buang kulit keledek. Lenyek sehingga tidak berketul.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Masukkan garam.
5. Bulatkan doh dan buat lubang di tengah.
6. Goreng, angkat dan toskan.
Cara Sira Gula
1. Masukkan gula dan air ke dalam periuk.
2. Masak hingga pekat.
3. Salut keledek dengan air sira.
4. Sejukkan dan hidang.
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Bahan inti
Sekeping keju
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
6. Ambil sedikit doh dan uli memanjang.
7. Letakkan keju dan gulung rapi.
8. Goreng dengan minyak panas menggunakan api sederhana.
9. Angkat dan toskan.
Bahan untuk doh
1 kg tepung
1 cawan minyak masak (dipanaskan)
1cawan mentega (cairkan dalam periuk)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu besar garam
2 biji telur ayam
250 ml air
Cara Memasak
1. Sediakan tepung dalam bekas. Masukkan minyak masak.
2. Masukkan mentega. Uli sedikit.
3. Masukkan gula dan garam yang dilarutkan dalam air terlebih dahulu.
4. Masukkan telur ayam satu demi satu.
5. Masukkan air sedikit demi sedikit. Uli sehingga lembut dan tidak melekat di tangan.
Bahan inti
Minyak masak untuk menumis
2 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih (dicencang)
1 biji bawang besar (dicencang)
3 biji cili padi
1 biji kentang (potong dadu)
1 tin kecil sardin
Garam secukup rasa
Cara Memasak
1. Masukkan minyak masak ke dalam kuali.
2. Tumis cili kisar.
3. Masukkan bawang putih dan bawang besar.
4. Masukkan cili padi. Tumis sehingga agak kering.
5. Masukkan kentang. Kacau dan biarkan kentang masak.
6. Masukkan sardin dan garam. Biarkan masak. Angkat.
Cara Penyediaan
1. Ambil sedikit doh dan gelek gunakan penggelek secara memanjang.
2. Letakkan inti sardin. Gulungkan doh dengan kemas.
3. Panaskan minyak masak dan goreng sehingga kekuningan.
4. Angkat dan toskan.
Selamat mencuba!
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Kenapa manusia cenderung makan menu sama berulang kali? Ketahui jawapan saintifik, psikologi dan biologi yang menerangkan bagaimana otak, emosi dan rutin mempengaruhi pilihan makanan kita.