Tauhu Begedil ni memang sedap dan sesuai dinikmati pada bila-bila masa. Ramai yang takut nak cuba sebab rasa hidangan ni susah nak disediakan. Namun menerusi perkongsian Puan Siti Misyati, beliau kongsikan resipi Tauhu Begedil yang paling mudah dan sedap. Kosnya pun tak mahal. Malah inilah resipi yang digunakan untuk perniagaan Tauhu Begedil yang beliau usahakan. Sedapkan? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan.
RESIPI TAUHU BERGEDIL HOMEMADE SEDAP
BAHAN-BAHAN:
BAHAN INTI:
BAHAN SALUT:
CARA MEMASAK:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang Holland dan daging kisar hingga masak. Kemudian masukkan daun sup, serbuk lada sulah, serbuk lada hitam, garam dan perasa dengan secukupnya. Gaul rata. Angkat.
2. Kupas ubi kentang dan rebus hingga empuk. Tambah sedikit garam kemudian lenyek hingga halus.
3. Satukan daging yang ditumis tadi dengan ubi kentang lenyek. Gaul rata hingga sebati.
4. Bulat-bulatkan inti supaya senang untuk disumbat ke dalam tauhu. Buat hingga habis.
5. Sumbat bebola kentang ke dalam tauhu yang dipotong sedikit. Kemudian celupkan tauhu ke dalam bancuhan telur yang telah dipukul dengan sedikit garam.
6. Goreng hingga keperangan. Angkat dan nikmati bersama sambal kicap.
RESIPI SAMBAL KICAP
BAHAN-BAHAN:
CARA MEMASAK:
Kredit resipi & foto: Siti Misyati