Sekarang ramai yang cuba-cuba buat bisnes makanan dari rumah. Masakan homemade ni memang sedap kan? Kali ni RASA kongsikan resipi tauhu bergedel yang sesuai untuk dijadikan bisnes.
Rasanya sedap, mantap dan sudah pasti pembeli akan repeat order. Walaupun untuk bisnes, bukan bermaksud kita kurangkan mana-mana kuantiti. Kita kena masak sedap macam nak makan sendiri, kan?
Semoga anda semua yang ikut resipi ini akan dimurahkan rezeki. Jom try buat dulu, kemudian boleh try buat jualan.
Ads
TAUHU BERGEDEL
BAHAN-BAHAN
3 biji ubi kentang (rebus dan lecek)
Minyak masak untuk menumis
1 biji bawang holland (potong dadu)
1 pek isi ayam kisar (boleh juga guna daging)
Garam secukupnya
Daun sup dan daun bawang (dicencang)
Lada sulah
Lada hitam
1 bungkus besar tauhu kering
3 biji telur ayam
CARA MEMBUAT
1. Rebus kentang dan lenyekkan. Ketepikan.
2. Panaskan minyak masak. Tumis bawang holland sehingga layu.
3. Masukkan isi ayam. Kacau rata.
4. Apabila ayam sudah masak, masukkan garam, daun sup, daun bawang, lada sulah dan lada hitam. Kacau rata seketika.
6. Masukkan kentang yang sudah dilenyek tadi. Gaul rata. Matikan api dan angkat.
7. Ambil tauhu dan potong bahagian atasnya.
8. Bulatkan inti ayam dan masukkan dalam tauhu. Buat sampai habis semua tauhu dan inti.
9. Pecahkan telur ayam dan masukkan sedikit garam. Pukul telur.
10. Celupkan tauhu ke dalam telur ayam. Goreng dalam minyak masak yang banyak. Biarkan garing dan angkat.
CILI KICAP
BAHAN-BAHAN
Sedikit minyak masak
Cili padi hijau (bergantung kepedasan yang dimahukan)
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
Kicap manis secukupnya
Gula
Garam
CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng cili padi hijau, bawang merah dan bawang putih. Selepas layu, angkat.
2. Masukkan cili padi hijau, bawang merah dan putih tadi dalam pengisar. Kisar semuanya hingga hancur.
3. Masukkan dalam mangkuk.
4. Tuangkan kicap manis. Masukkan gula dan garam. Kacau sebati.
5. Kalau pekat sangat, boleh tuangkan sedikit air panas. Kacau rata.
Nak dapatkan peralatan memasak yang baru? Semuanya menarik, jom klik link ni untuk cuci mata. Mana tahu ada yang berkenan kan? Klik sini (saya nak beli periuk baru la)
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi. Download seeNI sekarang!
Memang benar memang banyak terdapat pelbagai variasi resipi popia sekarang ini. Tetapi intinya yang menyebabkan kesedapanya berbeza dari yang lain.
Resipi dari Amie’s Little Kitchen ni mengandungiisi udang, isi ayam, jagung dan cendawan cendawan dan sayuran lain memang padu dan terbaiklah. Sangat berbaloi untuk dicuba.
POPIA INTI SEDAP
Bahan-bahan :
50 keping kulit popia saiz sederhana sebiji telur minyak sos cili Thai
Bahan inti : 1 cawan isi udang | cincang 1 cawan isi ayam | cincang 1 cawan jagung tin | toskan airnya 1 cawan biji hirisan lobak merah lobak merah 1 cawan hirisan sengkuang 1 cawan hirisan cendawan shiitake|terlebih dahulu rendam cendawan shiitake kering hingga lembut dan toskan airnya 1 labu bawang besar | cincang 1 sudu besar sos tiram 1 sudu besar perencah cukup rasa
CARA MEMASAK :
1. Panaskan sedikit minyak dan bawang besar hingga wangi. 2. Masukkan ayam dan udang. Gaul sebati. 3. Masukkan lobak merah, sengkuang dan jagung. 4. Perasakan dengan sos tiram dan perencah cukup rasa. 5. Angkat bahan tumis dan masukkan ke dalam mangkuk penapis. 6. Biarkan seketika supaya kuahnya kering. 7. Letakka inti secukupnya di atas kulit popia. Lipat dan gulung. Lekatkan dengan putih telur di bahagian hujungnya. 8. Goreng hingga berwarna keemasan. 9. Angkat dan toskan minyaknya. 10. Hidangkan bersama sos cili Thai atau sos pilihan anda.
Sedapnya Pizza Roti Sandwic resipi perkongsian saudari Wan Hidayu ni. Hanya guna roti dan beberapa bahan-bahan mudah yang lain sahaja. Memang jimat. Sesuai sangatlah dihidangkan untuk anak-anak. Boleh dijadikan menu bekal ke sekolah, sajian sarapan, minum petang, makan malam atau bila-bila masa yang sesuai. Sangat mengenyangkan dan digemari ramai. Jom cuba! Anak anda juga pasti sukakannya.
Suka makan sosej? Biasa anda beli je kan? Apa kata anda belajar buat sosej ayam secara homemade. Rasanya dijamin lebih sedap malah anda juga boleh kawal kandungan garam serta bebas MSG. Amat mudah! Anda pasti sukakannya.
SOSEJ HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
3 keping isi dada ayam – berat lebih kurang 200gm setiap satu
1 biji bawang besar @ 3-4 biji jika guna bawang kecil
Cili kering – jika mahu rasa pedas
4 ulas bawang putih
Sedikit lada hitam – jika suka
Sedikit garam
2 biji telur
4 sudu tepung ubi
Sedikit serbuk oregano – jika suka
Sedikit daun ketumbar – saya tambah sebab suka
Sayur-sayur seperti lada benggala, lobak merah, cendawan butang ( jika suka)
CARA MEMASAK:
1. Potong isi ayam kecil-kecil dan satukan bersama bahan-bahan lain ( kecuali tepung ubi).
2. Masukkan ke dalam food processor. Kisar halus.
3. Letak bahan kisar tadi ke dalam mangkuk. Tambah tepung ubi dan kacau sebati.
4. Ambil piping bag dan isi dengan isi ayam kisar tadi.
5. Seterusnya paipkan isi ayam ke dalam plastik aiskrim. Boleh juga paip ata cling film dan gulung ketat-ketat. Pintal kedua-dua hujung untuk membentuk sosej.
6. Kukus atau rebus sosej selama 15 minit atau sehingga masak. ( empunya resipi masak guna teknik kukus).
7. Buang plastik dan boleh dipanggang. Jika ada lebihan, boleh juga disejukbekukan dan dinikmati pada bila-bila masa.
INFO RASA:
Jika tiada food processor, boleh tumbuk atau kisar guna blender kering.
Andai tak mahu masak sosej sekali dengan plastik pembungkus ( atas sebab kesihatan), anda boleh bekukan sosej terlebih dahulu. Setelah keras, buang plastik dan boelh direbus atau dikukus.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.