Memang sedap! Bagi anda yang belum ada idea nak masak apa untuk kudapan, sarapan atau minum petang, boleh cuba resipi Tauhu Goreng Crispy perkongsian saudari Mastura Razali ni. Sedap, mudah dan tidak menggunakan banyak bahan. Ia sangat enak dinikmati bersama Sambal Kicap. Padu…. Sekali cuba pasti tidak menyesal. Jom lihat cara-cara penyediaannya.
CARA MASAK TAUHU GORENG CRISPY SEDAP & MUDAH
BAHAN-BAHAN:
4 keping tauhu basah – potong 4 5 sudu makan tepung gandum – beli online disini 1 sudu makan tepung beras – beli online disini Secubit garam 1/2 sudu teh baking powder – beli online disini 1 cawan air 1 kiub pati ayam + 1/3 cawan air panas (air panas ini bertujuan untuk hancurkan kiub ayam) – beli online disini
CARA MEMASAK:
1. Bancuh semua bahan kecuali tauhu. Adun sebati semua adunan.
2. Bila adunan sudah agak-agak sebati, barulah masukkan tauhu yang telah dipotong.
Ads
3. Gaul-gaul tauhu dalam bancuhan kemudian tapis atau sejat tauhu tersebut. Panaskan minyak masak dan goreng tauhu tadi.
4. Air bancuhan tepung tadi jangan dibuang. 5. Goreng tauhu agak-agak sudah garing. Tuang air tepung tadi dalam kuali sambil kacau-kacau tauhu. Ia bertujuan nak bagi tepung melekat pada tauhu.
6. Kemudian tuang lagi air tepung sambil kacau tauhu. (empunya resipi tuang air tepung dalam kuali sebanyak 2 kali)
7. Biarkan tauhu garing dan angkat. Sejatkan minyak pada tauhu dan sementara itu bolehlah buat Sambal Kicap.
Biasanya cendawan enoki dibuat sup atau digoreng kilas. Sebenarnya ia lebih sedap kalau dibuat snek. Tidak sukar pun, hanya dengan menggunakan beberapa bahan sahaja anda boleh menghasilkan enoki goreng yang sesuai dinikmati seisi keluarga.
foto: www.onegreenplanet.org
Anda boleh menjadi lebih kreatif untuk sos. Boleh dinikmati dengan sos cili dan tomato atau anda boleh mempelbagaikan resipi sos mengikut citarasa anda.
ENOKI GORENG
BAHAN-BAHAN:
600gm cendawan enoki
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung beras
2 biji telur
1 sudu besar pati ayam
1 sudu kecil lada hitam | ditumbuk kasar
Minyak untuk menggoreng
BAHAN SOS:
5 sudu besar mayonis
2 sudu besar mustard
2 sudu besar madu
1 sudu besar jus lemon
2 biji cili api
CARA MEMBUAT:
Satukan campuran tepung bersama pati ayam dan lada hitam.
Kemudian pecahkan telur dalam mangkuk lain dan aduk rata.
Celupkan enoki ke dalam telur dan campuran tepung.
Goreng dalam minyak panas sehingga keemasan dan angkat.
Untuk membuat sos, satukan semua bahan dan kacau sebati.
Info chef: Jika mahukan salutan tepung yang lebih rata dan tidak mengotorkan tangan, anda boleh masukkan cendawan yang telah dicelup dalam telur ke dalam ‘zip lock bag’ yang sudah diisi campuran tepung.
Untuk melihat cara membuat enoki goreng, lihat video ini:
Bagi peminat rancangan televisyen Korea Restaurant on Wheels USA pastinya pernah melihat Chef Lee Yeon Bok dan pasukan memasak hidangan Mian Bao Xia / Membosha / Shrimp Toast ini untuk dijual. Nampak mudah dan sangat menyelerakan. Ia berupa roti yang dipotong kecil, dikapit dengan inti dan digoreng rangup. Nampak mudah dan menyelerakan. Nak dibeli, rasanya tak ada restoran yang jual. Jadi jom cuba buat sendiri. Saudari Rayyan Rara ada kongsikan cara-caranya. Selamat mencuba!
CARA MASAK MIAN BAO XIA / MEMBOSHA / SHRIMP TOAST YANG SANGAT SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Roti putih – potong 4 (jumlahnya ikut sebanyak mana udang yang anda gunakan)
Snek kudapan paling laris abad ini, harga jualannya juga agak mahal jika nak beli sebalang. Jom cuba resipi mudah giler nak buat ni. Hanya 3 bahan kudapan sudah siap untuk dinikmati, boleh berjimat di musim perayaan nanti.
“Kalau dah buntu taktau nak buat kudapan ape nak bagi anak anak makan apakata meh try popia cheese krup krap ni.
Memang bebudak suka giler makan, sambil sambil tengok tv tu pakat berebut popia cheese ni. Sedar sedar dah habis sebalang.
Jangan kata bebudak je suka makan. Mak bapak budak pun pulun sama naik dengan anak.” perkongsian resipi dari Farhana Ismail
POPIA CHEESE KRUP KRAP
BAHAN-BAHAN:
1 pek popia
Serbuk cheese
Serbuk cili
Gula
CARA MEMBUAT:
1) Gunting kulit popia dan dicarik carik.
2) Blend 4 sudu besar serbuk cheese, 2 sudu besar gula dan 1 sudu besar serbuk cili.
3) Goreng popia hingga keperangan dan toskan.
4) Dalam satu bekas bertutup, masukkan popia yang dah digoreng tadi,taburkan bahan yang diblend dan kasi goncang.
5) Goncang macam gaya korang goncang kopok mami monster tu.
Sampai sebati.