Resipi Telur Bistik Sedap & Mudah Macam Dekat Restoran

Share

Tercari-cari resipi lauk yang sedap dan cepat dimasak? Hidangan Bistik Telur yang resipinya dikongsi oleh saudara Wan LuQman ni antara menu terbaik yang boleh anda cuba hari ini.

Resipinya sangat ringkas tetapi rasanya memang membuka selera. Makan dengan nasi panas dan sambal belacan, waduh…enaknya. Tak perlu bahan-bahan yang mahal dan pelbagai. Gunakan sahaja apa yang ada dalam peti sejuk.

Jom masak-masak. Nikmati menu ini bersama keluarga tercinta pasti tidak mengecewakan. Selamat mencuba!

CARA MASAK TELUR BISTIK SEDAP MACAM DEKAT RESTORAN

BAHAN TELUR:
Daging atau isi ayam
1 ulas bawang putih – tumbuk
Sos lada hitam secukupnya beli online disini
Sos tiram – jika perlu beli online disini

2 biji telur gred A @ B
2-3 sudu air sejuk
Secubit garam
BAHAN SOS:
5 sudu makan sos cili beli online disini
3 sudu makan sos tomato beli online disini
1 sudu teh kicap sotong / sos ikan beli online disini
1 sudu makan sos labu beli online disini
1 biji bawang putih – tumbuk
1 helai daun limau purut
Hirisan cili dan daun bawang untuk hiasan
CARA MEMASAK:

1. Panaskan minyak dalam kuali bersesuaian.

2. Tumis bawang putih. Bila sudah garing sikit, masukkan hirisan daging.

3. Perasakan daging ikut cita rasa anda. Boleh letak sos lada hitam sahaja. Kalau letak sos tiram pun ok jangan banyak sangat tau nanti masin.

4. Bila daging sudah masak, angkat dan ketepikan supaya sejuk dulu.

5. Bila daging sudah sejuk, masukkan dalam telur yang telah dipukul. Masa nak pukul telur tu masukkan 2-3 sudu air sejuk dan secubit garam.

6. Panaskan minyak, bila dah panas tuangkan telur tadi. Tuang tinggi sikit untuk dapatkan telur yang kembang.

7. Bila telur sudah separa masak, balutkan macam dalam gambar. Goreng sampai telur garing dan rangup di sekeliling.

8. Untuk sos, tumiskan bawang putih.

9. Masukkan kesemua sos yang diperlukan.

10. Masukkan sedikit air ikut keinginan kita nak kuah banyak mana. Kemudia masukkan sos labu. Sos labu ini bertindak sebagai pewarna. Dia akan menghasilkan warna merah yang sangat cantik.

11. Masukkan kicap sotong.

12. Masukkan juga bancuhan air tepung jagung untuk pekatkan kuah. Jangan terlalu pekat ya.

13. Letak hirisan daun limau purut untuk wangikan kuah. Perasakan dengan garam, gula dan ajinamoto kalau nak, emngikutr cita rasa masing-masing. Kuah mesti ada rasa manis dan masam.

14. Taung kuah di atas telur yang digoreng tadi.

15. Hiaskan dengan hirisan cili, daun bawang dan taburkan bawang goreng. Sedia untuk dinikmati.

Kredit resipi & foto: Wan LuQman

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

 

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Published by
Nur