Bagi penggemar sajian bergoreng dan bercili, sajian Sambal Belado Bilis Terung & Kentang ini tentunya sangat patut untuk anda cuba. Lauknya sangat mudah disediakan namun rasanya begitu sedap. Saudari Siti Nornaim Kengkongsikan resipinya. Jom cuba! Pasti tidak menyesal. Sekali cuba, berkali-kali akan ulang makan. Memang puas hati.
BAHAN KISAR KASAR: Bawang putih – beli online disini Bawang merah – beli online disini Cili api merah Cili besar Belacan – beli online disini (jumlahnya bergantung pada jumlah bilis, kentang dan terung yang digunakan)
1. Goreng ikan bilis, ubi kentang, terung dan tempe tanpa menggunakan kunyit. Goreng secara berasingan. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing.
Ads
3. Perasakan dengan garam, gula dengan secukupnya dan hirisan bawang. Gaul sebati.
4. Bila bahan tumisan nampak sempurna, masukkan kesemua bahan-bahan yang digoreng di awal tadi. 5. Gaul sebati hingga bergaul rata dan sebati dengan sambalnya. 6. Angkat dan sedia untuk dihidangkan. Enak dimakan bersama nasi panas.
Terasa nak makan Mi Bandung tapi nak resipi paling mudah dan sedap? Resipi perkongsian saudari Mariana Zainal ini tentunya yang anda patut cuba. Bahan-bahan digunakan sangat mudah dan hasilnya memang membuka selera. Pendek kata tak rugilah kalau cuba.
RESIPI MI BANDUNG MUDAH & SEDAP
BAHAN-BAHAN:
Mi kuning secukupnya | basuh dan celur seketika
Sedikit isi ayam | dihiris
Udang segar | jumlah terpulang pada citarasa
2-3 keping tauhu | dipotong dan digoreng seketika
1-2 batang lobak merah | dipotong
Putik jagung
Sedikit sawi
1 biji tomato | belah 4
4 biji telur
1 cawan sos cili
2 sudu makan sos tiram
1 1/2 sudu makan tepung jagung | (bancuh dengan 1 cawan air
3 sudu makan gula pasir
1 sudu makan garam
Bahan perasa secukupnya | jika perlu
2 liter air | jika kuah pekat, boleh lebihkan. Jika kuah cair, boleh tambah air bancuhan tepung jagung
3 senduk minyak untuk menumis
BAHAN SAMPINGAN:
Daun sup
Bawang goreng
Cili padi
BAHAN KISAR:
15 tangkai cili kering
1 1/2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
5 sudu makan udang geragau kering | boleh ganti dengan 3 sudu makan udang kering
CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, gula, garam dan bahan perasa hingga garing dan betul-betul pecah minyak.
2. Kemudian masukkan sos cili dan sos tiram. Kacau seketika.
3. Masukkan ayam. Biar hingga empuk barulah dimasukkan air. Biar hingga mendidih.
4. Seterusnya masukkan lobak merah dan tomato.
5. Bila kuah dah mendidih kuat, pecahkan telur. Jangan kacau kerana nak biarkan telur masak sebiji-sebiji.
6. Bila telur sudah masak, masukkan sawi, udang dan tauhu.
7. Untuk pekatkan kuah, masukkan air bancuhan tepung jagung secukupnya. Biar mendidih seketika dan sesuaikan rasa.
Nak makan kuetiau tapi malas nak keluar? Jom belajar cara buat kuetiau homemade yang mudah, bersih dan jimat. Resipi lengkap Kak Yong Ima Shida, confirm jadi!