Sayur Terung enak dimasak berbagai cara. Salah satunya ialah Terung Goreng Berlada macam ni. Sangat mudah dan ringkas sahaja rencahnya namun keenakannya mampu membuatkan kita menambah nasi di pinggan. Bagi anda yang menggemari menu kampung begini, bolehlah cuba resipi perkongsian saudari Nurul Hawa Nadila Sari ini. Pasti puas hati.
CARA MASAK TERUNG GORENG BERLADA
BAHAN-BAHAN: Terung bulat (warna ungu/hijau pun boleh) 1/2 genggam ikan bilis – dicuci & nak goreng dulu pun boleh – beli online disini 4 biji cili akar 2 tangkai cili merah 1 biji bawang merah besar – beli online disini 2 ulas bawang putih – beli online disini 1 keping asam gelugur – beli online disini Perasa secukupnya 2 sudu makan minyak masak – beli online disini
Ads
CARA MEMASAK: 1. Bersihkan terung dan potong dua. Rendam dalam air untuk hilangkan getahnya.
2. Cili akar, cili merah, bawang merah dan bawang putih ditumbuk halus. Boleh juga dikisar separuh halus. 3. Panaskan minyak masak dan tumis bahan yang ditumbuk halus tadi hingga wangi. 4. Seterusnya masukkan ikan bilis dan asam gelugur @ asam keping. Kacau rata 5. Masukkan terung yang telah ditoskan airnya.
6. Bila bila terung kelihatan separuh masak, perasakan dengan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya. 7. Gaul rata dan masak lagi hingga terung masak sepenuhnya. 8. Angkat dan sedia untuk dinikmati.
Coklat Cornflakes Crunchy Cookie dengan rasa koko. Rangup dan kaya dengan rasa coklat. Ni dia resipi biskut cornflakes yang super sedap.
Cornflakes diramas kasar baru krap krup bunyinya. Tambah pula tepung jagung memang gerenti rangup. Meh kita follow resipi dari Farisha Sofea yang banyak berkongsi resipi-resipi menarik di laman FB nya. Kunyah-kunyah depan tv , tau-tau dah habis sebalang.
CHOCOLATE CORNFLAKES CRUNCHY COOKIES
BAHAN-BAHAN :
150gm mentega
70gm gula kastor
1 biji telur gred A
1 sudu kecil
130gm tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
60gm serbuk koko
1/2 sudu kecil serbuk penaik
50gm cornflakes ( diramas kasar )
CARA MEMASAK : 1. Satukan mentega bersama gula dan pukul sehingga kembang dan sebati . 2. Masukkan telur dan juga esen vanilla . pukul rata . 3. Kemudian masukkan tepung, serbuk koko dan juga serbuk penaik . 4. Kacau adunan sehingga sebati barulah dimasukkan cornflakes, gaul rata. 5. Simpan adunan di dalam peti sejuk selama 30 minit . 6. Kemudian bentukkan adunan dan golekkan lagi adunan ke dalam cornflakes . 7. Susunkan ke dalam loyang pembakar yang telah digris . 8. Ulang proses sehingga selesai . 9. Panaskan oven, bakar pada suhu 180•C selama 30 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing . 10.Siap dihidang.
Salah satu menu yang sangat sesuai dihidangkan di majlis rumah terbuka. Laksam tidak memerlukan cara memasak yang rumit menjadikan ia sentiasa menjadi pilihan ramai. Rasanya pun sedap. Jom cuba!
RESIPI LAKSAM
BAHAN-BAHAN:
500gm (1 paket) tepung beras cap bunga teratai
500gm tepung gandum
2.3 liter air suam hangat
1/2 sudu makan garam halus
CARA MEMASAK:
1. Campurkan semua bahan dan kacau sebati. Kemudian tapis bagi mengelakkan adunan berketul.
2. Guna tudung periuk atau loyang untuk mengukus laksam. Paling mudah guna penutup periuk. Sapu sedikit minyak di permukaan penutup periuk sebelum dituang adunan laksam tadi. Minyak perlu sapu pada kali pertama sahaja. Selepas laksam pertama masak, dah tak perlu sapu lagi untuk laksam kedua dan seterusnya.
3. Tuang adunan laksam ke atas penutup periuk dengan secukupnya. Jangan terlalu tebal.
4. Kukus selama 3-4 minit kemudian angkat. Tanda laksam dah masak ialah bila ia kelihatan sedikit menggelembung.
5. Sejukkan laksam seketika kemudian barulah boleh digulung. Jangan gulung ketika masih panas.
6. Ulang langkah sehingga semua adunan habis.
KUAH LAKSAM
BAHAN-BAHAN:
10 ekor ikan sardin/selayang saiz sederhana – bersihkan, rebus dengan asam keping dan sedikit garam
1 sudu makan lada hitam – kisar
2 ulas bawang merah besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci halia
500ml santan kara
2 keping asam gelugur
Garam dan bahan perasa secukupnya
CARA MEMASAK:
Asingkan isi ikan sardin rebus, kisar dengan air secukupnya. Masukkan ke dalam periuk.
Kisar juga bawang besar, bawang putih dan halia. Masukkan juga ke dalam periuk bersama isi ikan kisar tadi.
Masukkan lada hitam dan asam keping. Biarkan hingga mendidih. Kacau sekali sekala supaya bahan sekata.
Seterusnya masukkan santan, garam dan perasa dengan secukupnya. Kacau sentiasa supaya santan tak berketul.
Masak hingga kuah laksam mendidih. Siap!
SAMBAL CILI GARAM
BAHAN-BAHAN:
Cili kering secukupnya – dibuang biji
Garam secukup rasa
Sedikit minyak masak
CARA MEMBUAT:
Kisar semua bahan dan masak hingga mendidih. Tujuan supaya air sambal sedikit kering dan tahan lama.
Bila dah siap, boleh dihidangkan bersama laksam, kuah dan ulam-ulaman.
INFO: Sukatan laksam diatas untuk hidangan 10-12 orang. Gandakan jika nak jumlah yang lebih banyak.
Rakyat Malaysia memang sukakan hidangan tomyam. Makan dengan nasi panas dan telur dadar pun dah cukup menyelerakan. Bagi penggemar menu Thai ni, wajib cuba resipi yang dikongsi oleh saudari Miya Aira ni. Tengok gambarnya sahaja sudah tahu sedap. Hmmm..Kecur liur. Jom cuba!
TOMYAM AYAM ALA THAI PALING SEDAP
BAHAN A:
Ayam secukupnya | potong kecil. Jika mahu lebih sedap, guna seafood.
1 biji bawang besar | hiris
4 ulas bawang putih | hiris
2 batang serai | ketuk dan hiris menyerong
6 helai daun limau purut | buang urat tengah untuk elakkan pahit
1. Masukkan 2 liter air atau lebih sedikit. Masukkan akar ketumbar. Akar ini dapat menyerlahkan lagi kesedapan tomyam.
2. Setelah air mendidih, masukkan ayam. Masak hingga isi ayam menjadi putih.
3. Masukkan semua bahan hiris dan bahan yang diketuk tadi. Kacau sebati.
4. Masukkan pes tomyam dan pes cili thai. Kacau sebati dan masukkan garam serta serbuk perasa dengan secukupnya.
5. Masukkan sayur. Masak hingga sayur empuk.
6. Bila dah mendidih, masukkan sedikit susu cair sejat. Kacau sebati dan padamkan api. Akhir sekali, tabur daun ketumbar. Perah limau jika perlu. Jika guna pes tomyam jenama seperti diatas, tidak perlu perah limau kerana rasanya sudah cukup masam.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.