Roti Arab Segar Dari Oven Super Lembut, Buat Homemade Aje

Share

Lain rasanya kalau makan roti panas panas dari oven ni tau. Ni dia resipi Roti Arab yang mudah dibuat. Bahan ramuannya pun cuma enam bahan aje, tak termasuk air dan garam

Jom tengok resipi daripada perkongsian Chef Ninja di laman FBnya dan juga di Rasa Share Resipi. Kata Chef Ninja Roti Arab ni memang sedap kalau dinikmati bersama gulai daging. Kalau min suka makan dengan kari ayam aje…pergghh.

ROTI ARAB



.

BAHAN-BAHAN

  • 500 gm tepung gandum – beli online DI SINI
  • 1 sudu besar yis – beli online DI SINI
  • 1 sudu besar susu tepung – beli online DI SINI
  • 2 sudu besar mentega
  • 2 sudu besar gula – beli online DI SINI
  • 1 biji telor
  • 1 cawan air
  • Garam secukup rasa

CARA MEMASAK:
1. Satukan semua bahan dah uli sehingga elastik.
2. Biarkan adunan sehingga kembang 2 kali ganda.


3. Tumbuk-tumbuk adunan untuk buang angin dlm tepung dan bentukkan bulat-bulat, ikut besar mana kita nak.
4. Bahagikan kepada 10 bahagian


.

5. Canai dan rehatkan atas dulang pembakar selama 10 minit.


(Masa canai tu tabur sikit tepung supaya tidak melekat, dulang tu sapu sikit butter atau minyak)


.6. Bakar 150c selama 20 minit


.

7. Siap


.

SELAMAT MENCUBA SEMUA

Kredit foto & resipi : FB Chef Ninja
Sumber : Rasa Share Resipi

 

ANDA INGIN MENCARI OVEN TERBAIK, JOM BELI ONLINE DI SINI

JOM TENGOK VIDEO MASAKAN MENARIK INI :

 

DAN JUGA RESIPI-RESIPI MENARIK INI :

 

Published by
Faridah Talib