Anda peminat roti canai? Tak susah buat roti canai jika ikut resepi ni, malah tak perlu susah-susah nak tebar. Buat banyak-banyak boleh simpan untuk frozen. Bila-bila nak dah ada sedia dalam peti sejuk. Mudahkan.
ROTI CANAI TANPA TEBAR
Bahan-bahan:
- 2 cawan tepung gandum# curah bacuhan air tadi sedikit demi sedikir dan uli sebati sampai tak melekat di tangan. Kalau keras boleh tambh air sejuk dan kalau lembik boleh tambah tepung sedikit.
- 1 biji telur
- 1 sudu besar susu pekat
- 1 sudu kecil garam
- 1/2 cawan air sejuk daripada peti sejuk# kacau sebati
Cara memasak:
1..Bahagikan doh sama besar. Bulatkan/rounding bagi kemas dan sapu marjerin/butter pada doh.
2.Rehatkan lebih 1-2 jam. Atau boleh semalaman simpan suhu bilik je.
3.Selepas uli,simpan dalam dalam plastik dan rehatkan dalam 30 minit.
4.Sapukan minyak sedikit ke tapak tangan dan bolehlah tebar. Saya Tarik-tarik atas dulang je macam dalam gambar. Kemudian renjis sedikit minyak masak dan lipat-lipat.
5.Yang ni saya lipat lepas tu gulung. Tebar dan gulung sampai habis semuanya
6.Panaskan kuali leper dan letak sedikit minyak.
7.Tekan-tekan permukaan roti bagi leper dan bolehlah bakar.
Kredit: Missz Amira
[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]
Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:
Gulai Pede Cara Mak, Resipi Lauk Kampung Istimewa Orang Pahang
Resipi Kuih Gunting Mudah & Dijamin Menjadi. Sedap Buat Macam Ni!
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI