Roti Canai Tanpa Tebar, Buat Sendiri Puas Hati Makan

Share

Anda peminat roti canai? Tak susah buat roti canai jika ikut resepi ni, malah tak perlu susah-susah nak tebar. Buat banyak-banyak boleh simpan untuk frozen. Bila-bila nak  dah ada sedia dalam peti sejuk. Mudahkan.

ROTI CANAI TANPA TEBAR

Bahan-bahan:

  • 2 cawan tepung gandum# curah bacuhan air tadi sedikit demi sedikir dan uli sebati sampai tak melekat di tangan. Kalau keras boleh tambh air sejuk dan kalau lembik boleh tambah tepung sedikit.

  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 1 sudu kecil garam
  • 1/2 cawan air sejuk daripada peti sejuk# kacau sebati

Cara memasak:

 

1..Bahagikan doh sama besar. Bulatkan/rounding bagi kemas dan sapu marjerin/butter pada doh.

2.Rehatkan lebih 1-2 jam. Atau boleh semalaman simpan suhu bilik je.

3.Selepas uli,simpan dalam dalam plastik dan rehatkan dalam 30 minit.

4.Sapukan minyak sedikit ke tapak tangan dan bolehlah tebar. Saya Tarik-tarik atas dulang je macam dalam gambar. Kemudian renjis sedikit minyak masak dan lipat-lipat.

5.Yang ni saya lipat lepas tu gulung. Tebar dan gulung sampai habis semuanya

6.Panaskan kuali leper dan letak sedikit minyak.

7.Tekan-tekan permukaan roti bagi leper dan bolehlah bakar.

Kredit: Missz Amira

[Sertai Telegram Geng Rasa Share Resipi]

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @Rasa & Youtube @Majalah Rasa Official

 

 

Published by
Putri