Idea bagus, buat roti jalan coklat, inti pisang dan padankan dengan sos coklat, memang mantap sedapnya. Kepada pengemar coklat rugi kalau tak cuba resipi ni. Cara buat lebih kurang, Cuma tambah inti pisang dan coklat untuk sos dan perasanya. Untuk resipi penuh ada dikongsikan di bawah, bolehlah mencubanya.
ROTI JALA PISANG SOS COKLAT BAHAN-BAHAN: 150gm tepung gandum 20gm gula halus 15gm serbuk coklat/koko 1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis | jika suka 1/4 sudu teh garam halus 1 biji telur 250ml santan /susu cair 1 sudu teh pes coklat 1sudu makan mentega INTI: Pisang Emas | goreng dengan mentega hingga garing BAHAN SOS COKLAT: 1/2 cawan serbuk koko 2 sudu makan susu pekat manis 1 cawan susu cair 1 sudu makan gula pasir 1 sudu mentega Secubit garam
Ads
Ads
Ads
CARA MEMASAK:
Campurkan semua bahan kulit kecuali mentega yang dicairkan.
Kacau rata mengguna mixer atau blender, setelah sebati masukkan mentega. Kacau lagi.
Tapis dan masukkan dalam acuan roti jala.
Panaskan kuali non stick leper.
Jalakan adunan membentuk jaringan biarkan masak.
Letakkan pisang goreng tadi di tengah roti jala dan gulung.
Sementara itu sediakan sos coklat dengan memasukkan semua bahan sos dalam periuk, kacau rata, kemudian renehkan atas api sederhana.
Sentiasa kacau, apabila mendidih, tutup api
Hidangkan roti jala bersama sos coklat.
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download
sekarang!
Enaknya jika dapat menikmati hidangan Ayam Rebus ala Thaidan juga Somtam. Pedas, masin, manis semuanya cukup rasa. Maklumlah masakan Thailand sentiasa menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Sesekali berubah selera menikmati sajian dari negeri jiran, memang lagiah berselera. Jom cuba resipi perkongsian saudari Nurha Muhammadni. Anda pasti puas hati.
CARA MASAK MENU AYAM REBUS ALA THAI, SOS THAI HOMEMADE & SOMTAM SEDAP
AYAM REBUS ALA THAI
BAHAN-BAHAN: 1 kg ayam bahagian paha (whole leg) 3 inci lengkuas 3 batang akar ketumbar 3 batang serai – ketuk 3-5 helai daun limau purut 5 ulas bawang putih 1 sudu makan lada putih biji – beli online disini 1 cawan sos ikan – beli online disini 1/2 cawan gula kabung – beli online disini 6 cawan air
CARA MEMASAK: 1.Satukan semua bahan dalam periuk kemudian rebus hingga ayam empuk. 2. Bila ayam sudah masak, keluarkan dari periuk dan tos airnya. Simpan air rebusan ayam. 3. Sejukkan ayam terlebih dahulu dan buang tulang. Potong kecil. 4. Ayam Rebus sedia dihidang bersama air rebusan ayam dan sos thai.
SOS THAI
BAHAN-BAHAN: 1/2 cawan cili padi 1/4 cawan bawang putih – beli online disini 1/2 sudu teh garam 1 pokok daun ketumbar 1 sudu makan taucu (jika suka) – beli online disini 1 sudu makan gula kabung – beli online disini 1/4 cawan jus limau nipis 2 senduk air rebusan ayam
CARA MEMASAK: 1. Tumbuk cili padi, bawang putih, garam, daun ketumbar dan taucu hingga halus. 2.Kemudian masukkan gula kabung, jus limau nipis dan air rebusan ayam. 3. Kacau sebati siap dan siap untuk dihidangkan bersama ayam rebus tadi.
SOMTAM
BAHAN-BAHAN: 3 ulas bawang putih – beli online disini 5 biji cili padi merah – beli online disini 3 tangkai kacang panjang – potong 1 inci 1 biji tomato – potong 6 bahagian Udang kering secukupnya – basuh & sangai sekejap – beli online disini Sos ikan secukupnya – beli online disini Jus limau nipis secukupnya Gula kabung secukup rasa – beli online disini Betik muda – disagat Mangga muda– disagat Lobak merah – disagat Kacang tanah secukupnya – sangai & tumbuk kasar – beli online disini
CARA MEMASAK: 1. Tumbuk bawang putih dan cili padi hingga lumat. 2. Masukkan udang kering, kacang panjang dan tomato. Tumbuk manja-manja sahaja. 3. Masukkan sos ikan, jus limau nipis dan gula kabung dengan secukupnya. Sebatikan rasa biar ada rasa masam, masin dan manis. 4. Masukkan parutan betik, mangga dan lobak merah. Gaul sebati. 5. Somtam sedap sedia untuk dihidang. Taburkan kacang tanah sebelum dinikmati.
Jom belajar buat meatball homemade. Ramai yang puji ‘meatball’ Ikea memang sedap terutamanya sos dan bebola dagingnya yang bersaiz besar. Sebenarnya tak susah sangat pun hendak buat hidangan ini. Boleh cuba resepi perkongsian PuanTahrunnisah Jali. Katanya resepi ini asalnya dari Kak Sue Norrman yang kini menetap di Sweden. Resepi ini adalah resepi asli Swedish dari mak mertua beliau yang diubah ikut citarasa.
CARA HASILKAN MEATBALL HOMEMADE & SOS SWEDISH
BAHAN-BAHAN:
500gm daging kisar
1/2 biji bawang besar – cincang halus (*)
1 sudu makan mentega (*)
3/4 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu teh kryddpeppar@ mixed spices
1/3 sudu teh serbuk kayu manis- saya tambah
1/3 sudu teh gula
1-1/2 sudu teh garam
2 sudu makan serbuk roti – kisar halus
30ml susu segar
1 biji telur ‘c’- saya tak guna tapi kalau nak, boleh masukkan.
CARA MEMASAK:
Tumis bahan yang bertanda (*) keperangan dan ketepikan.
2. Satukan bahan-bahan selebihnya dan sebatikan. Masuk bawang yang ditumis tadi. Uli lagi hingga sebati dan bulat-bulatkan mengikut saiz yang digemari.
3. Dengan menggunakan non-stik pan, masukkan sedikit mentega dan masukkan bebola daging tadi.
4. Masak menggunakan api sederhana dan tutup kuali supaya bebola daging masak. Balik-balikkan sekejap hingga garing.
Nota: Lebihan mentega di dalam kuali jangan dibuang. Ia boleh digunakan untuk menyediakan sos.
BAHAN SOS:
Lebihan mentega yang digunakan untuk menggoreng bebola daging.
2 cawan stok ayam / air rebusan ayam
2 cawan whipping krim
1 sudu makan kicap cair
1 ketul kiub ayam
Sedikit serbuk lada hitam
1/2- 1 sudu makan tepung kentang bancuh dengan air sikit untuk memekatkan sos.
Garam dan gula jika perlu- tambahan kalau kurang rasa.
CARA MEMASAK:
Satukan semua bahan kecuali whipping creamdan bancuhan tepung kentang.
Didihkan danapabila rasa dah cukup, masukkan whipping cream. Didihkan lagi dalam seminit dan kecilkan api masuk bancuhan tepung sedikit demi sedikit namun jangan terlalu pekat.
Hidangkan sos bersama bebola daging, lingon jem dan kentang. Boleh juga diganti dengan ‘mix fruits’
Sedapnya Kek Zebra Putih Telur ni atau tajuk asal dalam bahasa Indonesianya dipanggil Bolu Zebra Putih Telur. Nampak gebu dan sedap kan? Malah, bahan-bahannya nampak mudah. Jom cuba resipi perkongsian Mak Frida dari IG @fridajoincofee ni. Pasti puas hati.
CARA MASAK KEK ZEBRA PUTIH TELUR
BAHAN-BAHAN: 250gm putih telur ( guna lebih kurang 7 biji telur) 120gm gula pasir 1/2 sudu teh emulsifier (SP) – boleh didapati di kedai menjual alatan kek) 100gm tepung gandum protein rendah (tepung halus @ tepung superfine) 15gm susu tepung 15gm tepung jagung 100gm mentega cair 10gm serbuk koko Pes mocha secukupnya
CARA MEMASAK: 1. Pukul putih telur, gula pasir dan SP sehingga kembang dan kental. 2. Masukkan tepung gandum, susu tepung dan tepung jagung yang telah diayak. Kaup balikkan hingga rata. 3. Masukkan mentega cair yang sudah disejukkan pada suhu bilik. Kaup balikkan lagi hingga rata. 4. Bahagikan adunan kepada tiga bahagian. Satu bahagian ditambah dengan pes mocha, satu bahagian dicampur serbuk koko dan satu bahagian lagi dibiarkan pada warna asal.
5. Ambil loyang, oles marjerin dan tabur sedikit tepung bagi mengelakkan kek melekat. 6. Tuang satu sudu makan adunan secara berselang-seli. Lakukan hingga kesemua adunan habis.
7. Bakar kek dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 30 minit atau sehingga masak. 8. Keluarkan kek dan sejukkan sebelum dipotong dan dinikmati