Selalunya roti jala makan dengan kuah kari, kuah durian atau sambal, kali ini RASA ingin kongsikan menu roti jalan coklat yang dicecah dengan sos coklat. Gerenti anak-anak tak tolak punya. Lagi sedap bila dalamnya tu ada inti pisang. Rugi tak cuba, tapi kalau nak cuba, ini menu resipinya ye…
.
Ads
ROTI JALA PISANG SOS COKLAT
BAHAN-BAHAN:
- 150gm tepung gandum
- 20gm gula halus
- 15gm serbuk coklat/koko
- 1/8 sudu teh serbuk kulit kayu manis | jika suka
- 1/4 sudu teh garam halus
- 1 biji telur
- 250ml santan /susu cair
- 1 sudu teh pes coklat
- 1sudu makan mentega
INTI:
Ads
- Pisang raja bulu | goreng dengan mentega hingga garing
CARA MEMASAK:
Ads
- Campurkan semua bahan kulit kecuali mentega yang dicairkan.
- Kacau rata mengguna mixer atau blender, setelah sebati masukkan mentega. Kacau lagi.
- Tapis dan masukkan dalam acuan roti jala.
- Panaskan kuali non stick leper ukuran lebih kurang 20cm.
- Jalakan adunan membentuk jaringan biarkan masak.
- Letakkan pisang goreng tadi di roti jala dan gulung.
- Sementara itu sediakan sos coklat dengan memasukkan susu cair, garam, gula pasir dan serbuk coklat.
- Kacau hingga mendidih, kemudian masukkan coklat gelap, biarkan hingag coklat larut. Pekatkan dengan dengan tepung jagung.
- Hidangkan bersama sos coklat tadi.
Resipi: @ayoe_widya83
Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI
Download seeNI sekarang!
KLIK DI SEENI