Roti Kampung Ibu Mertua Usia 74 Tahun, Uli Guna Tangan Aje…

Share

Siapa kata usia 70 an tak cukup kuat menguli doh roti. Cuba tengok ni hasil roti kampung dengan hanya menguli dengan dua belah tangan tanpa mesin penguli.


.

Jom semak resipi yang dikongsikan oleh Mak Uda Intan , gebunya.


.

ROTI KAMPUNG ,MAK MENTUA


Bahan A

  • 2 sudu teh yis kering (mauripan)
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu besar tepung gandum
  • ½ cawan air

*Campurkan semua di atas sehingga sebati dan biarkan sehingga saiz berganda, bagi mereka yang dah biasa membuat roti pasti tahu kaedah tanzhong

Bahan B

  • 3/4 cawan gula Kastor
  • 4sudu besar marjerin

**pukul hingga sebati

Bahan C

  • 4 cawan tepung gandum
  • 3/4 cawan air
  • 1 biji telur



.

CARA MEMASAK :

  1. Campurkan A+B+1biji telur+3/4cwn air tadi dan kacau sebati.
  2. Masukkan 4 cawan tepung sikit-sikit dan uli hingga jadi doh lembut.
  3. Sekiranya nak gunakan mixer pun ok, tapi mak mentua uli tangan aje.
  4. Biarkan doh rehat dalam 1 jam dan size jadi double.
  5. Bolehlah bakar adunan roti dengan suhu 180 C selama 30 minit.


.
  1. Permukaan roti boleh sapukan planta dan biarkan sejuk sebelum dimakan

Kredit : Mak Uda Intan

 

ANDA MUNGKIN JUGA SUKA RESIPI INI :

DAN JUGA RESIPI INI :

JUGA VIDEO INI : 

 

 

 

Published by
Faridah Talib