Semerbak harum bau bila roti kopi atau dipanggil mexican bun sedang dibakar. Terdapat 3 bahagian iaitu roti lembut, saduran kopi dan inti mentega yang buatkan roti ini begitu enak.
ROTI KOPI BAHAN-BAHAN:
500gm tepung roti
50gm gula halus
10gm garam halus
10gm susu tpg
10gm yis kering
1biji telur A
250gm Air sejuk
40gm shortening
Ads
CARA MEMBUAT:
Campur semua bahan kering kedalam mixer. Putar pada kelajuan perlahan mggunakan Dough Arm.
Masukkan telur, kemudian air perlahan lahan sehingga jadi doh selama 10 minit.
Akhir masukkan shortening dan putar pada kelajuan tinggi selama 5-10 minit.
Uji kekenyalan doh. Ambil sedikit doh tadi dan tarik sedikit demi sedikit sehingga dapat 1 lapisan tidak koyak (seperti orang tebar roti canai dapat doh yang nipis itu) guna jari jemari untuk tarik.
Bahagikan doh 50/60gm setiap 1 .
Bulatkan cantik-cantik doh dan pastikan permukaan doh yang licin sahaja. (Kalau mahu bole letak mentega yang dipotong dadu dalam doh)
INFO: Susun atas dulang yang disapu shortening dan rehatkan sehingga kembang gebas.
BAHAN SADURAN:
100gm mentega
100gm gula halus
100gm tepung gandum
2 biji telur gred A
1 sudu besar Coffee emulco/nescafe o kopi
CARA MENYEDIAKANNYA:
Ads
Putar mentega dan gula sampai kembang.
Masukkan telur dan putar lagi.
Masukkan tepung dan coffee emulco dan putar sehingga sebati
Setelah siap, guna piping bag (tidak perlu gunakan nozel) potong bahagian hujung sikit sahaja.
Bila doh tadi sudah siap kembang bole paiping saduran atas doh macam dalam gambar
Bakar 180’c selama 25-30mnt ikut oven masing2.
INFO: Saduran jangan letak berlebihan nanti banjir tray pembakar. Cukup sekadar saduran itu akan meleleh tutup bahagian roti.
Menu kali ini cukup sesuai dijadikan sarapan dan sajian petang yang enak. Idea roti, pastri, bun roti serta pencuci mulut dari meringue memang cukup popular dan menepati selera penggemar bakeri dan pastri.
Hebat-hebat idea bakeri dan pastri dari tenaga pengajar KDU Universiti College iaitu Chef Fami Taufeq Fakarudin, Chef Adrian Pinto dan Chef Ahmad Azfar Zikri Ahmad Zaini. Jom cuba , korang boleh ceriakan sambutan Kemerdekaan dengan menu ini nanti tau.
.
1. PAI AYAM PASTRI LAPIS
.
BAHAN-BAHAN :
250gm dada ayam | dipotong kiub
12gm bawang putih | dicincang halus
100gm bawang besar | dipotong dadu
100gm batang saderi | dipotong dadu
100gm lobak merah | dipotong dadu
50gm cendawan butang | dipotong dadu
100gm tepung gandum
50gm pes tomato
1 sudu teh garam
1 sudu teh serbuk lada hitam
400ml air rebusan ayam
150ml minyak masak
2 keping pastri lapis | ada dijual di pasaraya
1 biji telur
CARA MEMASAK :
1. Gaulkan dada ayam dengan tepung sehingga sebati
2. Panaskan minyak masak d idalam periuk
3. Tumis bawang putih, bawang besar, lobak merah dan batang saderi selama 5 minit dengan api yang sederhana
4. Masukkan pes tomato dan masak sehingga pecahkan minyak
5. Masukkan dada ayam dan gaul rata, masukkan cendawan butang
6. Tuangkan air rebusan ayam dan renehkan selama 20 minit
7. Masukkan garam, lada hitam secukup rasa
8. Sejukkan inti pai tersebut dan sudukan inti pai tersebut ke dalam loyang pai.
9. Alaskan loyang tersebut dengan pastri lapis dan pastikan dikepilkan bahagian tepi dengan rapat
10. Sapukan lapisan telur diatas lapisan pastry rapuh tadi
11. Panaskan ketuhar pada 190”C
12. Bakarkan adunan tadi di dalam ketuhar selama 25 – 30 minit
Saiz hidangan : 4 orang
Waktu memasak : 25-30 minit
Cara memasak : Tumis dan bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Pai berlemak dengan inti ayam dan cendawan berperisa
Anggaran kos : RM15
INFO CHEF : Bagi menaikkan rasa lemak di dalam sos ayam, masukkan krim cair sebanya 100ml sebelum atau semasa dimasukkan garam dan lada hitam.
2. PAI DURIAN
.
BAHAN-BAHAN : Bahan doh pastri bergula :
1 biji telur
50gm gula castor
125gm mentega
200gm tepung kek
3gm garam
Bahan inti durian :
350gm isi durian
250gm krim putar bergula
8gm serbuk gelatin
10ml air
CARA MEMASAK : Cara membuat doh pastri bergula (kulit pai) :
Panaskan ketuhar pada suhu 190 C.
Masukkan mentega, gula, garam dan tepung ke dalam mesin pengadun. Biarkan sehingga adunan menjadi seperti pasir yang kasar.
Masukkan telur sedikit demi sedikit sehingga adunan sebati.
Keluarkan adunan tadi dan uli dengan tangan sehingga adunan tadi menjadi doh.
Jangan uli terlalu lama, rehatkan doh selama 30 minit. Canaikan doh setebal 5mm dan lapiskan di atas loyang pai
Bakar di dalam ketuhar selama 20 minit atau sehingga menjadi warna keemasan. Keluarkan dari ketuhar dan sejukkan.
Cara membuat isi durian :
Lenyek isi durian sehingga lumat. Pukul krim putar sehingga kembang
Taburkan serbuk gelatin ke atas air dan biarkan ia kembang 5-10 minit dan cairkan di atas air panas mendidih (double boil).
Campurkan isi durian dan gelatin yang telah dicairkan. Masukkan krim putar ke dalam adunan durian dan gaul hingga sebati.
Tuangan adunan durian ke dalam kulit pai.
Sejukkan selama 2-3jam di dalam peti sejuk. Potong dan hidangkan.
Saiz hidangan : Satu loyang pai berukuran 10 inci @ 25 sm
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Pastri
Keistimewaan : Kaya dengan rasa dari isi durian sebenar
Anggaran kos : RM30
INFO CHEF : Untuk rasa lebih lemak berkrim paipkan krim putar dan taburkan gula aising di atas pai tersebut.
3. PAVLOVA BERI BERKRIM
.
BAHAN-BAHAN :
100gm telur putih
100gm gula kastor
12gm tepung jagung
1 sudu teh esen vanilla
10ml cuka salad
150gm krim putar
300gm strawberi, blueberi dan raspberi
CARA MEMASAK :
Ayak tepung jagung bersama gula aising.
Pukul putih telur Bersama gula kastor, tepung jagung, gula aising, cuka salad dan esen vanilla di dalam mesin pengadun atau gunakan pemukul telur.
Pukul sehingga semua adunan tadi kembang dan pekat dan warna adunan telur menjadi putih dan bersinar.
Sudukan atau paipkan adunan ke atas loyang ketuhar yang dilapik kertas kek.
Panaskan ketuhar pada suhu 165 darjah Celsius. Bakar adunan tadi di dalam ketuhar selama 25-30 minit.
Sejukkan pavlova tadi, sudukan krim putar ke atas pavlova dan susunkan strawberi, raspberi, bluberi di atas krim
Ayak gula aising di atas pavlova sebagai hiasan.
Saiz hidangan : 10 orang
Waktu memasak : 30 minit
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Meringue
Keistimewaan : Manis dan enak dengan potongan buah-buahan serta cair dalam mulut
Anggaran kos : RM20
INFO CHEF : Selain buah-buahan beri boleh juga digantikan dengan buah mangga, nangka dan pisang dan juga boleh dihiaskan dengan kepingan coklat.
4. BUN MANIS SUSU MENTEGA
.
BAHAN-BAHAN :
1500gm tepung roti | diayak
690ml air
150gm telur
75gm yis
Garam secukup rasa | diayak
90gm gula kastor
120gm mentega
75gm susu tepung | diayak
Bahan inti susu mentega:
500gm susu tepung
400gm gula castor
500gm mentega
70gm tepung kastad
50gm tepung gandum
50gm tepung jagung
Secubit garam
CARA MEMASAK :
Campurkan tepung roti, yis, garam, gula, susu tepung dan telur ke dalam mesin pengadun,
Adunkan dengan perlahan dan tuangkan air perlahan-lahan semasa mengadun.
Adunkan dengan kelajuan sederhana sehingga adunan menjadi doh yang sebati dan licin di permukaan doh.
Masukkan mentega dan teruskan mengadun sehingga mentega sebati di dalam doh. Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit.
Bahagikan doh kepada bebola berat seberat 100gm setiap satu.
Isikan bebola tadi dengan inti susu mentega seberat 30gm setiap satu. Kemudian bulatkan doh tersebut.
Rehatkan doh selama 45 minit atau shingga doh menjadi dua kali ganda besar.
Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 15- 18 minit.
Cara memasak inti susu mentega :
Masukkan kesemua bahan tersebut ke dalam mesin pengadun.
Pukul sehingga semua bahan sebati dan rata.
Sejukkan bahan tersebut dalam peti sejuk selama 30 minit sebelum digunakan.
Saiz hidangan : 20 buku bun, 30gm setiap satu
Waktu memasak : 1 jam – 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Lembut dan gebu dan berkrim dengan inti susu mentega.
Anggaran kos : RM23
INFO CHEF : Boleh juga menggunakan inti coklat.
5.ROTI PANDAN KACANG MERAH
.
BAHAN-BAHAN :
1500gm tepung roti | diayak
690ml air
150gm telur
75gm yis
Garam secukup rasa | diayak
90gm gula kastor
120gm mentega
75gm susu tepung | diayak
100gm pes pandan
Bahan inti :
500gm pes kacang merah | sudah siap dijual di pasaraya @kedai bakeri
CARA MEMASAK :
Campurkan tepung roti, yis, garam, gula, susu tepung dan telur ke dalam mesin pengadun.
Adunkan dengan kelajuan sederhan sehingga adunan menjadi doh yang sebati dan licin di permukaan doh.
Masukkan mentega dan pes pandan dan teruskan mengadun sehingga campuran rata ke dalam doh.
Keluarkan doh dan rehatkan selama 20 minit. Canaikan doh setebal 8-10mm.
Letakkan semua pes kacang merah di atas doh yang dicanai.
Gulungkan doh sehingga menjadi gulungan besar. Potong gulungan tadi dalam 3-4 bahagian.
Masukkan doh ke dalam tin pembakar.
Rehatkan doh selama 45 minit atau sehingga doh menjadi dua kali ganda besar
Bakar di dalam oven pada suhu 180 darjah Celsius selama 15-18 minit.
Saiz hidangan : 4 buku roti
Waktu memasak : 1 jam – 2 jam
Cara memasak : Bakar
Jenis masakan : Roti
Keistimewaan : Lembut dan gebu berperisa pandan dan inti kacang merah yang enak.
Anggaran kos : RM25
INFO CHEF: Resepi yang sama boleh digunakan untuk inti coklat, kastad, kaya ikut citarasa masing-masing.
RESIPI : FAMI TAUFEQ FAKARUDIN, ADRIAN PINTO & AHMAD AZFAR ZIKRI AHMAD ZAINI TERIMA KASIH : KDU UNIVERSITI COLLEGE, Jalan Kontraktor U1/14, Seksyen U1, Glenpark U1, Shah Alam. www.kdu.edu.my
Paf sardin menu sarapan atau minum petang. Pasti seisi keluarga menggemarinya. Bagi membezakan kesedapan sesuatu paf itu apabila pastrinya tidak keras dan sempurna untuk dinikmati. Boleh follow langkah berikut .
1.Masukkan tepung gandum, garam & marjerin (50gm) di dalam mangkuk adunan diikuti air sedikit demi sedikit. Putar adunan sehingga menjadi doh
2.Uli adunan dan tutup dengan plastik. Biarkan 20 minit
3.Tabur sedikit tepung di atas papan canai & canai doh menjadi segi empat panjang setebal kira2 1cm
4.Potong nipis marjerin pastri (400gm) dan atur di atas separuh bahagian doh yang dicanai tadi. Lipat doh menutup marjerin pastri dan tekan sekelilingnya
5.Canai semula doh untuk meratakan marjerin pastri di dalamnya menjadi setebal 1 inci
6.Lipat tiga doh & masukkan di dalam peti sejuk 20 minit. Keluarkan doh dan ulang langkah sama (canai & lipat tiga) dua kali lagi
7.Balut doh dengan plastik dan simpan di dalam peti sejuk tiga hingga empat jam sebelum digunakan
8.Untuk membuat paf sardin, canai pastri setebal 0.5cm, tekap dengan acuan bulat & letakkan di dalam mangkuk aluminium foil
9.Isikan pastri dengan inti sardin kentang yang telah disediakan terlebih dahulu
10.Tuangkan bancuhan telur 3/4 diatas pastri
11. Bakar pada suhu 180’C selama 30 minit atau sehingga masak (panaskan oven terlebih dahulu)
Inti Sardin
Bahan-bahan:
1 labu bawang besar (dipotong dadu)
1 tangkai daun kari
1 sudu teh halba campur
2 sudu makan rempah kari ikan (jadikan pes)
1 tin sardin (ambik isi sahaja)
2 biji kentang (dipotong dadu)
Daun sup (dihiris nipis)
Sedikit minyak untuk menumis
Cara memasak:-
1.Panaskan minyak di dalam kuali
2.Saute bawang besar, daun kari, halba campur hingga naik bau
3.Masukkan pes kari & kacau hingga terbit minyak
4.Masukkan sardin, hancur2 kan & kacau rata
5.Masukkan ubi kentang , kacau rata & masukkan air setakat tenggelam kentang sahaja
6.Masak inti sehingga separuh kering.
7.Masukkan garam secukup rasa & daun sup.
8.Tutup api & biarkan inti sejuk
Resipi Telur
Bahan-bahan:
2 biji telur
200gm cooking cream
Sedikit garam
Cara membuat:-
1.Pukul telur hingga kembang
2.Masukkan cooking cream & gaul rata
3.Masukkan secubit garam
SELAMAT MENCUBA!
Resipi Ikhlas dari Datin Shida Yusoff @missdessertparlour
Belanja rumah boleh dikurangkan jika kita tahu caranya. Salah satu yang boleh anda lakukan ialah menyediakan sajian ala kedai tapi secara homemade. Macam roti canai ni resipi perkongsian saudari Aien Alaam ni. Sangat berbaloi untuk dicuba.
ROTI CANAI HOMEMADE
BAHAN-BAHAN:
1kg tepung gandum
2 sudu makan marjerin / 3 sudu makan minyak masak
2 sudu teh garam
1 biji telur – tak letak pun tak apa
2 sudu makan susu pekat manis
Air sejuk secukupnya
CARA MEMASAK:
1. Campurkan tepung dan garam. Gaul-gaulkan.
2. Kemudian masukkan marjerin/minyak, susu pekat manis dan telur. Masukkan juga air sedikit demi sedikit dan uli sampai tepung tidak melekat di tangan.
3. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian kecil. Saiznya bergantung pada saiz roti canai yang nak dibuat. Kemudian sapu marjerin ( nak rendam dalam minyak pun boleh)
4. Biarkan doh-doh roti canai tadi selama 3-4 jam barulah boleh ditebar.
5. Canai doh nipis-nipis dan tebar ikut kreativiti. Goreng dalam kuali dan sedia untuk dinikmati bersama kuah pilihan.
6. Jika nak buat untuk sejukbeku, masak doh roti canai cukup sekadar untuk matikan tepung dan bukan sampai garing.
7. Sejukkan dan letak dalam plastik atau bekas bersesuaian. Simpan dalam peti sejukbeku.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.