Parker House Rolls inilah nama roti yang buat semalam. Punya lah sedap makan masa panas -panas sampai terlupa nak ambil gambar. Ni gambar lama.Dah banyak kali buat roti ni sebab makan roti ini puasnya tak terkata.
Kat luar dia garing dan dalam dia lembut sangat. Bau dia tak usah nak cakap lah. Bau thyme dengan parsli memang semerbak satu rumah.

IKLAN

Kak Yan dapat resepi ini dekat amandafredickson.com. Selalunya guna butter tapi kali ni Kak Yan tukar guna planta. Sedap lagi rupanya.

Kat bawah ni cara membuatnya.
1.Cairkan 8 sudu besar planta bersama 3 sudu besar gula dan 1 1/4 cawan susu segar.
2.Agak-agak planta cair dan suhu ala-ala suam kuku, masukkan 1 paket yis. Biarkan dalam 5 minit.
3.Kalau dah nampak macam ada buih, transferkan campuran tadi ke dalam mixer dan campurkan 4 cawan tepung gandum.
4.Uli dengan slow speed dan masukkan 1 biji telur.
5.Kuatkan speed dan uli sampai lembut. Boleh tambah sikit tepung lagi kalau lembut.
6.Masukkan 2 sudu teh thyme dan secubit garam. Uli rata dan biarkan ianya naik. Ikut suhu lah berapa lama.
7.Dah naik dalam 2 ke 3 kali ganda, tumbuk buang angin dan bulat-bulatkan.
8.Susun dalam tray.
9.Sapukan planta lagi dekat atasnya dan tabur parsli dan thyme.
10.Biarkan dalam 30 minit dan kemudian bakar sampai rupa macam atas tu.

IKLAN

Apa pun semoga resipi ini dapat membantu mereka yang nak buat roti masa MCO ni.

Kredit:@azianhasan

Menu Bihun Goreng Tomyam Untuk Sahur… 15 minit Aje Siap!