Roti puri adalah makanan masyarakat India. Ia di jadikan hidangan untuk sarapan pagi ataupun untuk makan malam.

ROTI PURI

BAHAN-BAHAN:

  • 3 cawan tepung gandum (diayak)
  • 1 sudu teh garam
  • 2 sudu teh gula
  • 1 1/4 cawan air suam
  • 3 sudu makan minyak masak

CARA MENYEDIAKAN:

IKLAN
  1. Gaulkan semua bahan sampai rata dan uli doh 2 ke 3 minit.
  2. Bahagikan doh kepada 20 bahagian dan bulat-bulatkan.
  3. Rehatkan doh dalam 30 minit.
  4. Panaskan minyak hingga betul-betul panas.
  5. Gelekkan doh di antara 2 plastik supaya tidak melekat (rujuk gambar)
  6. Goreng hingga keperangan. Sudah siap dihidangkan.

 

Info: Makan bersama pencicah seperti kari, sambal tumis, asam pedas atau sardin.

Klik Untuk Resipi Menarik:

1. Resipi Kari Daging Mamak Style

2. Kari Ayam Berkrisik

3. Sambal Kicap Johor Style

4. Sambal paling cepat. Hanya 15 minit

 

Kredit: Ummul Omar