Biasanya belimbing buluh ni kita guna untuk letak dalam masakan dan juga untuk buat Sambal Hitam. Jangan tak tahu, boleh juga buat jeruk tau. Ala..macam yang anda jeruk mempelam telur tu. Sedap! Dari biarkan buah busuk dan gugur, anda boleh buat macam ni pula. Mudah, jimat dan sedap!

JERUK BELIMBING BULUH

Rupanya Belimbing Buluh Sangat Sedap Kalau Dibuat Jeruk.

BAHAN-BAHAN:

  • Buah belimbung buluh
  • Garam kasar secukupnya
  • Gula ikut jumlah air & buah
  • Air secukupnya

 

Ads

CARA MEMASAK:

1. Bersihkan buah belimbing dan potong hujung & pangkalnya.

Rupanya Belimbing Buluh Sangat Sedap Kalau Dibuat Jeruk.

2. Rendam buah dengan air garam selam 1-2 hari. Jumlah garam agak-agak sahaja. Tak nak masin sangat sebab tujuannya hanya nak kurangkan rasa masam belimbing.

3. Toskan air garam dan bilas sedikit buah belimbing dengan air bersih.

4. Masak air gula dan biarkan suam.

5. Susun buah dalam balang dan tuangkan air gula yang hampir sejuk.

Rupanya Belimbing Buluh Sangat Sedap Kalau Dibuat Jeruk.

6. Letak sedikit cuka dan garam. Nak abiakan pun boleh.

Ads

Rupanya Belimbing Buluh Sangat Sedap Kalau Dibuat Jeruk.

7. Biarkan belimbing mesra dengan air gula anggaran 1-2 hari. Kemudian bolehlah dinikmati. ( empunya resipi peram 1 jam dah boleh makan.)

 

Kredit resipi & foto: Iti Hassan

 

Ads

ANDA JUGA BOLEH CUBA:

 

Cara-Cara Buat Jeruk Bawang Putih Secara Homemade.

Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tanpa Guna Cuka Tiruan.

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI