Sambal bilis bunga kantan petai. Buat makan nasi bertambah-tambah. Lauk simple tapi ‘berbahaya’ orang kata. Sebabnya, boleh buat kita tak berhenti makan. Betul tak?
Aroma bunga kantan yang wangi ditambah pula dengan petai, memang membuka selera sesiapa saja untuk menikmari sambal ini. Kalau beli, harganya mahal juga. Buat sendiri lagi puas hati dan lebih rendah bajetnya. Selain itu, boleh simpan dan boleh tahan sampai seminggu.
Boleh ikut resipi yang dikongsikan oleh puan Sally Mally ini ye.
Ikan bilis (goreng terlebih dahulu) – boleh beli online di sini
Bunga kantan (racik halus)
Petai (buang kulit)
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Ajinomoto (jika perlu) – boleh beli online di sini
Asam jawa – boleh beli online di sini
Sedikit air
Minyak masak – boleh beli online di sini
Bawang besar
Bawang putih – boleh beli online di sini
Lada kecil/cili padi (letak lebih supaya lebih umphh) – boleh beli online di sini
Panaskan minyak, Tumis bahan yang telah dikisar kasar tadi hingga pecah minyak.. Tambah sedikit air. Pstikan ia pecah minyak supaya hilang bau maung daripada bahan-bahan tumis tersebut.
Kemudian masukkn bahan perasa garam, gula dan ajinomoto. Masukkn bunga kantan dan sedikit asam jawa. Gaul sebati. Akhir sekali masukakn petai dan masak lagi sekitar dua minit dan tutup api.
Bila sambal dah sejuk baru masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi supaya kekal rangup.
Dh siap!! Boleh makan dengan nasi putih dan telur mata. Bila sambal dh sejuk masukkan dlm bekas kedap udara. Insya-Allah boleh tahan seminggu.
**Sukatan ini tak ada sukatan khusus. Semua agak-agak ikut ikut suka hati.
SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI
Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:
Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official