Buat sambal belacan ni tidak semua orang pakar membuatnya. Nak bagi seimbang rasa memang agak sukar kecuali yang sering membuatnya. Kalau ada yang nak cuba buat sambal Kelantan boleh cuba resepi ini. Resepi turun temurun arwah nenek mertua Ruby Suhana Said yang dulunya memang ketua tukang masak kenduri. Sambal ni makan dengan apa pun sedap. Buat pes jadi kuah dengan ikan/ ayam/ udang pun sedap. Selamat mencuba.
SAMBAL KELANTAN/ SAMBAL MOK
Bahan-bahan:
4 biji bawang Holland (dibakar/ panggang)
1 labu bawang putih (dibakar/ panggang)
Ads
4 biji tomato (dibakar/ panggang)
6 biji cili merah
1 genggam cili api (ikut level pedas masing-masing)
8 biji limau kasturi (blender dengan kulit)
1 cawan cuka
2 keping kecil / 1 keping besar gula Nisey (gula kerek)
4 sudu makan gula putih (ikut level manis masing-masing)
Garam sikit je
***tak payah tambah air
Cara membuat:
Ads
1.Blend semua bahan, biar sekejap beberapa jam sebelum masuk dalam balang. *Kalau simpan dalam fridge memang boleh tahan lama.
Nak cuba buat kek yang sedap tapi senang, korang kena cuba buat kek marjerin ni. Hanya dengan 5 bahan, korang dah boleh dapat makan kek yang sedap. Resipi ni dikongsikan oleh Siti Sobri. Cubalah buat.
Cara membuat
1. Pukul marjerin bersama gula halus sehingga kembang.
2. Masukkan telur ayam satu demi satu. Pukul sehingga kembang.
3. Masukkan susu pekat. Pukul lagi.
4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul lagi.
5. Bakar dalam oven 170 darjah selama 40 minit.
6. Keluarkan dari acuan. Sejukkan dan sedia untuk dinikmati.
Biskut Raya memang istimewa dihidang tetamu, tak payah tunggu raya pun. Satu balang boleh habis tu sambil duduk bersantai depan tv. Senang dibuat dan tahan lama, inovasi baru biskut perisa coklat dari sentuhan kreatif Zaiton Ismail pemilik Dyra Bakery & Academy ini memang patut dicuba.
Rangup, enak dengan bentuk dan rupa yang menarik,jom semak 5 biskut berasaskan koko dan coklat ini. Boleh dibuat jualan masa puasa nanti.
1.DAISY CHOCOLATE COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
110 gm gula aising
50 gm tepung ubi | diayak
20 gm serbuk coklat | diayak
300 gm tepung jagung | diayak
50 gm tepung kastad | diayak
1 sudu teh perisa coklat
1 biji telur
Bahan hiasan : Manik gula warna perak secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata. 3. Kemudian masukkan semua jenis tepung, adunkan menjadi doh. 4. Kemudian masukkan doh dalam acuan berbentuk bunga dan tekan di atas dulang pembakar yang telah digriskan dengan mentega. 5. Susun manik sebiji di atasnya. 6. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celsius selama 15 minit
INFO : Biskut ini mudah rapuh dan lembut berderai kerana penggunaan tepung jagung dan kastad.
2.CRANBERRIES CHOCOLATE CORN FLAKES COOKIES
BAHAN-BAHAN :
250 gm mentega
120 gm gula perang
1 biji telur
350 gm tepung gandum | diayak
30 gm serbuk coklat | diayak
10 gm serbuk penaik | diayak
50 gm corn flakes | diramas
30 gm cranberi | dipotong kecil
Bahan hiasan : Coklat cair secukupnya sebagai hiasan
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur, pukul rata dan masukkan tepung gandum dan serbuk penaik.. 3. Masukkan pula serbuk coklat .Diikuti dengan corn flakes dan cranberi, gaul rata dan adunkan menjadi doh lembut 4. Bulat-bulatkan dan sudukan di atas dulang pembakar. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 170 darjah celcius selama 18 minit atau perang keemasan. 6. Sejukkan kemudian boleh dilorekkan dengan coklat yang telah dicairkan dengan menggunakan beg piping.
INFO : Anda boleh juga menggunakan buah beri jenis lain seperti strawberi dan raspberi menggantikan cranberi jika suka.
3.DYRA RAISIN COOKIES
BAHAN-BAHAN :
200 gm mentega
100 gm gula perang
1biji telur
50 gm serbuk coklat | diayak
300 tepung gandum | diayak
1 sudu teh esen vanilla
100 gm kismis hitam campur kismis kuning
Bahan hiasan : Coklat putih cair dan kismis kuning secukupnya
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega dan gula aising hingga kembang. 2. Kemudian masukkan telur dan esen vanilla. 3. Putar lagi dan masukkan tepung gandum. 4. Kemudian masukkan serbuk coklat diikuti dengan kismis. 5. Adun menjadi doh lembut 6. Bulatkan dan susun atas dulang pembakar. 7. Panaskan oven dengan suhu 170 darjah celcius hingga perang keemasan, selama 18 minit. 8. Apabila sejuk hiaskan dengan coklat putih dan kismis di atasnya.
INFO : Anda boleh menambah kacang walnut atau jenis kacang lain untuk rasa lebih rangup.
4. BROWNIES COOKIES
BAHAN- BAHAN :
200 gm mentega
300 gm tepung gandum | diayak
50 gm serbuk koko | diayak
100 gm perang
10 gm serbuk penaik | diayak
20 gm coklat cip
1biji telur
Bahan hiasan :
Cip coklat secukupnya
Coklat cair untuk dipaipkan atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Cairkan mentega, kemudian masukkan gula perang dan telur. 2. Kemudian masukkan serbuk koko dan serbuk penaik, gaul rata. 3. Adunkan menjadi doh dan terap mengikut acuan yang disukai. 4. Hiaskan dengan cip coklat. 5. Panaskan oven dan bakar dalam suhu 180 darjah celcius selama 18 minit. 6. Sejukkan di atas redai, dan paipkan dengan coklat .
INFO : Jika mahukan rasa yang rangup bakar lama sedikit 18-20 minit, dan jika mahukan rasa ‘chewy’ pendekkan masa membakarnya kepada 15 minit
Coklat warna merah muda yang dicairkan untuk paip atas biskut
CARA MEMASAK : 1. Pukul mentega bersama gula perang. 2. Masukkan telur dan kemudian masukkan tepung gandum, 3. Kemudian masukkan coklat masakan yang telah dicairkan diikuti serbuk koko. 4. Kemudian masukkan berteh beras, adunkan menjadi doh. 5. Bulat-bulatkan dan susun dalam dulang 6. Panaskan oven dengan suhu 180 darjah celcius dan bakar selama 15- 17 minit 7. Setelah biskut sejuk paipkan dengan lorekan coklat.
INFO : Berteh beras dan koko memberi gandingan rasa yang cukup sedap dan pasti digemari tetamu.
Terima kasih :Dyra Bakery & Academy,15- 1 Jln Elektron E U16/E, Denai Alam, Shah Alam.
Jeruk buah-buahan terutamanya mangga, memang sedap. Jika dibeli kebanyakannya menggunakan bahan pengawet supaya jeruk yang dihasilkan tahan lama. Namun ia tidak bagus untuk kesihatan. Bagi anda yang terasa nak makan, boleh hasilkan sendiri dan cuba resipi perkongsian saudari Nor Shakinah Md Zainal ni. Mudah dan memang tak guna sebarang pengawet berbahaya. Selamat mencuba!
JERUK MANGGA EPAL SEDAP TANPA PENGAWET
BAHAN-BAHAN:
1 plastik buah mangga epal ( RASA: Anggaran dalam 15-20 biji)
1. Basuh buah mempelam dan potong ikut kreativiti. Lebih sedap jika dikupas kulit. Basuh sekali lagi dan toskan airnya.
2. Isi hirisan mempelam dalam balang dan masukkan garam kasar anggaran 1 genggam untuk satu balang besar seperti dalam gambar. Peram semalaman dalam peti sejuk. Esoknya, sejatkan air.
3. Isikan kembali mempelam dalam balang. Buat air kapur. Ambil 1 sudu makan kapur dan bancuh dengan air. Jumlah air anggaran tenggelam buah. Tuang dalam balang. Peram selama 6- 12 jam.
4. Untuk kuantiti mempelam sebanyak 1 plastik tadi, guna 1 kg gula dan masak dengan 3 cawan air. Jika nak lebih air pun boleh. Setelah gula larut, sejukkan.
5. Ambil mempelam yang direndam air kapur, basuh bersih dan toskan airnya. Isikan ke dalam balang dan masukkan air gula. Tidak mengapa jika mempelam tidak tenggelam kerana nanti buah tadi akan berair sendiri.
6. Hasil mempelam yang direndam dengan air gula. Simpan dalam peti sejuk semalaman sebelum boleh dinikmati pada keesokan harinya.