Memang wajib jika makan soto kena ada sambal kicap untuk menambah rasa keenakan soto. Sambal kicap nampak mudah tetapi kena betul bahan ramuannya untuk dapat rasa yang padu.

Sambal Kicap Soto Power! Sedap Sampai Tetamu Makan Bertambah

Sambal Kicap Soto Power! Sedap Sampai Tetamu Makan Bertambah

Ads

SAMBAL KICAP BIHUN SOTO

BAHAN-BAHAN:

  • 3 ulas bawang besar dipotong kasar
  • 1 labu bawang putih
  • 15 tangkai cili hijau besar
  • 33 tangkai cili merah
  • 1 botol kicap pekat
  • 1 sudu besar gula
  • 1 sudu teh garam

Info: Jika ingin lagi pedas boleh tambahkan cili padi

Ads

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Semua bahan dipotong kasar-kasar
  2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang putih terlebih dahulu hingga naik bau.
  3. Selepas itu baru masukkan bawang merah. Tumis hingga layu.
  4. Kemudian masukkan semua cili. Goreng sampai semua layu. Selepas itu matikan api.
  5. Bila semua bahan sudah sejuk. Baru masukkan dalam blender. Masukan satu sudu gula dan 1 sudu kecik garam.
  6. Masukkan kicap dan kisar hingga halus. Jika tidak mahu terlalu pekat boleh tambahkan sedikit air.

 

Kredit: Nura Elias

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI