Sardin dalam tin memang selalunya menjadi stok lauk ketika rasa malas nak masak. Atau boleh jadi apabila sudah kehabisan stok lauk basah dalam peti ais. Ada macam-macam style masak sambal. Kali ini RASA kongsikan resipi sambal sardin daripada Azura Ishak.

SAMBAL SARDIN LETOPS EKSPRES

Sambal Sardin, Lauk Ekspres Untuk Bersahur
.

BAHAN-BAHAN

Ads

Minyak masak
Kentang | potong kecil
Bawang putih | dicencang
Bawang merah | dihiris
Halia | dihiris
Cili boh (atau cili kering yang dikisar)
Garam secukup rasa
1 tin besar sardin
Sos cili

Sambal Sardin, Lauk Ekspres Untuk Bersahur
Ini je bahan-bahannya.

 

CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak masak. Goreng kentang sehingga masak. Ketepikan.

Sambal Sardin, Lauk Ekspres Untuk Bersahur
Kentang digoreng dulu.

2. Kurangkan minyak, tumis bawang putih, bawang merah dan halia.

Sambal Sardin, Lauk Ekspres Untuk Bersahur
Tumis bawang merah, bawang putih dan halia.

Ads

3. Masukkan cili boh. Tumis lagi. Masukkan garam.

Sambal Sardin, Lauk Ekspres Untuk Bersahur
Masukkan pula cili boh dan tumis lagi.

4. Masukkan kentang yang telah digoreng tadi.

Ads

5. Masukkan sardin dan sos cili. Biarkan mendidih. Matikan api.

Sambal Sardin, Lauk Ekspres Untuk Bersahur
Biarkan mendidih.

Selamat mencuba!

Resipi Oleh Azura Ishak

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI