Ads
Home Makan Sambal Tauhu Tempe & Kacang Panjang Pedas Yang Enak

Sambal Tauhu Tempe & Kacang Panjang Pedas Yang Enak

Ads

Hidang yang lengkap dengan nutrisi daripada tauhu, tempe, dan kancang panjang.

SAMBAL TAUHU TEMPE DAN KACANG PANJANG

Ads

BAHAN-BAHAN

  •  8 tangkai kacang panjang ] basuh dan potong serong
  •  2 keping tauhu ] potong dadu besar
  •  1 keping tempe ] potong
  •  2 ulas bawang merah ] hiris nipis
  •  1 ulas bawang putih ] hiris nipis
  •  Garam dan serbuk perasa secukupnya
  •  Minyak masak secukupnya
  •  Sedikit serbuk kunyit
  •  Bawang goreng secukupnya

BAHAN-BAHAN PES:

  • 100gm cili kering ] buang biji dan rendam
  • 3 biji bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 2.5cm belacan ] pilihan
  • 1/2 cawan kecil air asam jawa
  • Minyak masak secukupnya

CARA-MEMASAK PES:

Ads
  1. Semua bahan tersebut dikisar sehingga lumat. Panaskan ¼ minyak masak.
  2. Tumis bahan kisar hingga naik bau dan sedikit garing. Angkat dan sejukkan.
  3. Masukkan ke dalam bekas kedap berkaca (supaya tahan lama). Simpan di dalam peti sejuk. Sedia untuk digunakan.

CARA MEMASAK:

Ads
  1. Panaskan minyak dan goreng tempe hingga agak garing. Angkat dan ketepikan.
  2. Menggunakan minyak yang sama, tumis bawang merah, bawang putih dan sedikit serbuk kunyit.
  3. Setelah terbit bau, masukkan pes sambal dan kacau hingga naik bau.
  4. Masukkan kacang panjang, tauhu dan tempe. Kacau hingga rata, dan masukkan perasa dan garam secukup rasa. Gaul sebati.
  5. Kemudian angkat dan tabur bawang goreng sebelum dihidangkan.

Saiz hidangan: 2-3 orang
Waktu memasak: 25 minit
Jenis hidangan: Melayu
Keistimewaan: Tauhu dan tempe serasi digandingkan
Jenis masakan: Lauk pauk
Cara memasak: Goreng

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI