Sambal Tumis Sotong Petai, Ada Cara Nak Bagi Sotong Gebu

Share

Sambal tumis sotong petai ini memang membuka selera. Bagi peminat petai, memang patut cuba masak ini tau. 

Yang penting, kena gunakan sotong yang segar. Baru masakan itu tambah sedap. Selain itu, sotong tak boleh masak lama. Nanti teksturnya akan jadi kenyal dan liat.

Sebaiknya, goreng tanpa minyak untuk keluarkan airnya. Sotong kekal gebu! Cubalah ye resipi sambal tumis sotong petai ini. 

RESEPI SAMBAL TUMIS  SOTONG PETAI

Bahan-bahan:

1kg sotong (potong, bersihkan)

3 papan petai (buang kulit, belah dua)

1 labu bawang Bombay (hiris bulat)

2-3 sudu makan cili giling – boleh beli online di sini

Sedikit nisan/gula Melaka – boleh beli online di sini

Garam – boleh beli online di sini

Sedikit air asam jawa – boleh beli online di sini

Air

Minyak masak – boleh beli online di sini

Bahan Kisar:

2-3 batang cili merah besar – boleh beli online di sini

3-4 biji bawang merah – boleh beli online di sini

3 ulas bawang putih – boleh beli online di sini

1 labu bawang Bombay 

Sedikit ikan bilis – boleh beli online di sini

Cara Memasak Sambal Tumis Sotong Petai:

Mula-mula, kisar bawang merah, bawang putih, bawang besar, ikan bilis dan cili merah besar hingga lumat. Ketepikan.

Sediakan kuali, goreng sotong tanpa minyak sehingga terbit air dan sotong separuh masak. Angkat sotong.

Panaskan minyak di dalam kuali, masukkan bahan yang dikisar tadi. Tumis hingga terbit wangi.  

Tambah cili giling kisar. Gaul sebati dan tumis lagi hingga terbit minyak. Masukkan hirisan bawang Bombay. Lagi banyak lagi sedap kerana ia manis.

Kemudian masukkan nisan atau gula Melaka, air asam jawa dan garam secukupnya. Kacau lagi. Tambah sedikit air jika perlu.

Check rasa sama ada sudah cukup masam, masin, manis dan pedasnya. Setelah itu, masukkan petai yang telah dibuang kulit. Gaul sebati.

Akhir sekali, masukkan sotong tadi. Gaul sebati. Lagi sekali check rasanya. Kalau sudah okay, tutup api, angkat dan sedia dihidangkan. Mudah je kan?

SERTAI TELEGRAM GENG RASA SHARE RESIPI 

Dapatkan lebih banyak resipi di laman web RASA:

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Dailymotion @RASA dan Youtube Majalah RASA Official

 

 

 

 

 

Published by
Nurul Azwa