Rasanya inilah antara biskut yang rendah kos untuk membuatnya. Hanya menggunakan tiga bahan sahaja iaitu mentega, susu pekat manis dan tepung jagung.
Walaupun bukan hari raya, bolehlah buat untuk kudapan. Kan? Rasanya manis dan rangup serta cair di dalam mulut. Jom kita lihat resipinya. Mudah betul!
BAHAN-BAHAN
125 gram mentega
1/3 cawan susu pekat manis
250 gram tepung jagung
Resipi ini boleh dapat 58 biji biskut samperit susu.
CARA MEMBUAT
1. Dalam bekas, masukkan mentega dan susu pekat manis. Kacau sebati sehingga mesra.
2. Masukkan tepung jagung sedikit demi sedikit. Gaul rata gunakan spatula.
3. Kemudian, barulah uli guna tangan sehingga menjadi doh.
4. Ambil sedikit doh. Masukkan dalam acuan bercorong.
5. Tekankan doh menggunakan acuan terus ke atas loyang yang telah disapukan sedikit mentega nipis-nipis.
6. Selepas selesai seloyang, rehatkan selama 20 minit sebelum dibakar.
7. Bakar pada suhu 140 darjah, api atas dan bawah selama 25 minit atau ikut oven masing-masing.
8. Siap dibakar, tunggu sejuk, barulah disimpan dalam bekas kedap udara.
Selamat mencuba!
Sumber: Samsiah Hj Mat Ali
Terima kasih kerana berkongsi resipi di Rasa Share Resipi
Untuk lebih detail, boleh tonton video di bawah:
https://youtu.be/MUUAefl_3Os