Adakala buntu nak masak apa buat bekalan anak ke sekolah. Apa kata kita buatkan sandwic telur simple untuknya. Penyediaannya pun cepat dan ringkas. Makanan pun berkhasiat.
Menurut Shima Bakar yang sudi berkongsi resipi Sandwic Telur Simple ini, jika nak buat pagi, malam sebelum tidur dah boleh kukuskan siap-sipa 2 biji telur selama 10 minit. Jika buat telur saiz kecil, buat 3 biji. Nak rebus macam biasa pun boleh. Menjimatkan masa, bukan? Jom kita buat.
Ambil satu bahagian inti, letakkan di atas roti dan ratakan. Paipkan mayones dan tutup dengan satu lagi kepingan roti.
Sapu marjerin di atas kepingan roti kedua. Letakkan satu bahagian inti dan ratakan.
Paipkan mayones dan sos cili.
Tutup dengan kepingan roti ketiga. Siap 1 set sandwic.
Ads
Ulang langkah 1 hingga 5 untuk set sandwic kedua.
CARA POTONGAN YANG KEMAS
Ambil 2 lidi sate, cucukkan di kiri kanan roti. (Boleh juga guna pencungkil gigi, tapi kalau roti 3 layer, pencungkil gigi akan tenggelam dalam roti. Risau pula kalau terlupa keluarkan, boleh mendatangkan bahaya.)
Potong roti kepada 2 bahagian. Lidi sate berfungsi sebagai pemegang kepada roti, jadi roti tak “berlari ke sana ke mari” semasa dipotong.
Kemudian, potong lagi kepada 4 bahagian.
Untuk kelihatan kemas, alas potongan sandwic dengan paper cup yang cantik.
Lapisan bawah roti manakala belah atasnya adalah kek. Wow…Istimewanya, tak perlu susah-susah bakar 2-3 kali. Masak je sekali harung. Memang unik! Anda yang suka baking, bolehlah cuba. Sesuai dinikmati pada bila-bila masa.
ROTI KEK COKLAT CHIP
BAHAN-BAHAN UNTUK MENYEDIAKAN DOH MANIS:
BAHAN A:
100gm tepung protein tinggi
80gm tepung gandum
90gm gula
5gm susu tepung
5gm garam
BAHAN B:
30ml susu UHT
120ml air sejuk
6 biji telur
BAHAN C:
35gm mentega
BAHAN D:
9gm yis segera
BAHAN-BAHAN UNTUK KEK:
130gm gula halus
150gm telur
130gm tepung gandum
5gm serbuk penaik
60gm minyak jagung
20gm chocolate emulco
50gm cip coklat
CARA MEMASAK:
Gulung doh seberat 100gm dan susun di dalam tin. Sapukan tin dengan mentega dan letakkan kertas minyak. Rehatkan doh selama 25minit.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
Kemudian masukkan tepung dan serbuk penaik. Pukul hingga kembang dan likat. Masukkan pula minyak jagung.
Tunggu sehingga doh menjadi tiga kali ganda. Tuangkan adunan kek ke dalam bekas adunan.
Bakar di dalam ketuhar selama 20-25 minit pada suhu 180°C.
Info Chef: Penggunaan cip coklat memberikan rasa yang lebih menarik terhadap hidangan ini.
Sukanya menikmati tat telur. Baunya saja sudah cukup buat anda terliur nak menikmatinya segera. Kalau dah suka boleh hadap semua sekali dalam satu masa. Pastri yang rangup, inti kurang manis dan tidak hanyir menjadikan tat ini sangat enak dinikmati pada bila-bila masa. Jom kita tengok bahan-bahan dan cara membuatnya.
BAHAN-BAHAN:
Inti tat:
5 biji telur
250ml krim putar
175gm gula kastor
125ml susu segar
1 sudu makan tepung gandum
1/2 sudu teh esen vanilla
Kulit Tat:
150gm tepung gandum
6 sudu makan mentega sejuk | dipotong dadu
125ml air sejuk
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh gula halus
CARA MEMASAK:
1. Bagi menyediakan kulit tat, panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2. Pada masa yang sama, campurkan tepung gandum, garam dan gula ke dalam mangkuk besar.
3. Kemudian cubitkan mentega sejuk dengan campuran tepung sehingga bergumpal dan tambah air sejuk sedikit demi sedikit sedikit sehingga adunan lembut.
4. Kepalkan menjadi bola dan bungkus dengan pembalut plastik. Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya 30 minit.
5. Tabur sedikit tepung dan uli doh sederhana tebal dan letakkan doh ke dalam acuan. Cucuk- cucukkan pai dengan garfu supaya kulit pai masak sempurna.
6. Bakar selama 15 minit sehingga kulit tat kelihatan separuh masak. Sejukkan seketika sebelum diisi dengan inti.
7. Untuk menghasilkan inti tat, satukan kesemua bahan dan pukul hingga sebati. Tapis dan tuang ke dalam kulit pai yang telah dimasak tadi.
8. Masukkan kembali ke dalam ketuhar dan bakar sehingga tat masak.
Bosan makan nasi tapi ingin hidangan sahur yang penuh tenaga dan ringkas. Beli roti pita segera dan hanya filling mengikut kegemaran anda.
KEBAB AYAM RINGKAS
BAHAN-BAHAN: • 3 keping roti pita • 200gm isi ayam | dipotong dadu • 1 ulas bawang putih | dicincang halus • ½ biji bawang besar | dimayang halus • 1 sudu besar sos cili • 1 sudu besar sos lada hitam • 1 sudu besar mayones • 8 helai daun salad | dibersihkan • 2 sudu besar mentega
CARA MEMASAK: 1. Cairkan mentega dan tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi. 2. Masukkan isi ayam dan gaul sehingga masak. Angkat dan masukkan ke dalam mangkuk. 3. Kemudian masukkan sos cili, sos lada hitam dan mayones. Gaul hingga rata bersama isi ayam. 4. Potong roti pita dan letakkan daun salad. 5. Sudukan inti ayam tadi secukupnya. Hidangkan.
Info: Panaskan roti seketika untuk tekstur yang lebih lembut. Boleh juga letakkan cili padi kalau mahukan rasa pedas ‘terangkat’.
Selain sedap dibuat sambal, goreng kunyit atau dimasuk dalam tomyam sotong juga enak dibuat masak lemak. Jika nak lebih sedap dan istimewa boleh cuba buat sotong masak lemak Padang.