Beli santan tapi bila periksa dah masam pula, kalau sikit tak mengapa lagi tapi kalau banyak berkilo-kilo rugi pula rasanya.

Kalau lagi sekali terbeli santan yang sebegini  jangan terus buang. Kita boleh guna untuk buat minyak kelapa.

Boleh guna untuk rambut dan kulit kering, atau jadi minyak untuk urutan. Minyak kelapa semula jadi lagi elok. Cara membuatnya dikongsi oleh Yatie Rahim.

Guna santan masam buat minyak kelapa

Santan Masam Jangan Buang, Boleh Guna Buat Minyak Kelapa

Ads

 

Siap dah santan masam kami. Terima kasih semua bagi idea. Dah nak buang dah santan. Elok saja kejadian minyak, bersih tiada bau. Boleh letak pada rambut, siapa kena macam saya boleh la buat cara ni.

  1. Panaskan santan masam guna api perlahan.

2. Biarkan santan sampai pecah minyak. Proses ini memang lama dan kena kacau selalu.

Santan Masam Jangan Buang, Boleh Guna Buat Minyak Kelapa

 

4. Masak sampai jadi tahi minyak dan bertukar warna kekuningan atau keperangan. Tutup api.

5. Sejukkan dan tapis untuk ambil minyak saja.

Ads

Santan Masam Jangan Buang, Boleh Guna Buat Minyak Kelapa

 

TIP: Sebelum masak, boleh juga letak santan masam dalam peti sejuk dulu. Bila kepala santan timbul, kaup dan guna ini saja untuk dipanaskan. Tak perlu guna airnya. Cara ini lebih cepat.

Ads

Tahi minyak tadi boleh guna untuk buat kole kacang, atau masuk dalam sambal.

Sumber: Yatie Rahim

 

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI