Bila isu sardin cacing viral, nak beli pun dah rasa was-was. Inikan pula nak makan yang dah dimasak di kedai-kedai, memang jauh sekali. Jadi jika kamu rasa tidak yakin dengan kebersihan sardin tin, boleh cuba cara sardin homemade ni. Rasanya sedap malah lebih puas hati!

 

RESIPI SARDIN HOMEMADE

BAHAN-BAHAN:

  • 3kg +- Ikan sardin / saba macerel / ikan selayang
  • 2 biji bawang holand | dikisar
  • 10 biji tomato | dikisar
  • 1 tin tomato puree | dalam +-400grm
  • 1 tin air | guna tin tomato puree
  • Garam secukup rasa
  • Gula secukup rasa
  • Minyak masak

 

CARA MEMASAK:

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Cuci ikan bersih2..sy guna ikan sardin + saba macerel

Ads

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan minyak..Stir fry 2 biji bawang holand yg dah blend smpai wangi

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan 10 biji tomato kisar..gaul rata

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan tomato puree 1 tin besar +-400g

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan 1 tin air (guna tin tomato puree)

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan garam secukup rasa

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan gula secukup rasa

Ads

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Masukkan ikan..ratakan kedudukan ikan..pastikan ikan tenggelam..kuah juga elok cair utk elakkan hangit dibawah..

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Set high preasure 80 mnt..klu buat ikan 1kg 60mnt dah cukup,nnt test dulu samada tulang ikan dah lembut..klu belum lembut,tambah masa HP 5 mnt lagi..jika kuah terlalu cair,bole Stir fry bagi kering ckit..selamat mencuba

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Ikan sardin yg dah siap..

Ads

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Tulang ikan lembut

Sardin 4 Bahan, Boleh Buat Stok ‘Frozen’. Mudah, Sedap, Terjamin & Tak Was-Was.

Hasilnya dan cara saya simpan untuk disejuk bekukan

 

Kredit resipi: Nur Ezani Shukri

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI