Sardine roll. Buat banyak sekali gus, boleh frozen. Kalau nak makan, keluarkan dan goreng. Mudah kan?
Lagi satu, bila buat sendiri, lebih jimat dan kita boleh adjust rasa ikut selera kita sendiri. Betul tak?
Boleh cuba resipi yang dikongsikan oleh puan Izz Aisyah ini ye. Selamat mencuba.
Sardine Roll
Bahan-Bahan Untuk Kulit:
3 cawan tepung gandum – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung beras – boleh beli online di sini
2 sudu besar marjerin – boleh beli online di sini
1 sudu besar tepung jagung – boleh beli online di sini
1/4 cawan minyak masak/minyak jagung– boleh beli online di sini
Sedikit garam – boleh beli online di sini
Ads
Air sedikit (uli nanti agak-agak je sampai tepung tak lekat)
Bahan-Bahan Untuk Inti Sardin:
1 biji bawang merah ( potong dadu ) – boleh beli online di sini
2 ulas bawang putih ( cincangkan ) – boleh beli online di sini
1 tin sardin (buang tulang, isi ikan dilenyek sampai hancur )
2 sudu sos cili – boleh beli online di sini
Garam – boleh beli online di sini
Gula – boleh beli online di sini
Ajinomoto (pilihan) – boleh beli online di sini
Minyak masak – boleh beli online di sini
Cara Memasak:
Untuk memasak inti sardin; Tumiskan bawang merah dan bawang putih tadi sampai kuning. Masukkan sardin tin yang dilenyek tadi bersama kuahnya.
Masukkan sos cili. Perasakan dengan gula, Ajinomoto ( tak nak bubuh pun tak apa) dan garam secukup rasa. Gaul rata , biarkan inti tadi masak dan kering. Boleh tutup api. Inti ni kalau ada yg nak letak kentang pun boleh. Ketepikan.
Untuk membuat doh; Cairkan marjerin bersama minyak di atas api, masak sampai marjerin larut. Tutup api.
Masukkan tepung gandum,tepung beras, tepung jagung dan garam dalam mangkuk, gaulkan sampai jadi macam serbuk roti.
Lepas itu tuangkan marjerin dan minyak tadi. Uli sampai rata. Kemudian Masukkan air sedikit demi sedikit sampai adunan tadi tak melekat. Rehatkan doh dalam 10 minit.
Ads
Bulatkan doh tadi ikut besar mana yang kita nak dan gelekkan sampai nipis. (Pastikan gelek sampai nipis, supaya nanti dah masak kulit dia tak tebal)
Kemudian masukkan inti dan toreh hujung kulit sardin roll ni dengan pisau ( tengok gambar).
Dah siap semua, panaskan minyak dan bolehlah goreng. Api perlahan je tau supaya masak sekata luar dan dalam. Siap.
Lebihnya boleh masukkan dalam bekas bertutup dan simpan sejuk beku. Nak makan, keluarkan dan goreng.
Sedapnya kalau dapat makan Churros petang-petang begini. Churros yang garing dan lembut tu, dicicah pula dengan sos coklat yang padu, wallah….Nikmati tak terkata. Bagi anda yang teringin nak cuba buat snek enak ini, bolehlah mencuba resipi yang dikongsi oleh saudari Nursidah Muhd Amin. Mudah dan hasilnya pun memang memuaskan hati.
1. Masukkan air, gula, garam, mentega dan esen vanilla ke dalam periuk. Masak hingga mendidih. 2. Kemudian masukkan tepung gandum. Kacau dengan laju hingga semua bahan sebati. 3. Seterusnya tambahkan telur yang telahd ipukul sedikit tadi. Gaul lagi hingga sekata. 4. Sejukkan adunan Churros sebentar. 5. Ambil acuan churros atau boleh juga guna acuan semperit. Paipkan adunan ke dalam minyak yang telah dipanaskan. 6. Goreng sehingga Churros menjadi garing kekuningan. 7. Angkat, toskan minyak dan tabur sedikit gula ising.
RESIPI COKLAT GANACHE
Untuk membuat coklat ganache ini, ada 2 cara. Boleh pilih mana satu yang sesuai dengan cita rasa anda.
CARA 1: Coklat masakan & whipping cream sahaja. Campur keduanya dan cairkan menggunakan Teknik double boil.
Sandwich lof ayam menu sarapan untuk suami dan anak-anak. Nak sediakan hidangan ini pun tak susah. Buat cantik-cantik dan potong macam beli sandwich mahal kat kedai mesti anak dan suami suka.
Jangan lupa tambah hidangan lain seperti telur dan juga kentang goreng untuk cemilan bersama. Zurina Zulkefli berkongsi resipi sandwich yang sering dibuat untuk bekal suaminya ke pejabat. Memang nampak sedap dan menyelerakan. Nak buat untuk bekal anak ke sekolah pun sesuai
Sandwich Lof Ayam
Bahan-bahan yang diperlukan adalah:
– 4 KEPING ROTI MIL (Wholemeal Bread). Panggang roti di atas kuali untuk mendapat permukaan yang rangup. Jangan panggang terlalu lama sebab kita tak nak roti sandwich liat. Sapu sendikit marjerin pada setiap kepingan roti.
– 2 KEPING LOF DAGING AYAM. Goreng di atas kuali sehingga masak.
– 6 HIRISAN TIMUN JEPUN. Timun setelah dihiris, mesti dilap kan supaya timun tidak berair. Taburkan secubit lada hitam dan garam ke atas timun.
– 6 HIRISAN LOBAK MERAH. Kemudian hiris lagi memnjang bentuk jejari. Campurkan satu sudu besar mayonis dan gaul sebati.
– 2 HELAI DAUN SALAD. Basuh dan keringkan.
– 1 KEPING KEJU
– Sos bijan panggang
Cara menyediakan sandwich:
1. Letakkan kepingan roti yang pertama. Kemudian lipat helaian daun salad
Letakkan satu kepingan lof daging ayam.
Kemudian tutup dengan kepingan roti yang kedua. Sapukan marjerin.
Letakkan satu kepingan keju.
Letakkan lobak merah yang digaul mayonis. Kemudian tutup lagi dengan kepingan roti yang ketiga.
Susun hirisan timun jepun.
Letak kepingan lof daging ayam yang kedua di atas hirisa timun.
Letak sedikit sos bijan panggang. Kemudian tutup dengan kepingan roti yang ke empat (terakhir).
Siap sandwish 3 tingkat.
Nota:
Setiap potongan sandwich mesti dibaluti tisu kertas supaya sandwish terletak kemas dan tidak berterabur.
Potong sandwich menggunakan pisau potong roti. Wajib guna yang ini kalau nak potongan sadnwich yang cantik. Teknik memotong, pisau mesti senget ke hadapan, InsyaAllah menjadi.
Buat ibu-ibu yang pening memikirkan menu minum petang untuk keluarga, kami kongsikan satu resipi oleh Cek Kynn iaitu Roti Telur dengan Jem Coklat. Mudah sahaja cara membuatnya tapi anak-anak pasti suka. Selamat mencuba!
RESIPI ROTI TELUR DENGAN JEM COKLAT
BAHAN-BAHAN:
Beberapa keping roti hiris (saya guna 6 keping)
Jem peanut butter/coklat
2 biji telur
Susu pekat manis
CARA PENYEDIAAN:
1. Potong roti kepada 4 bahagian.
2. Ambil sekeping roti yang telah dipotong dan sapukan coklat atau peanut butter.
3. Lapis lagi sekeping roti di atas roti yang ada coklat tadi. Letak sedikit susu pekat diatasnya dan letak lagi sekeping roti. Jadi, akan ada tiga lapisan roti ya.
4. Kemudian, pecahkan telur dan gaul sebati putih dan kuning telur. Masa ni dah boleh panaskan kuali untuk menggoreng. Saya letak marjerin sedikit.
5. Celup roti ke dalam telur.
6. Masukkan roti yang sudah dicelup telur ke dalam kuali. Pastikan semua bahagian digoreng sehingga kekuningan.
7. Siap untuk diangkat. Dan boleh terus makan.
Jika anda memerlukan NON-STICK PAN baru yang berkualiti pada harga yang murah, boleh klik DISINI.