Enaknya Gulai Ayam Terengganu ini. Bagi yang dah lama tak makan nasi berlauk gulai ayam atau ada yang baru nak cuba, resipi perkongsian Siti Noor Hidayah Samah ni antara yang paling mudah. Unik, sedap dan punya rasa tersendiri kerana ia menggunakan rempah Cap Bunga Ros yang memang popular di Terengganu. Nak cuba? Jom lihat bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan sajian istimewa negeri Darul Iman ini.

CARA MASAK GULAI AYAM TERENGGANU

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

BAHAN-BAHAN:
1/2 ekor ayam
1 mangkuk santan sederhana pekat
Rempah cap bunga rose (Ikot nisbah 2:1)
• 2 sudu makan rempah gulai  beli online disini
• 1 sudu makan rempah masak beli online disini
3 sudu makan cili boh beli online disini
2 biji ubi kentang beli online disini
Nise kerek kelantan @ gula melaka secukupnya beli online disini
1 keping asam gelugur beli online disini
1 sudu makan kerisik beli online disini
Garam secukup rasa

BAHAN KISAR HALUS:
Bawang merah beli online disini
Bawang putih beli online disini
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 inci lengkuas

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

CARA MEMASAK:
1. Panaskan minyak dan tumis cili boh hingga wangi.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
2. Masukkan bahan kisar dan tumis hingga terbit minyak.

Ads

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
3. Masukkan rempah dan kacau sebati.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
4. Masukkan ayam dan kacau rata.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
5. Masukkan air dalam 1 cawan (boleh masuk air bilasan blender)

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
6. Masukkan nise Kelantan @ gula melaka dan asam keping kemudian gaul rata.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
7. Tutup periuk dan biarkan dalam lebih kurang 5 minit.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
8. Buka penutup periuk dan masukkan santan. Kacau dan jangan tutup periuk sampai siap menggulai).

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
9. Bila sudah mendidih, masukkan ubi kentang, kerisik, dan garam kemudian masak hingga ubi kentang empuk.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
10. Perlahankan api dapur dan renehkan gulai dalam 7-8 minit.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu
11. Bila kuah gulai sudah terbit minyak, tutup api dan sedia untuk dihidangkan.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

Ads

 

PETUA
Tip untuk dapatkan warna gulai yang cantik ialah guna api perlahan untuk mereneh gulai semasa proses akhir. Selain itu, cili boh juga memainkan peranan yang penting. Guna cili boh yang merah menyala supaya hasi gulai nanti juga kelihatan merah. Di bawah ini adalah gambar rempah Cap Bunga Ros.

Sedap & Asli. Resipi Gulai Ayam Stail Terengganu Ni Memang Padu

Kredit resipi & foto: Siti Noor Hidayah Samah

 

Dapatkan lebih banyak resipi yang mudah, sedap & cepat masak di laman web RASA:

Ads

Cara Masak Nasi Lemak Pandan, Sambal & Ayam Berempah Paling Padu

Resipi Hokkaido Baked Cheese Tart Yang Sedap & Mudah

Koleksi Resipi Sajian Makan Malam Ala Kedai Masakan Thailand

Masak Bubur Asyura Sedap Cara Orang Utara. Begini Resipinya

 

Tonton lebih banyak video masakan mudah & sedap di Youtube @Majalah Rasa Official

https://www.youtube.com/watch?v=jeSTngULKdA

Tak tahu nak masak apa? Lubuk resipi RASA kini di SEENI, tak perlu susah lagi.
Download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI